והיה וחליתם בקורונה – מה מגיע, ואת מי לתבוע?

כולנו במצב חירום ועוד לא רואים את סיומו. אפשר להניח שחלק מאיתנו יחלו בקורונה, ושלחלק מאלו שיחלו יש אפשרות לתבוע פיצויים. הסבר
עו"ד יניב גביש |
שר הבריאות, יעקב ליצמן. צילום: פלאש 90

כולנו במצב חירום ועוד לא רואים את סיומו. אפשר להניח שחלק מאיתנו יחלו בקורונה, ושלחלק מאלו שיחלו יש אפשרות לתבוע פיצויים. הסבר.

ממש כהרף עין עברנו כולנו למצב של מגפה עולמית, שיגרת העולם השתנתה ושיגרת חיינו שלנו השתנתה. מדי מספר ימים מטילה עלינו המדינה, באמצעות משרד הבריאות, יותר ויותר הגבלות שנוגעות בכל אורחות חיינו: לאן נטוס, מי יטוס, גודל האירועים המותרים, האם מותר ללכת לעבודה, ללימודים, לרכבת, לבתי החולים, לבתי אבות… וימים יגידו אילו הגבלות נוספות יהיו.

האם, במידה ונדבקנו בנגיף הקורונה, יש לנו את מי לתבוע?

ואם כן, מה מגיע לנו?

והתשובה, כמובן, היא שהכל תלוי. ישנם מקרים שכן וישנם מקרים שלא. ראשית עולה שאלת האחריות: למי יש אחריות על שלומנו, ומי אמור לשלם לנו פיצוי במקרה ונידבק? הגוף הראשון שאחראי לבריאותנו הינו משרד הבריאות, כלומר מדינת ישראל. לפיכך, הוא זה שמוביל את המלחמה בעצירת המגפה. במסגרתה הוא, בין היתר, מטיל עלינו הגבלות. הגבלות אלו אינן המלצות כי אם הוראות מחייבות, הניתנות באמצעות "צווים" עליהם חתום שר הבריאות. כולם מחויבים לקיים את הצווים הללו, ומי שיפר אותם עובר עבירה.

ולמי שנגרם נזק עקב העובדה כי אדם או חברה כלשהי הפרו את הצווים הללו, יכול לתבוע את אלו שהפרו את הצו. כך, למשל, היה ואולם אירועים כלשהו יחליט, בניגוד לצו, לקיים אירוע של מעל ל-100 איש, וכתוצאה מכך נדבקתם במחלה, הרי שאתם יכולים לתבוע את בעל אולם האירועים. היה ובניגוד לצו אדם פלוני, שהיה אמור להיות בבידוד, הפר את הבידוד שהוטל עליו והדביק אתכם – קיימת לכם עילת תביעה נגדו. ניתן למצוא עוד דוגמאות רבות, כגון: חברות או איגודים מקצועיים המקיימים אירועים ו/או כנסים בניגוד לצו, בתי ספר, ורשויות מקומיות.

היה ובדיקת קורונה מצאה אתכם בריאים, ולבסוף התברר כי חליתם, כי אז ניתן יהיה לתבוע את משרד הבריאות האחראי לבדיקות, ואולי את החברה שייצרה ו/או יבאה את מוצר הבדיקה, ככל שנמצא שהוא פגום. היה ונדבקתם ע"י אנשי משרד הבריאות המגיעים לבצע את הבדיקה, לאחר שהאחרונים היו חולים מבלי שידעו זאת, תוכלו לתבוע גם כן את כל מי ששלח אותם אליכם.

היה ונדבקתם במסגרת העבודה, מדובר יהיה בתאונת עבודה ותוכלו להגיש תביעה לביטוח לאומי. אנשים מבוגרים, להם צפוי הנזק הקשה יותר, הרי שאם היה ובתי האבות ו/או מוסדות לפנסיונרים לא נקטו זהירות ראויה והקשיש נדבק, וחלילה ההדבקה גרמה לסיבוכים, הוא יוכל לתבוע את המוסדות השונים.

זאת ועוד: צפוי כי בעתיד הקרוב תצא חקיקה חדשה ו/או תקנות אשר יורו על פיצוי לכל או חלק מן החולים, בהתאם לפרמטרים שייקבעו. (ככל הנראה זה יהיה פונקציה של מידת הנזק, גיל, וכו'. מקרים דומים היו לנו עם ה"חוק לנפגעי פוליו" ה"חוק לנפגעי גזזת".

 

שאלת הנזק

שאלת הנזק היא יותר סובייקטיבית, ומשתנה בהתאם לנסיבות של כל מקרה. הפיצוי צפוי לכלול את הנזקים הישירים שנגרמו לכם, כגון הפסד ימי עבודה, הוצאות רפואיות, עזרה בבית, כאב וסבל, כל הוצאה בה נשאתם עקב ההדבקה. וחלילה, אם ייגרם לכם נזק קבוע (והנתון הזה בדבר תוצאותיה האפשרויות של המחלה עוד לא ידוע), אז הפיצוי יהיה גבוה הרבה יותר ויכלול ראשי נזק נוספים.

היה וחלילה ההידבקות תהווה טריגר למחלה נוספת שתיגרם לכם, כגון פוסט טראומה, דיכאון, סכרת, התקף לב או אירוע מוחי, כי אז כמובן תוכלו להיפרע גם בגין נזקים אלה.

שאלה מעניינת היא מה יהיה בנוגע לנזקים שנגרמו ויגרמו לעסקים, הקטנים והגדולים, כתוצאה מהתפשטות המחלה, עקב רשלנות של מי מהגורמים שצוינו לעיל. כאן המצב יהיה קשה יותר. הגם ששאלת הרשלנות הינה דומה למקרים הקודמים, הרי ששאלת הקשר הסיבתי בין הרשלנות ובין הנזק תהיה קשה יותר להוכחה.

ועם זאת, כולנו תקווה שתהיו בריאים, ולא יהיה לכם צורך לתבוע אף אחד.

______________________________________

עו"ד יניב גביש

 

משרד עו"ד יניב גביש עוסק בשני תחומים עיקריים: נזיקין לרבות רשלנות רפואית, ובליטיגציה אזרחית. המשרד פועל שנים רבות, ומאחוריו ניסיון רב והצלחות רבות בתחומים אלה. במסגרת מחלקת הנזיקין-נזקי גוף, אנו מטפלים בנושאים הבאים: תאונות דרכים ועבודה, מחלות מקצוע, תביעות לביטוח הלאומי, תביעות נגד משרד הביטחון ורשלנות רפואית.

 

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות