זכות ההיוועצות / ההתייעצות בעורך דין פלילי לפני כל חקירת משטרה היא קודש הקודשים ומאז ומעולם ביקשה המשטרה, שיודעת את ערכו של ייעוץ משפטי איכותי הבאים כדי ביטוי בשלל תיקי משטרה סגורים מאובקים על מדפיהם "בהיעדר אשמה" או היעדר ראיות", לחבל בזכות הזאת ולנסות לכרסם בה.
בתי המשפט, לזכותם יכתב, הדפו כל ניסיון לפגוע בזכות זו והיא קיבלה מעמד חוקתי של ממש בשורת פסקי דין. מעליון ועד שלום.
למרות זאת המשטרה / החוקר לעולם ימצאו דרכים יצירתיות, חלקן יותר חלקן פחות, לנסות לכרסם בזכות או קל מכך: לשכנע אתכם לוותר עליה.
וככה 'תלכו מהר מהביתה' או- 'אז אני צריך לעצור אותך עד שיבוא העו"ד'.. ומשם? הדרך להרשעה בהיעדר הגנה – פרוסה באופן חוקי למדי בפני החוקר.
לאחרונה אני מבין שהגיעה זה תורו של וירוס הקורונה להוות התירוץ התורן לקיפוח זכות ההתייעצות.
מגיעות לאוזני ידיעות וסיפורים שיותר ויותר חשודים מסכימים, לפעמים מפזיזות, קלות דעת או סתם כתוצאה מתחבולה משטרתית כאמור לעיל, לוותר על זכות הייעוץ כלל או גרוע מכך בעיני, מסכימים לקבל ייעוץ משפטי טלפוני מעורך הדין. ושם, לצערי, בייעוץ הטלפוני, מתחיל קן צרעות שעלול ללוות אותם זמן רב יותר מכל לילה במעצר.
מהי הסיבה שליבי חס יותר על אותם עצורים שהסכימו לקבל ייעוץ משפטי בטלפון מאשר על אלו שבחרו שלא לקבלו כלל? מספר סיבות:
א. מדובר שאנשים שמראש רכשו כבוד לזכותם להיוועץ בעורך דין – וכעת הולכו שולל לגבי טיב הייעוץ אותו הם מקבלים בטלפון.
ב. הרבה פעמים החשודים שבחרו בייעוץ הטלפוני גם משלמים כסף דומה על הייעוץ הטלפוני לזה שהיו משלמים עליו כולל הגעה לתחנה – הדבר נפוץ בעיקר שמשלמים לעוה"ד לפני שהגיעו פיזית לתחנה… או לפני שהבטיחו שיגיעו לתחנה…
ג. אותו חשוד סומך על הייעוץ שקיבל – ולא נזהר בדומה למי שהיה נחקר בהיעדר עצת עו"ד.
ד. מי שכבר ביקש ייעוץ עו"ד לרוב קיימת סיבה לכך וככל הנראה זקוק לבהירות ביחס לעמדת החוק ובנקיטת הליכים מדוייקים להסברת חפותו – ודווקא כאן נדיר בעיני לא למצוא כשל בייעוץ הטלפוני.
ה. והכי חשוב – השיחה בניהם בטלפון לא חוסה תחת חיסיון החל על שיחת עו"ד-לקוח, במקרים מסויימים יכולה לא להיחשב להאזנת סתר ויכולה ביום מן הימים לשמש כנגד החשוד.
————————
קראו לכם לחקירה במשטרה – אז מה עושים? בקצרה⬇️
1️⃣ לעולם אל תוותרו על זכותכם לעו"ד לפני חקירה! בכל זאת יש סיבה שאתם בסטטוס 'חשוד' ואין לכם לעולם לדעת גדולתה של עיצה נבונה ושנים של ניסיון.
2️⃣ אל תסכימו לקבל ייעוץ טלפוני! אל תתפשרו ואל תסכימו לפחות מפגישת ייעוץ עם עו"ד המגיעה לכם לפי חוק לפני כל חקירה באזהרה במשטרה! ועשו כן באופן אישי ודיסקטי ב- 4 עיניים עם עורך הדין כאשר הוא נוכח פיזית לצידכם בעת הייעוץ ולפני שהתחילה החקירה.
3️⃣ אל תחתמו לעולם על ויתור על זכויות ההתייעצות בעורך הדין ועל אף זכות אחרת! ©️
אי קבלת ייעוץ הוא דבר חמור אחד, אך הסכמה לקבל ייעוץ טלפוני מעו"ד לדעתי חמורה שבעתיים! ולרוב עתידה להוליד כישלון חרוץ, ידוע מראש ולפעמים גרוע עד כדי כך עדיף אילו לא היה ניתן ייעוץ כלל.
ייעוץ טלפוני לפני חקירה הוא מכשול ענק המכשיל את הנעזר בו באופן כפול ומכופל. מחד החשוד נחשב כמי שקיבל ייעוץ משפטי, ומנגד אותו חשוד סומך על ייעוץ רשלני.
לסיכום ייעוץ משפטי טלפוני משרת את נוחות כח הגורמים – למעט הנחקר.
ונכון – במדינת ישראל הייעוץ נעשה לפני חקירה ולא במהלכה (כמו בארה"ב לדוגמה) אך ייעוץ משפטי אמיתי ערכו לא יסולה בפז. ולא משנה מה טיב העבירה, קטנה כגדולה. וייעוץ נמדד, כמו עורך הדין לדעתי, במידת הבטחון אותה מקבל הלקוח ממנו בשעתו הקשה מכל.
וכאשר יורדת לטימיון היכולת "לחוש" את הלקוח, להרגיע אותו, להביט בעיניו ולומר שיהיה בסדר.
כאשר אבדה היכולת להרגיש את היחידה החוקרת, ואבדה היכולת להרגיע ובאמת להקשיב ולייעץ עד שראיתי בעיניים שלי שהלקוח נכנס לחקירה – רגוע – אז מה שווה יעוץ שכזה?! וייעוץ כזה לא יכול להימסר בטלפון.
זכרו זאת – כי וירוס הקורונה איננו סיבה לותר על ייעוץ איכותי! שהרי הוירוס יעלם ב"ה מתישהו.. אך הרשעה בפלילים צפויה להימשך זמן ארוך וללוות אתכם בכאב ממושך מכך.
שמרו על הבריאות ועל ההנחיות – ופנו לעו"ד (רציני) כשצריך.
המידע באדיבות:
עו"ד איתן כבריאן
0543986802
עו"ד יניב פרץ – משפט פלילי, משפט מנהלי, זכויות אדם
0526455556