הבדיקות שחייבים לבצע לפני רכישת דירה בתמ"א 38

רוכש דירה במסגרת תמ"א 38? זהירות! יש בדיקות שאסור לך לפספס בשום אופן. אתם עומדים לבצע את עסקת חייכם – קחו אחריות!
עו"ד אבי קזו-כהן |
רמסו את החלטות הוועדה ברגל גסה. אילוסטרציה shutterstock
חרג מההיתר. אילוסטרציה shutterstock

רכישת דירה היא העסקה הגדולה והחשובה שתבצעו בחיים. כעורך דין, המלווה מאות עסקאות מידי שנה, ברובן אני רואה שמי שמקדיש ימים שלמים בחיפוש אחר הריצוף המושלם – לא עוצר דקה כדי לשאול שאלות שהתשובות להן קריטיות כדי לקבל את הדירה שרכשו! ערכתי עבורכם תמצית קצרה, ממנה כדאי לכם להתחיל רכישה נבונה.

-בדיקה ראשונה: בטחונות, לוח תשלומים ומשכנתא

1.
ערבות חוק המכר – אם אתם רוכשים דירה בפרויקט עם ליווי בנקאי סגור, וניתנת לכם ערבות בנקאית לפי חוק המכר – אתם יכולים להיות יותר רגועים ושקטים – יש בנק מאחוריכם. זה המצב בכמעט כל פרויקט לפי תמ"א 38/2. הבנק מעמיד קו אשראי ליזם כדי שיוכל לסיים את בניית הפרויקט, ומנגד נותן לכם ערבות בנקאית. אם יש כשל בסיום הפרויקט, הבנק (כעיקרון) מחזיר לכם את הכסף ששילמתם.

2.
רכישת דירה ללא ערבות חוק המכר – קיימים פרויקטים של תמ"א 38/1, הנבנים לא ליווי בנקאי, וללא ערבות בנקאית לפי חוק המכר. חשוב שתדעו איך להגן על כספכם. כמה נקודות שאסור לכם לפספס:

2.1 הערת אזהרה – ראשית, על הקבלן לרשום לטובתכם הערת אזהרה על זכויות הקבלן, כשהן נקיות ממשכנתא ומהערת אזהרה לצד שלישי.

2.2 לוח תשלומים – חשוב להתאים את לוח התשלומים לקצב עבודות בנית הפרויקט. הוראות חוק המכר קובעות קצב תשלומים לפי התקדמות הבניה. זכרו! את הכסף ליזם משלמים רק לפי קצב התקדמות בניית הדירה והפרויקט בפועל.

2.3 קבלת הלוואת משכנתא – לא כל בנק למשכנתאות נותן הלוואות לרכישת דירה בפרויקטים ללא ליווי סגור וערבות בנקאית. חשוב לבדוק בטרם חתימת ההסכם שאתם יכולים לקבל משכנתא לדירה באותו פרויקט ומאותו יזם.

חשוב שתקבלו זכות לביטול החוזה, באם לא תקבלו הלוואה מסיבות הקשורות ביזם או בפרויקט.

– בדיקה שניה: זכויות היזם

במצב קלאסי, אתם רוכשים מיזם דירה בבניין שהיזם בנה, על קרקע ששייכת לו. הדברים שונים ברכישת דירה במסגרת תמ"א 38.בעסקאות תמ"א 38, היזם בונה ומוכר לכם דירות על קרקע (או גג) ששייכים לבעלי הדירות המקוריים.

– בדיקה שלישית: יחסי היזם ובעלי הדירות המקוריים

עליכם להיות ערים לעובדה שלקרקע בה אתם קונים דירה, יש "בעל בית" שהיזם נתן לו התחייבויות שקודמות וגוברות על אלה שהוא עומד לתת לכם.

1.
התחייבויות היזם כלפי הבעלים – בדקו שאין סתירה בין התחייבויות היזם כלפיכם, לבין התחייבויותיו כלפי בעלי הקרקע.

2.
האם מותר ליזם למכור לכם את הדירה כעת? סוג מסויים של הסכמי יזם-בעלי דירות בעסקאות תמ"א 38 עשוי לכלול מגבלה על המועד בו מותר ליזם למכור דירות לצדדים שלישיים. יש לבדוק את הסכם התמ"א שבין הקבלן לבעלים, ולוודא שהקבלן רשאי למכור לנו את הדירה במועד (כלומר שלב הפרויקט) שאנו מבקשים לרכוש אותה.

רשימת עורכי דין בישראל
עו"ד אבי קזו-כהן

– בדיקה רביעית: האם היזם מקיים את הסכם התמ"א?

1.
האם היזם מקיים את הסכם התמ"א? הסכם התמ"א הוא הבסיס לזכויות הקבלן, מכוחן הוא מוכר לנו את הדירה. חשוב לוודא שהסכם התמ"א לא הופר על ידי הקבלן, ושאין כל טענה כלפי הקבלן בדבר הפרתו.

2.
האם הסכם התמ"א לא הופר? האם יש טענות להפרה של הסכם התמ"א, או חלילה סכסוך בין בעלי הדירות ליזם? בדקו היטב! אחרת אתם עלולים לרכוש את הדירה – ולהתמודד בבית המשפט מול בעלי הדירות המקוריים!

– בדיקה חמישית: האם החניה והמחסן שמוכרים לי, יהיו שייכים לי בסוף?

חלוקת חניות ומחסנים – חלוקת הזכויות ברכוש המשותף עלולה להיות מורכבת, ותלוייה בהסכמות שבין בעלי הדירות לבין היזם. כדי שלא תמצאו את עצמכם במחלוקת משפטית סביב מחסן או חניה שרכשתם מהיזם, תהיו חכמים – בדקו את הסכמי ההתקשרות שבין היזם לבין בעלי הדירות, וודאו שאין שום הגבלה על הצמדת חלקי רכוש משותף לדירות היזם.

– בדיקה שישית: נשיאה בהוצאות פתרונות חניה לא קונבנציונאלים

ודאי יצא לכם להיתקל בפתרונות חניה שונים ומגוונים. הדבר הפך לחלק אינטגרלי מכל פרויקט תמ"א 38. נשיאה בהוצאות החזקת מתקני החניה – חשוב לדעת מראש איך יסדיר תקנון הבית המשותף את נטל תחזוקת מתקני החניה בין בעלי הדירות. קיימים מקרים בהם העלות תוטל על כל בעלי הדירות – גם כאלה שיש להם חניה רגילה. קיימים מקרים אחרים, בהם העלות מוטלת רק על מי שלדירתו צמודה חניה כזו. בדקו, שאלו, וודאו – דעו לקראת מה אתם הולכים.

רכישת דירה במסגרת פרויקט של תמ"א 38 היא עסקה כדאית ומשתלמת. מדובר בפרויקטים שנבנים בלב סביבה ותיקה, שאילולא פרויקטים אלה אי אפשר היה למצוא בה דירות חדשות במחירים סבירים. מצד שני, עלינו לזכור שמדובר במשימה יחסית מורכבת ומאתגרת, הדורשת היעזרות במומחה מקצועי שיודע לנווט נכון במסגרת הסוגיות המאתגרות בעסקה שכזו.
______________________

https://obiter.co.il/lawyer/%d7%a2%d7%95%d7%93-%d7%90%d7%91%d7%99-%d7%a7%d7%96%d7%95-%d7%9b%d7%94%d7%9f/

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות