האם יוחל הדין הישראלי על חברת אמזון?

היועצת המשפטית לממשלה התייצבה בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד תאגיד הענק ולפי עמדתה יש להחיל בעניינה את הדין הישראלי: "להגן על הצרכן בשל פערי הכוחות"
גילי סיוון-כהן |
קניות אינטרנט ברשת פייסבוק
קניה ברשת. אילוסטרציה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, התייצבה בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד חברת אמזון (Amazon Inc) והגישה לבית המשפט המחוזי מרכז את עמדתה, לפיה יש להחיל החברה את הדין הישראלי, לרבות חוק הגנת הצרכן.

התובענה עסקת בטענות צרכנים לחיוב בשער המרה בלתי חוקי מדולרים לשקלים בעת רכישת מוצרים דרך האתר.

התובעים טוענים כי שער ההמרה עמד על כ-6% מעל השער היציג וזאת בניגוד להוראות בחוק הגנת הצרכן.

זאת, אף מבלי שעניין זה נזכר בתנאי העסקה. עוד נטען בתובענה כי אמזון קובעת לצדדים חוזה אחיד הכולל תנאי מקפח, לא הוגן ולא חוקי, ועוד כמפורט בבקשה לאישור ניהול התובענה כייצוגית.

אמזון מצדה טענה, בין היתר, כי בתנאי השימוש נכללה תניית ברירת דין, לפיה הדין שיחול על מערכת היחסים בינה ובין לקוחותיה הוא דין מדינת וושינגטון בארצות הברית, כמתחייב מתנאי השימוש בשירות אמזון.

עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא שבחינת קיומו של קיפוח ביחס לתניית ברירת הדין, וזאת לפי חוק החוזים האחידים, מובילה למסקנה כי התנייה, בענייננו, עולה כדי תנאי מקפח בחוזה אחיד.

בהקשר זה הובהר כי פערי הכוחות בין הצדדים וקיומו של יתרון בלתי הוגן נבחנים עוד בשלב כריתת החוזה ולא במועד הגשת התביעה, בשים לב לכך שהצרכן העומד מול חברה עסקית גלובלית ומתוחכמת הפועלת במספר רב של מדינות, אינו יכול להכיר את הדין אותו בחרה.

"הגנה על הצרכן"

בשאלת היחס בין תניית ברירת הדין בענייננו לבין חוק הגנת הצרכן הישראלי והוראות קוגנטיות הנכללות בו סבורה היועצת המשפטית לממשלה, כי על פי לשונו של חוק הגנת הצרכן, ותכליתו, אין בכוחה של תניית ברירת הדין, בנסיבות דנן לפיהן מדובר בעוסק המכווין את פעילותו ללקוחות הישראלים, כדי לגבור על הוראותיו של חוק הגנת הצרכן, שהוא דין קוגנטי.

לגישת היועצת המשפטית לממשלה, המסחר המקוון הגלובלי אשר הולך ומתפתח, לצד דרישת החברות הגלובליות לשלילה מוחלטת וגורפת של הגנה שהמחוקק הישראלי מצא לנכון להעניק לצרכנים הישראליים, מעניקה יתרון בלתי הוגן לחברות הגלובליות, ומותירה צרכנים ישראלים רבים חשופים לפגיעה.

היועצת המשפטית לממשלה סבורה כי חברה גלובלית עתירת ממון המנהלת עסקים בהיקף ניכר בישראל ומכווינה את פעילותה לקהל הלקוחות הישראלים צריכה ואף יכולה להיות ערוכה להתדיין על פי הדינים של המדינה, בענייננו הדין הישראלי, ולא דין מדינת וושינגטון בארצות הברית כדרישת אמזון.

לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, בעסקאות מכר מרחוק, שם פערי הכוחות בין הצדדים גדולים אף יותר, יש "הצדקה להגן על הצרכנים באופן משמעותי עוד יותר".

היועצת המשפטית לממשלה התייחסה גם לשתי תניות נוספות בתנאי ההתקשרות עם אמזון, האחת מחייבת פנייה למנגנון של בוררות, והשנייה מאיינת את האפשרות לנקוט בהליך ייצוגי, והבהירה כי לגישתה מדובר בתניות מקפחות, המבקשות לשלול את זכות הגישה לערכאות משפטיות, וככאלו דינן להתבטל.


עורך דין יריב ואקנין

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות