הורים רבים לילדים המקבלים גמלת ילד נכה, לא מודעים לזכויות המגיעות להם. מהניסיון שלנו בעבודה השוטפת במשרד, למדנו כי המודעות של ההורים לזכויות ילדיהם מאוד נמוכה.
בהמשך נתייחס לקצבה בסך של עד 8,500 ₪ שילדכם יכולים לקבל מחברות הביטוח, אך ראשית ראוי לדבר על זכויות נוספות המגיעות לילדכם.
כך למשל, הורים רבים שמקבלים גמלת ילד נכה מלאה בגובה של 100% מהביטוח הלאומי אינם מודעים לכך שבשנת 2014 נכנס תיקון חדש לחוק הקובע שילדים אשר תלויים לחלוטין בזולת, יכולים לקבל גמלה עד לגובה של 188%. לא פעם אנו פוגשים משפחות בהן שני ילדים נכים או יותר, משפחה כזאת יכולה לקבל גמלה פי 1.5 מגובה הגמלה המקורית של כל ילד. כך ששני ילדים מקבלים בעצם גמלה משולשת. יש להגיש בקשה לביטוח הלאומי בעניין זה והטבה זו אינה ניתנת באופן אוטומטי.
יש להבין כי זכאות לגמלת ילד נכה נקבעת על פי התלות שלו בזולת. כיוון שתלות זו משתנה עם הגיל, קיים סיכוי שהגמלה תעלה למרות שלכאורה אין שינוי במצב התפקודי של הילד. ניתן להמחיש זאת ע"י פעולת הסיוע ברחצה – כל ילד עד גיל 4-5 זקוק לסיוע ברחצה מהוריו ולכן לעובדה זו אין משמעות בהערכת מידת התלות שלו. אולם, ככל שהגיל עולה, לעובדה שהוא זקוק לסיוע ברחצה תהיה משמעות רבה יותר ולכן גובה הגמלה יכול לעלות.
חשוב להביא לידיעתכם שישנה תוספת שנכנסה לחוק לאחרונה: ילד שמלאו לו שלוש שנים שזקוק לסיוע בתקשורת, בשל היעדר יכולת לתקשורת מילולית המקובלת בקרב בני גילו, זכאי לקצבה ולשם כך לא נדרשת בהכרח הגדרת הילד כמצוי על הרצף האוטיסטי.
לגבי ילדים הסובלים מתסמונת דאון, הם מוכרים אוטומטית על ידי הביטוח הלאומי בשיעור 50%, זאת בהסתמך על מסמכים רפואיים בלבד ומבלי צורך להגיע לוועדה רפואית. פעמים רבות, הם תלויים בזולת יותר מבני גילם ובמקרה זה ישנה אפשרות לבקש גמלה שיכולה להגיע עד 188% ולכן במקרים מסויימים כדאי לגשת להליך הועדות הרפואיות ולא להסתמך בהכרח על אישור גימלה על סמך מסמכים בלבד.
במסגרת עבודתנו השוטפת הופתענו והצטערנו מאוד לגלות כי הרבה הורים אינם יודעים שניתן לקבל במקביל גם קצבת ניידות וגם קצבת ילד נכה. הדעה הרווחת היא שיש לבחור באחת משתי הקצבאות. ואולם, ניתן לקבל קצבת ילד נכה וקצבת ניידות בו זמנית, אם מתקיים לפחות אחד מהתנאים הבאים: נקבעו לילד 80% מוגבלות בניידות, או נקבע כי הילד זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, או נקבע כי בשל מוגבלותו, הילד אינו יכול ללכת, ואינו מסוגל להשתמש בכיסא גלגלים, או במשפחה יש שני ילדים נכים או ילד נכה וילד מוגבל בניידות.
גופים שונים במדינה, מעניקים אף הם הטבות למשפחות הזכאיות לגמלת ילד נכה.
כך למשל, בחברת בזק ניתנת הנחה למקבלי קצבת ילד נכה;
ניתנת הנחה של 50% בחשבון החשמל ל- 400 קוט"ש הראשונים;
משרד הבינוי והשיכון מעניק הלוואה לרכישת דירה לחסרי דירה וסיוע למימון שיפוצים בדירה;
ממשרד הבריאות ניתן לקבל סיוע במימון מכשירי שיקום ניידות, תותבות, כיסאות גלגלים, מכשרי שמיעה ועזרי ראיה מיוחדים לילדים;
משרד החינוך מממן סייעת לגן ולבית הספר; משרד הרווחה מעניק הטבות בקליטה למעונות יום שיקומיים וכן נופשונים למשפחות; במשרד התחבורה תוכלו לקבל תו חנייה לנכה ופטור מאגרת הרישוי לרכב.
בקופות החולים פטורים הילדים מאגרות בעד שירותים רפואיים;
תאגידי המים מעניקים הטבות להורים לילדים המקבלים קצבת ילד נכה;
הורים לילדים המקבלים קצבת ילד נכה זכאים ל- 2 נקודות זיכוי במס הכנסה וכן פטור ממס למשיכה מוקדמת של קופות גמל; ניתן לקבל הנחה במס רכישה בקניית דירה להורים לילד נכה;
הרשויות המקומיות מעניקות הנחות בארנונה לפי מדיניות הרשות.
תשומת לב הורים לילדים המקבלים קצבת ילד נכה, ברוב המקרים ילדיכם ייחשב כסיעודי מבחינת חברות הביטוח אם מבחינת התפקוד הגופני ואם מבחינת התפקוד השכלי/קוגניטיבי או שניהם יחדיו.
ברור וידוע לכל מקבלי קצבת ילד נכה מהביטוח הלאומי שהיא רחוקה מלממן את כל ההוצאות הרבות הנגרמות למשפחה בשל נכותו של הילד, קצבה זו מסייעת אך לעולם לא תספיק למימון מטפל סיעודי או טיפולים משקמים יקרים שאינם במסגרת סל הבריאות, לצורך כך, רצוי ומומלץ להגיש תביעה לתשלום קצבת ביטוח סיעודי לחברות הביטוח שמבטחות את מבוטחי קופות החולים במדינה. יש להדגיש כי קצבת הסיעוד מחברת הביטוח משולמת בנוסף לקצבאות המשולמות ע"י הביטוח הלאומי ולעולם לא מתקזזת עימן.
לרוב אזרחי המדינה וילדיהם החברים בקופות חולים ושיש להם ביטוחים משלימים כמו מכבי מגן כסף/זהב, כללית מושלם/פלטינום, לאומית כסף וזהב, מאוחדת עדיף/שיא, יש גם בביטוח סיעודי שיכול לזכות בקבצה של אלפי שקלים בחודש !
ילדים עד גיל 18 לא נדרשים כלל לשלם פרמיה בגין הכיסוי הביטוחי הסיעודי.
כל קופת חולים מעניקה זכויות בתנאים שונים בתחום הביטוח הסיעודי.
בקופת חולים כללית, יקבל ילד המצוי במצב סיעודי, 5,500 ש"ח לחודש למשך 5 שנים.
בקופת חולים מכבי, יקבל ילד המצוי במצב סיעודי, 4000 ש"ח לחודש (3,000 ש"ח למכבי מגן כסף) למשך 5 שנים.
בקופת חולים מאוחדת, יקבל ילד המצוי במצב סיעודי, 8440 ש"ח ב- 3 השנים הראשונות ועוד 5,064 ש"ח לשנתיים נוספות.
בקופת חולים לאומית, יקבל ילד המצוי במצב סיעודי, 4984 ש"ח ב- 3 השנים הראשונות ועוד 2990 ש"ח לשנתיים נוספות ואז 1993 ש"ח למשך כל חייו.
אלא שזכויות לחוד ותשלום לחוד. חברות הביטוח הסיעודי דוחות ברוב המקרים את התביעות של ילדים נכים בשלושה נימוקים עיקריים, הנשענים על תנאי הפוליסות השונות :
- המדובר בפגם מולד שהתגלה בשנה (מכבי,מאוחדת) או בשנתיים (קופת חולים כללית, לאומית) הראשונות לחיי הילד.
- המצב הסיעודי החל בשנה (מכבי, מאוחדת) או בשנתיים (כללית) הראשונות.
- אוטיזם אינו מצב סיעודי בשל "תשישות נפש".
רוב ההורים נכנעים בשלב זה ולא ממשיכים להלחם בחברות הביטוח בבית המשפט.
מניסיוננו הרב בתחום, כאשר מגישים תביעות לבית המשפט כנגד חברות הביטוח ומנהלים את ההליך בצורה נכונה ויעילה, ברוב המכריע של המקרים תשלמנה חברות הביטוח סכומי כסף ניכרים שיוכלו לסייע כעת – בעת הצורך הכלכלי המשמעותי הקיים.
אנו ממליצים בחום שלא לקבל בשום מקרה ואופן תשובה שלילית מחברת הביטוח בטענה כי אין כיסוי ביטוחי למצבכם.
במידה וחברת הביטוח מסרבת לשלם לכם קצבת סיעוד, אנו ממליצים לפנות לייעוץ משפטי במשרד עורכי דין המתמחה בתחום הסיעוד.
נשמח לסייע בכל שאלה.
צוות משרד עורכי דין לייזרוביץ – ברק