הליך פשיטת רגל נועד לאפשר למי שנקלע לחובות כבדים ואינו יכול לפרוע אותם, לקבל הפטר מחובותיו ולהשתקם כלכלית. עת שניתן צו הפטר, החייב פטור מתשלום כל החובות שצבר, למעט מספר מועט של סוגי חובות אשר אינם ברי הפטר: חוב מזונות, משכנתא לחובות שאינם ברי הפטר, תשלום לעובדים שלא שולם, מע"מ, מס הכנסה, חובות ארנונה וקנסות וחובות שנוצרו כתוצאה ממעשי מרמה.
מהי פשיטת רגל?
המציאות הכלכלית בישראל איננה קלה ואנשים רבים נקלעים לחובות שאינם מצליחים לצאת מהם וכתוצאה מכך למצב של חדלות פירעון, במסגרתו הם אינם יכולים לפרוע את חובותיהם והתחייבותהם. במצב זה, נוהגים הנושים לנקוט בהליכים משפטיים שונים נגד החייב, כגון עיקולים, במטרה לקדם את גביית החוב, דבר המקשה מאוד על ניהול חיים תקין, אישית וכלכלית.
במסגרת הליך פשיטת רגל, יכול החייב לקבל הגנה מנושיו, להגיע להסדר תשלומים חודשי על פי יכולתו הכלכלית ובסופו של יום לקבל הפטר מיתר החובות ולפתוח דף חדש בחיים.
הבקשה לפתיחת הליך פשיטת רגל מוגשת לבית המשפט אשר בוחן את הנסיבות שיצרו את החוב ובהתאם להן ועל בסיס המלצת כונס הנכסים הרשמי, קובע האם אפשר לתת לחייב צו הפטר או האם לדחות את הבקשה.
חייב אשר ניתן לו צו הפטר, למעשה לא ישלם דבר מעבר למה שקבע בית המשפט מהחובות שצבר, למעט כמובן חובות אשר לא ניתן לקבל בגינם הפטר, כפי שיפורט להלן.
חוב מזונות
תשלום מזונות אינו בר הפטר ולא זאת בלבד, אלא שבמסגרת ההליך, לאחר מתן צו כינוס לנכסי החייב, רשאית האם להגיש בקשה לקבלת קצבת מזונות, על מנת שתוכל לדאוג לצרכי הילדים בתקופה זו. עם זאת, יובהר כי החוק נותן בידי בית המשפט את שיקול הדעת בעניין זה והוא רשאי לפטור את החייב גם מחוב מזונות, באופן מלא או חלקי. אולם, אלו הם מקרים חריגים, למשל כאשר מדובר על חייב אשר מצבו הבריאותי לקוי ובשל אובדן כושר עבודה משמעותי, לא יוכל לעמוד בתשלום החוב במצבים מעין אלו בית המשפט יכול לפטור את החייב מתשלום חוב המזונות, אך כאמור, יודגש כי מדובר במקרים חריגים.
קנסות
סוג נוסף של חובות אשר אינם נכללים בצו ההפטר הוא קנסות.
מדובר בקנסות אשר ניתנו לחייב במסגרת הליך פלילי: קנסות בשל התחייבות להימנע מביצוע עבירה פלילית וכן קנסות המגיעים למדינה.
כמו כן, חוב אשר נותר בגין אי תשלום דוחות חנייה לרשות המקומית או אי תשלום ארנונה, גם הוא אינו בר הפטר והחייב יידרש לשלם אותו לאחר קבלת צו הפטר.
הקביעה כי קנסות וחובות לרשויות המוניציפליות ורשויות המס אינם חוב בר הפטר נועדה לשמור על שלטון החוק ולא לתת תמריץ לציבור לפנות להליך של פשיטת רגל, בשל חובות מסוג זה.
חובות לעובדים
חייבים רבים נקלעו לחובותיהם בזמן שהם בעלי עסקים, חברות יחיד, שותפויות, או עוסקים מורשים אשר לצורך תפעול עסקיהם העסיקו עובדים שונים, לצערנו מצוקתם הכלכלית של עצמאים רבים פוגעת בראש ובראשונה בעובדיהם, החל בהלנת שכר וכלה בקיפוח בזכויותיהם הסוציאליות כמו הפרשות לקרנות הפנסיה וקופות הגמל השונות, חובות אלה אינם ברי הפטר כשההיגיון מאחורי מניעת הפטר על חובות אלה נובע מתוך ראייה חברתית בו לא יכולים להיפגע התלויים בחייב לפרנסתם.
משכנתא לחובות
בעלי עסקים רבים רגע לפני קריסתם מאמינים כי הפתרון הטוב ביותר לכיסוי חובותיהם הוא נטילת הלוואת משכנתא כנגד נכס נדל"ן קיים. הלוואה כזאת שהייתה אמורה להספיק לכיסוי כל החובות, תוך חלוקה של ההלוואה למספר החזרים גדול אינה ברת הפטר גם היא מכיוון שמראש יועדה לכיסוי חובות קיימים של החייב והיא בגדר סימן אזהרה מבחינת הכונס הרשמי ומערכת המשפט.
חובות כתוצאה של מעשה מרמה
הליך פשיטת רגל מיועד למי שצבר את חובותיו בתום לב, למשל, בשל עסק אשר לא צלח, שהרי קיים אינטרס ציבורי ברור לסייע לאנשים אלו להשתקם כלכלית על מנת שיוכלו לשוב למעגל העבודה ולתרום לחברה.
עם זאת, מי שיצר את חובותיו בשל מעשה מרמה, יכול ובקשתו לקבלת הפטר תידחה כולה, או שיינתן הפטר על חלק מן החובות, כלומר, על החובות החוקיים ולאחר מתן צו הפטר, יידרש החייב להסדיר את כל החובות שנוצרו במרמה. במה מדובר? כלל זה מתייחס הן לחובות שהנם תוצאה של מעשה מרמה אשר בוצע על ידי החייב או שהוא היה שותף לו והן על חובות שהחייב קיבל במרמה, ויתור לגביהם.
אם נקלעתם לחובות פשיטת רגל אינה הפתרון היחיד העומד לרשותכם, חשוב להבין שחייבים אשר חייבים לאחד מהגופים המצוינים מעלה לא יוכלו לקבל הפטר מלא על חובותיהם וגם בסיום הליך פשיטת הרגל יצטרכו להתמודד עם חובות אלו, לכן לפני שרצים להליך פשיטת רגל, מומלץ להיוועץ עם עו"ד מומחה לחדלות פירעון שיוכל למצוא פתרונות יצירתיים שיצמצמו משמעותית את חובותיכם לכלל הנושים מבלי שתצטרכו להתמודד בעתיד חובות אדירים