חלומה של המשטרה הולך להתגשם על ידי שר המשפטים, גדעון סער. בשל הפשיעה המשתוללת בחברה הערבית מוביל השר חוק שעשוי לפגוע בזכויות האזרח של כל תושבי המדינה. סער פרסם תזכיר חוק שנועד להרחיב את סמכויות החיפוש המשטרתי על מנת לקדם את המאבק בפשיעה בכלל ובפרט המאבק בפשיעה המאורגנת בחברה הערבית ובהתאם לכך הופץ להערות הציבור תזכיר לתיקון העילות הקבועות בסעיף 25 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) שבהתקיימן מוסמך שוטר לערוך חיפוש במקום בלא צו בית משפט.
סעיף 25 לפקודה קובע כיום ארבע עילות לחיפוש במקום בלא צו בית משפט, אשר מאופיינות בכך שבהתקיימן, הצורך לערוך את החיפוש הוא דחוף, ופניה לבית המשפט לקבל צו חיפוש תסכל את מטרתו. בתזכיר מוצע לחוקק, נוסף על העילות המעוגנות היום בפקודה, עילה נוספת שעניינה סמכות חיפוש לצורך תפיסת ראיה בקשר לעבירות פשע חמור, מחמת חשש לפגיעה בה או להעלמתה.
המדינה בעקבות אמל"ח לא חוקי
ההצעה, שהוכנה על ידי משרד המשפטים, נועדה להרחיב את סמכויות החיפוש הנתונות למשטרה במטרה להביא לעליה בהיקף כלי הנשק והאמל"ח הנתפסים בטווח הזמן המיידי ובקידום החקירה וההעמדה לדין תוך זמן קצר, באופן שירתיע את העבריינים מלבצע את העבירות.
עיקר התיקון המוצע נועד ליתן בידי משטרת ישראל סמכות לבצע חיפוש ללא צו בית משפט כאשר יש חשד סביר כי במקום מצוי חפץ הקשור לעבירה מסוג פשע חמור, העשוי לשמש ראיה לביצוע העבירה, והחיפוש נדרש באופן מידי לשם מניעת העלמת הראיה או פגיעה בה וכן במקרים בהם יש חשד סביר כי במקום נמצא חשוד בעבירת פשע חמור.
אושר בוועדת שרים לחקיקה: ביהמ”ש הכלכליים יעסקו גם בפלילים
שר המשפטים סער מקדם לאחרונה חוקים רבים במטרה להיאבק בפשיעה הגואה. בשבוע שעבר אישרה ועדת השרים לחקיקה כי בתי המשפט הכלכליים יעסקו גם בעניינים פליליים. לדברי שר המשפטים גדעון סער, מדובר “בצעד משמעותי במלחמה בארגוני הפשיעה, בהון השחור ובעבירות הכלכליות”. במקביל לצעד זה, הורה שר המשפטים על הוספת שישה תקנים לשופטים בבתי משפט אלו.
המחלקות הכלכליות בבתי המשפט המחוזיים בתל אביב ובחיפה יוסמכו בנוסף לנושאים שבהם עוסקות כיום, לעסוק גם בפשיעה כלכלית. בין השאר יעסקו בהליכי חילוט, איסור הלבנת הון, ועבירות מיסים.
על הפרק – הרפורמה בעבירות התעבורה
עוד אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעתו של שר המשפטים לרפורמה בעבירות התעבורה שאמורה להביא לצמצום משמעותי של הליכים פליליים בעבירות תנועה, כאשר הצעת החוק קובעת כי קבלת קנס ונקודות על עבירת תעבורה לא תהווה עוד התחלה של הליך פלילי, אלא תדון בדיון מנהלי. בנוסף, ההליך לא ידרוש בדרך כלל הגעה פיזית לדיון. לפני כחודש, לשכת עורכי הדין יצאה נגד המהלך ובינתיים נראה, כי השר גדעון סער לא סופר את הלשכה.
עד היום, עבירות התעבורה מסוג “ברירת משפט” מוגדרות כהליך פלילי, והן נידונות בבתי המשפט לתעבורה, שהם חלק מבית משפט השלום. בשנת 2018 לדוגמא, ניתנו בישראל 1.2 מיליון דוחות תעבורה, מתוכם למעלה ממיליון דוחות ברירת משפט, ונפתחו כ-140 אלף הליכים פליליים בבתי המשפט לענייני תעבורה. הדבר מטיל עומס אדיר על מערכת המשפט.