ועדת ערר בבית המשפט המחוזי בתל-אביב יפו קיבלה פסק דין שמאשר את החלטתו של ממונה חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון, להכיר במארגנת קבוצת רכישה, חברת רום כנרת נכסים והשקעות בע"מ, כיזם המוכר דירות אשר ביצעה עבירות חוק מכר נוכח אי הבטחת כספי הרוכשים.
עיצום כספי בסך של כרבע מיליון שקלים הוטל על החברה וחקירה מקיפה בקשר לכלל ההתקשרויות בפרויקט תיפתח בימים הקרובים
במסגרת חקירה והליך מנהלי שנוהל מול חברת רום כנרת נכסים והשקעות בע"מ, נמצא כי החברה פעלה כמוכר דירות בפרויקט בבת-ים בכסות של ארגון קבוצת רכישה.
בין היתר – עלה כי החברה מכרה לרוכש דירה ספציפית, תוך שנקבע לה מחיר סופי ותאריך מסירה, הקרקע נשארה בבעלות החברה וכל זאת בזמן שהחברה שלטה בכל הפעולות בפרויקט (נוסף על נסיבות נוספות אחרות).
בנוסף, החברה לקחה על עצמה את ההתחייבויות לעיל תוך התקשרות ישירה בינה לבין הרוכש ואמירה כי התקשרות זו גוברת על הוראות הסכם השיתוף המקובל בפרויקטים מסוג קבוצות רכישה.
חשוב לציין כי מארגני קבוצות רכישה אינם כפופים לחוק המכר ובהתאם, אינם נדרשים לספק בטוחות לחברי הקבוצה או לעמוד ביתר החובות הקבועות בחוק המכר. אך לצד זאת, לא כל פרויקט אשר מציג את עצמו כקבוצת רכישה, הוא אכן כזה, על פי מהותו.
עיצום כספי
המבחן לעניין זה איננו אופן הצגת הפרויקט וכותרות המסמכים, כי אם מערכת היחסים המשפטית שבין כלל הצדדים לפרויקט.
עמדת הממונה, כפי שהוצגה בבית המשפט הייתה כי אין אפשרות לקבל כמובן מאליו את האופן שבו הגדירו הצדדים לעסקה את ההסכם ביניהם, ויש לבחון את הדברים על פי מהותם האמתית.
לולא כך היה הדבר, כל הסכם הכולל כותרת אשר אינה "מכר דירה", לכאורה, היה מקבל פטור אוטומטי מחוק המכר, ללא תלות במהות המשפטית של ההסכם אשר נקבעת על פי ההסדרים שבו. תוצאה כזו לא ניתן לקבל שכן מדובר בעקיפה בוטה של הוראות החוק. ערר שהגישה החברה על פסק הדין נדחה.