בינה מלאכותית מנתחת גם הפרה של נורמות חברתיות

פרופ' יאיר נוימן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב נענה לאתגר והצליח לפתח בינה מלאכותית שתזהה נורמות חברתיות והפרתן. ממצאי מחקרו פורסמו כעת בכתב עת יוקרתי
נעמה כהן |
להתמודד עם עבירות סייבר - מאמר מאת עו"ד שני רופא
אילוסטרציה envato

כאשר מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, נפגש ב-2021 עם עמיתו הסיני באלסקה, שררה במקום אווירה מתוחה. מתיחות זו ניתן לייחס הן לעימות האסטרטגי בין המעצמות, אך גם לפערים התרבותיים והבנת הנורמות החברתיות.

בממשל האמריקאי התגבשה ההכרה שכשלים בתקשורת בין תרבותית מהווים מכשול להשגת מטרותיה של ארה"ב ואף עלולים להגיע לכדי איום במלחמה. לשם כך, הושק במסגרת סוכנות המחקר האמריקאית לנושאי ביטחון (DARPA), פרויקט שמטרתו פיתוח כלים אוטומטים להבנה תרבותית.

פרופ' יאיר נוימן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב נענה לאתגר והצליח לפתח בינה מלאכותית שתזהה נורמות חברתיות והפרתן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי Scientific Reports.

נורמות חברתיות מגדירות סטנדרטים של התנהגות חברתית ואלו משתנים כפונקציה של תרבות והקשר.

כך למשל, בתרבות הסינית מצפים לענווה באינטראקציות בין אישיות, מה שעלול להיתפס בתרבותיות אחרות כחוסר ביטחון עצמי ואף הפרה של נורמה חברתית ראויה.

כדי ללמד את המחשב לזהות נורמות חברתיות והפרתן, הציג פרופ' יאיר נוימן מהמחלקה למדעי הקוגניציה והמוח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, כ- 5000 סיטואציות חברתיות בפני הבינה המלאכותית וביקש ממנה להסביר איזו נורמה הופרה ומדוע.

הסברי הבינה המלאכותית נותחו והתובנות הוזנו למערכת בינה מלאכותית אחרת באמצעותה נעשה זיהוי אוטומטי של חוקים (automatic rule discovery) המאפשרים להבחין בין סיטואציות של הפרת נורמה ואישושה.

זיהוי אוטומטי של רגשות

לב המערכת הוא בזיהוי אוטומטי של רגשות חברתיים.

פרופ' נוימן שער שאף על פי שקיים מספר עצום של נורמות ושהן משתנות בתרבויות שונות, הפרה של נורמה חברתית קשורה לרגשות של בושה, אשמה ומבוכה, ואילו ציות לנורמה חברתית קשורה לרגש גאווה והכרת תודה.

לפיכך, המערכת מסתמכת על זיהוי אוטומטי של רגשות חברתיים הקשורים להפרה של נורמות חברתיות או לאישושן.

פרופ' יאיר נוימן. צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

המערכת נבחנה על 24 אלף מקרים שחציים עסקו בהפרה של נורמה חברתית.

כאשר נבדקה יכולת הסיווג של מערכת הבינה המלאכותית התברר שהיא זיהתה בהצלחה 82% ממקרי הפרת הנורמה.

בניסוי שני נבדקה המערכת על קובץ נתונים אחר, קרוב ל-12 אלף סיטואציות, שמחציתן מערבות פעילות לא נורמטיבית.

במקרה זה המערכת הצליחה לזהות ב- 89% של הצלחה באיזה סוג של סיטואציה מדובר.

"האלגוריתם שפיתחנו יודע לגזור רגשות בתוך סיטואציות באמצעות שימוש במודלים חדשים של עיבוד שפה. הבינה המלאכותית יודעת כיום לנתח דברים בצורה מהירה ואפקטיבית שביצועיה אינן נופלים מביצועי מבני אדם. הכלים החדשים הללו כל כך חזקים שאנחנו לא יודעים להעריך מספיק את גודל המהפכה", סיכם פרופ' נוימן.

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות