עיריית ת"א מעדכנת את מדיניות החניה – גם תושבי העיר יצטרכו לשלם

בהודעת הרשות נאמר כי העדכון נעשה על מנת להביא לשיפור הנגישות בעיר ובתוכה, וכחלק מהחזון ליצירת מגוון של אמצעי התניידות חלופיים לרכב הפרטי
מעיין לביא |
צילום: פלאש 90

עיריית תל אביב-יפו מעדכנת את מדיניות החניה בכחול לבן ובחניונים העירוניים, זאת במטרה להביא לשיפור הנגישות בעיר ובתוכה, וכחלק מחזון התחבורה ליצירת מגוון של אמצעי תחבורה והתניידות חלופיים לרכב פרטי.

עדכון המדיניות נכלל בתיקון לחוק העזר העמדת רכב וחנייתו אושר על ידי הנהלת העירייה ולאחר אישורו במועצה יועבר לאישור משרדי הפנים והתחבורה. כניסת עדכון המדיניות וחוק העזר לתוקף בינואר 2025.

העדכון מגיע בעקבות החבות שהמדינה הטילה, במסגרת חוק ההסדרים של 2021, על רשויות מקומיות אשר בתחומן יותר מ- 40,000 תושבים, והאיסור שחל על מתן פטור לתושבים מתשלום אגרת חניה, אלא אם מדובר באזור החניה, שבו הם מתגוררים. לחבות זו הוסיפה העירייה כמה פעולות משלימות, למימוש אופטימלי של המהלך לטובת תושבות ותושבי העיר.

מה כולל העדכון?

1. החל בינואר 2025 יידרשו תושבי ותושבות העיר לשלם עבור חניית רחוב שאינה באזור מגוריהם – כאמור, בהתאם לנדרש בהתאם לחוק ההסדרים.

2. לתושבים בעלי תו חניה, שחונים מחוץ לאזור החניה שלהם תינתן ההנחה המירבית שחוק ההסדרים מתיר לתת לתושבים: 30% מתעריף מבקר, והם ישלמו 8.70 שקלים במקום 12.40 שקלים לשעה במרכז העיר; ו-4.90 שקלים במקום 7 שקלים מחוץ למרכז העיר.

3. מספר אזורי החניה בעיר יוכפל. נכון להיום קיימים 7 אזורי חניה (5 אזורים ו- 2 תתי אזורים) ואלה ישונו ל-14 אזורים. דהיינו, לכל תו יהיו 13 אזורים שבהם חניה בכחול לבן תהיה בתשלום.

4. מספר תווי החניה לכל משק בית יוגבל לשניים.

5. החל בינואר 2025 תיגבה אגרה שנתית מתחדשת של 500 שקלים על כל תו חניה שני.

6. בחניוני אחוזות החוף – תעריפי החניה יעלו ב-25%, כך שמחיר שעתי למבקרים יעמוד על 20 שקלים במקום 16 שקלים; ומחיר יומי למבקרים יעמוד על 30 שקלים במקום 24 שקלים. שעת הכניסה החד-פעמית לחניונים אלה כחניוני לילה תידחה משעה 16:00 לשעה 18:00.

יודגש כי שיעור ההנחה לתושבי העיר בחניוני אחוזות החוף (75%) יישאר ללא שינוי, כך שהעלייה בתעריף החניה השעתי עבור תושבי תל אביב-יפו תהיה 1 ₪ בלבד, ובתעריף החניה היומי 1.5 שקלים. עדכון התעריפים נעשה תוך כדי הקפדה על כך שמחירי החניה יהיו זולים מאלה שנדרשים בחניונים הסמוכים ותוך שמירה על תעריפים מוזלים עבור תושבות ותושבי העיר.

למה נחוץ עדכון המדיניות?

החניה הציבורית בעיר שמצטופפת במהירות הייתה תמיד, ועדיין נשארת, משאב שבמחסור. במצב כיום, בו החניה ברחוב ניתנת בחינם לכל תושבי העיר ללא הגבלה, ישנם פערים גבוהים בין היצע לביקוש, בעיקר באזורים הפופולריים. בנוסף לכך, המצב מעודד "אחסון" של רכבים פרטיים ברחוב לתקופות זמן ארוכות וקיום משקי בית שיש בהם 3 תווי חניה – ואף הרבה יותר מכך. כך יורדים משמעותית התחלופה של החניה ברחוב, והיצע החניה הפנוי לתושבי האזור. התוצאה היא מסעות חיפוש ארוכים של חניה ברחובות העיר, הראשיים והקטנים כאחד, שיוצרים עומסי תנועה מיותרים ופליטות של מזהמים לאוויר.

את המצב המורכב הזה יש לנהל בצורה של מדיניות מסודרת מבוססת נתונים, שתווסת את הביקושים אל מול ההיצע, כפי שנעשה בכל הערים המתקדמות בעולם.

ניהול משאב החניה הציבורי הוא גם כלי עבודה מרכזי במהלך התחבורתי, שמובילה עיריית תל אביב- יפו להיפוך פירמידת תנועת כל הרכב. זאת מכיוון שרק על ידי ניהול ביקוש לחניה וריסונו ברחוב, נוכל להשלים את פיתוח רשת האופניים, לייצר תחבורה ציבורית ברמה בין לאומית, לשדרג את תנאיי ההליכה ביצירת מדרכות רחבות ובנטיעת עצים, ובהוספת רחובות מוטי הליכה ועוד.

לצד אלה, עדכון המדיניות יביא לחלוקה הוגנת יותר של משאב החניה הציבורית המוגבל בעיר, ובכך יקל על תושבות ותושבי העיר במציאת חניה קרובה לבית. בנוסף לכך, הוא יסייע בעידוד השימוש באמצעי תחבורה חלופיים לרכב הפרטי בנסיעות פנים עירוניות, בהפחתת שיעורי הבעלות על רכב פרטי במרחבים, שבהם יש שירות טוב של תחבורה ציבורית ובהפחתת עומסי התנועה וזיהום האוויר.

התחבורה הציבורית בעדיפות

כידוע, עיריית תל אביב-יפו נמצאת כעת בעיצומה של יישום התכנית העירונית כוללת לשיפור התחבורה וההתניידות בעיר, שמייצרת אלטרנטיבות יעילות, ירוקות ומתקדמות לרכב הפרטי.

בראש הפירמידה עומדים הולכי הרגל. העירייה מבצעת מגוון פעולות ליצירת מרחבי הליכה בטוחים ונעימים גם למעבר וגם לשהייה באוויר הפתוח: פינוי והרחבת מדרכות, הצללה, שיפור זמני החציה ברמזורים להולכי רגל, יצירת הפרדה ברורה בין המדרכה לשבילי אופניים ועוד.

גם התחבורה הציבורית מקבלת תיעדוף, בין היתר באמצעות 73 ק"מ של נתיבים ייעודיים (והיד עוד נטויה) ובמגוון גדול של פעולות לשיפור התדירות והשירות. בנוסף, הקו האדום של הרכבת הקלה כבר פועל ואליו יצטרפו בעוד כמה שנים הקווים הירוק והסגול.

הכלים הדו-גלגליים הם כעת אמצעי תחבורה חשוב ומרכזי בעיר. רשת שבילי האופניים מונה כעת 183 ק"מ (לקראת יעד של 250 ק"מ בעוד כמה שנים) ומאפשרת לרכוב בנוחות, במהירות ובבטחה. במקביל, אנחנו ממשיכים לקבוע עקרונות מחייבים להסדרת התנהלותם במרחב הציבורי ולשיפור תרבות הרכיבה בעיר. ואכן בשלוש השנים האחרונות אנו עדים לשינויים משמעותיים בהרגלי הנסיעה של תושבי העיר ושימוש גדל באמצעים חלופיים. כבר היום יותר ממחצית התושבים בוחרים להתנייד לעבודה באמצעים חלופיים לרכב הפרטיים.

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות