גברים בהליך פשיטת רגל לא יצטרכו לשלם את ההפרש שנותר מחוב המזונות

בשורה לגברים החייבים חוב מזונות בעודם בהליך פשיטת רגל. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, עודד מאור, פטר חייב בהליך של פשיטת רגל, גם מחוב המזונות שנצבר תוך כדי הליך וקבע שתשלום על פי סכום שהוקצב במסגרת הליך של פשיטת הרגל יבוא חרף פסק הדין למזונות שפסק בית המשפט לענייני משפחה.
נעמה כהן |
פשיטת רגל

על פי הבקשה שהגיש החייב שלו 2 ילדים קטינים פנה להליכי פשיטת רגל בבקשה לפטור אותו מחובותיו שקדמו למתן צו הכינוס. בית המשפט המחוזי הקציב במסגרת הליך פשיטת הרגל את המזונות השוטפים וקבע שיעמדו על הסכום של 2,000 שקלים וזאת, לעומת הסכום שנפסק בבית המשפט לענייני משפחה שעמד על 3200 שקלים. ההפרש בתום ההליך עמד על יותר מ- 81 אלף שקלים, החייב פנה וביקש שבית המשפט יקבע שעם תשלום סכום המזונות הקצוב, יראו את התשלום שבוצע, כתשלום על פי פסק דין למזונות.

בבסיס הבקשה עמדה הנחת החייב שמתן אפשרות לחזור ולגבות ממנו בהליכי ההוצאה לפועל את סכום ההפרש, שיצטבר לעשרות אלפי שקלים, ישוב ויחזיר אותו למעגל החובות, דבר שאין בו כדי לממש את תכלית פקודת פשיטת הרגל, המאפשרת לחייב לפתוח דף חדש בחייו.

אם ילדיו ביקשה לראות בתשלום סכום המזונות הקצוב כתשלום סכום המזונות הפסוק, והודיעה כי כל סכום שלא ישולם על ידי החייב בהתאם לפסק הדין למזונות יוגדל בהתאם בתיק ההוצאה לפועל, ויהווה כחוב מזונות עד התשלום בפועל. לשיטתה, על הבעל לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מתאימה, וכאשר בית משפט של פשיטת רגל אינו דן בעניינם של הקטינים, ולא דן לגופו של עניין בצרכיהם ובמזונותיהם, תוך שהיא מדגישה שעסקינן במזונות קטינים שנבחנו על ידי בית המשפט לענייני משפחה ואין לשאלת המזונות לקטינים, כל קשר בין מערכת היחסים בין החייב לבינה, אם ילדיו.

השופט עודד מאור קבע לבסוף שבניגוד להחלטה של בית משפט לענייני משפחה שבוחן את צורכי הקטין, הרי שיקולי בית המשפט של פשיטת רגל הם רחבים יותר ובוחן את הכנסות שני ההורים גם יחד וכן את האינטרסים של הנושים. עוד קבע השופט מאור שבית המשפט לענייני משפחה קובע חיוב מזונות לפי הדין האישי, שלא קובע חיוב שוויוני בין שני ההורים, הרי בית המשפט של פשיטת רגל קובע חיוב מזונות באופן שוויוני בין שני ההורים גם יחד
בנוסף סבר השופט מאור כי סכום ההפרש שנצבר הוא הופך למעין "חסכון" לטובת הזכאי למזונות, כשאין זה סביר שבמצב זה, שנמנע מחייב לשלם את כל סכום הפסק במלואו (לאור ההקצבה) ייאלץ לפרוע אותו מיד עם סיום הליך פשיטת הרגל, אחרת יהיה חשוף להליכי הוצאה לפועל שהרי מטרתו השיקומית של ההליך פשיטת הרגל תסוכל עת ייצא החייב מההליך עם "גיבנת כלכלית" איתה עליו להתמודד מחדש.

"יש לראות את תשלום סכום המזונות הקצוב, כתשלום על פי סכום המזונות הפסוק, וכפועל יוצא, אין לגבות עוד את ההפרש שנוצר ויש לאפשר לחייב יש לאפשר לחייב במזונות שעומד באופן מלא בדרישות הליך פשיטת הרגל, ומשלם את המזונות שהוקצבו כסדרם לפתוח דף חדש, כשאינו נושא על גבו את הסכום ההפרש בין סכום המזונות שנפסק לבין סכום מזונות שהוקצב", סיכם השופט מאור.

 

עו"ד טל פינק

 

"פסק הדין מהווה מהפיכה של ממש בתחום פשיטות הרגל, ותומך במגמה המתחזקת של שיקום החייב, בהתאם לחוק חדלות פרעון." אומרת עו"ד טל פינק מומחית לחדלות פירעון ומוסיפה "משמעות פסק הדין הינה כי יתאפשר לחייב דרך חדשה של ממש בתום הליך חדלות הפרעון, במקום המצב כיום בו גם בתום ההליך, הוא נאלץ להתמודד עם חוב מזונות גדול אשר נצבר בתקופת חדלות הפרעון.מבחינת זוכות המזונות מדובר בפסק דין קשה ביותר שמשמעותו הקטנת גובה המזונות על ידי בית המשפט המחוזי לכל הליך פשיטת הרגל, אשר כידוע יכול להימשך זמן רב." לסיכום מעריכה עו"ד פינק כי ההליך יוכרע על ידי בית המשפט העליון.

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות