בג"צ הורה לשר המשפטים ומנהל בתי המשפט להשיב לעתירה בעניין טיפול אחיד בניכור הורי

בעתירה שהוגשה לבג”ץ נגד הנהלת בתי המשפט נטען כי יש לזרז את הליכי הטיפול בתופעה ולייצור קו שוויוני שיהיה תקף לכל השופטים
מעיין לביא |
השופטת יעל וילנר. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עתירה לבג"ץ קוראת לייצר טיפול אחיד, שוויוני וכלל-ארצי של שופטים לטיפול בתופעה של ניכור הורי, על רקע התגברות התופעה והמסלול המשפטי הארוך שקיים כיום לטיפול בה.

העתירה הוגשה נגד שר המשפטים אבי ניסנקורן ונגד מנהל בתי המשפט יגאל מרזל באמצעות עורכי הדין דוד טובול, חבר מחוז מרכז בלשכה, והילה יחזקאל ממחוז דרום. השופטת יעל וילנר החליטה שעל המדינה, קרי השר אבי ניסנקורן והשופט ד"ר יגאל מרזל, להגיב לעתירה תוך 60 ימים.

עו"ד דוד טובול

זוהי פנייתם השנייה לבג"ץ של עוה"ד טובול ויחזקאל בנושא זה. עתירתם הקודמת סולקה בנימוק של אי מיצוי הליכים ולאור העובדה שנשיאת העליון, אסתר חיות, הורתה, עוד בטרם הגשת העתירה לפעול לגיבוש מודל אחיד לטיפול בניכור הורי.

ניכור הורי מוגדר כתופעה שבה ילדים להורים גרושים מסרבים לפגוש את אחד ההורים בעקבות הסתה או מניפולציות של ההורה השני.

ברוב המקרים ההורה המשמורן, זה שבחזקתו נמצאים הילדים מרבית הזמן, הוא ההורה המנכר וההורה הלא משמורן הוא ההורה המנוכר.

בשנים האחרונות נרשמת התגברות של התופעה ובבתי המשפט עולה התדירות של העיסוק בתיקים של ניכור הורי. ההתמודדות עם התופעה כיום, כך לפי העתירה, היא מסורבלת וארוכה ועוברת דרך מסלול גישור טרם הגעתה לבית המשפט.

במחוז תל אביב מיישמים בשנתיים האחרונות מודל שמנסה לייעל את הטיפול בתופעה. שם מינו "שופט מוקד" שמטפל אך ורק בהליכים של ניכור הורי. אולם המודל הזה קיים רק בתל אביב ואינו מתקיים ביתר בתי המשפט.

עו"ד הילה יחזקאל

לטענת עוה"ד טובול ויחזקאל, קיימת ביקורת על המודל הקיים בתל אביב ועל העובדה שקיים רק שופט אחד שמטפל בנושא. בעתירה הם מציינים כי ראוי שיהיה מודל אחד משותף אחיד לכלל בתי המשפט בארץ. עוד נאמר כי למרות שכבר מאז אוקטובר 2019 נאמר שיגובש נוהל אחיד, טרם הועבר נוהל כתוב.

עו"ד דוד טובול: "יש לציין שמערכת בתי המשפט ולשכת הנשיאה ציינו שהנוהל נמצא בכתיבה על ידי הנשיאים של בתי המשפט לענייני משפחה בשילוב אנשי מקצוע בתחום דיני המשפחה בישראל. כמובן שאין מנוס להעביר נוהל כתוב כלל ארצי שיוויוני ואחיד לטובת מדינת ישראל למניעת התופעה וליצירת וודאות משפטית בנושא ומניעת אנדרלמוסיה של חוסר אחידות בטיפול התופעה הפסולה".


 

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות