שר האוצר יכריז על הפחתת מס רכישה ל 5% – כרמית שחיבר מסבירה ההשלכות

בניסיון לעורר מחדש את התחלות הבניה ולמשוך את גרעין המשקיעים, שלאחרונה מעדיף את חו"ל, יופחת מס הרכישה על דירות להשקעה. כל המידע ופרשנות
רותי ורד |
בנייה, ארכיון. צילום: פלאש 90

שר האוצר, ישראל כץ, צפוי להכריז השבוע על הפחתת מס רכישה מרמה של 8% ל-5%.

המטרה היא לעודד את שוק הדירות שסובל כעת משפל היסטורי נוכח משבר הקורנה.

מדובר במס רכישה למשקיעים, כלומר כאלו שרוכשים דירה שנייה, שלישית ויותר. רוכשי דירה ראשונה נהנים מפטור על מס רכישה עד סכום של כ-1.7 מיליון שקל, ומדרגות מס מעל סכום זה.

נכון להיום, מס רכישה למי שרוכש דירה שאינה דירתו היחידה עומד על 8% מהשקל הראשון, ועד למחיר של כ-5.3 מיליון שקל. מעל סכום זה, המס קופץ ל-10%.

בעקבות ביטול הוראת השעה, מס רכישה יעמוד על כ-5% עד לסכום של כ-1.7 מיליון שקל, 6% ממנו ועד לסכום של כ-3.5 מיליון שקל, 7% מעל 3.5 מיליון שקל ומדרגת המס של 8% תחול רק מסכום של כ-5.3 מיליון שקל. מ

ס בשיעור של 10% יחול רק על סכום של מעל 16 מיליון שקל.

הוראת השעה שנקבעה בחוק מיסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים – הוראת שעה), התשע"א-2011) ("הוראת השעה") ואשר, נכון למועד זה, תוקפה עתיד לפוג בתום השנה, מטילה מס רכישה בשיעור גבוה על רוכשי דירות להשקעה (כאשר הדירה להשקעה אינה דירה יחידה).

ב-2015 העלה כחלון את המס ל-8% והפחית את שיעור המשקיעים בשוק הדיור בעשרות אחוזים. החשש: הפחתת המס תתדלק מחדש את עליות המחירים.

– שפל היסטורי

בשנה שעברה רכשו משקיעים כ-14 אלף דירות בלבד, לעומת יותר מ-30 אלף דירות להשקעה שנרכשו בשנת 2015 – רובן ערב כניסת ההוראה החדשה לתוקף.

לפי נתונים שהציג האוצר, רכישות המשקיעים באפריל האחרון הסתכמו ב-245 דירות בלבד, שפל היסטורי וירידה חדה של 76% בהשוואה לאפריל 2019. "מלאי" הדירות שמחזיקים משקיעים – רכישות חדשות פחות מכירות – יורד מדי חודש ומאפריל 2016 ועד מרץ האחרון נגרעו ממנו 23,500 דירות.

ההנחה כעת באוצר היא שהיעדר משקיעים בשוק הדיור, ודאי נוכח אי הבהירות לקראת פקיעת הוראת השעה בסוף 2020, עוצרת כבר עתה פרויקטים רבים, ועלולה לפגוע אנושות בנתוני התחלות הבנייה של דירות חדשות.

לפי יעדי האוצר, השוק זקוק להתחלות בנייה של כ-60 אלף דירות בשנה, אולם בשנים האחרונות הצליח בקושי לעבור את רף 50 אלף הדירות.

בלא מעט פרויקטים המכירות המוקדמות (פרי-סייל) מיועדות מראש בעיקר למשקיעים (שמוכנים לחכות תקופה ארוכה עד המפתח, תמורת הנחה מתאימה), ומדובר בתנאי סף לקבלת מימון מהבנקים ולהתחלת הבנייה בפועל.

עו"ד כרמית שחיבר, מומחית בתחום המקרקעין: "אני מברכת על החלטתו האמיצה והנבונה של שר האוצר מר ישראל כץ, הרפורמה בשנת 2015 כשלה, לא עצרה את עליית המחירים ולא שירתה את המטרה שלשמה נעשתה – מחירי הדיור המשיכו להאמיר שחקים.

"הרפורמה גרמה לנזק גם בכך שגרמה לבריחתם של המשקיעים מתוך ישראל לביצוע השקעות מעבר לים, דהיינו כסף שייצא ממדינת ישראל גם בפן המיסוי. אני סבורה, כי זאת אחת משורה של צעדים שיש לנקוט בתחום הנדל"ן".


 

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות