מפעל הפיס לא יהיה חייב לספק כיסא לאדם עם מוגבלות

ביהמ"ש המחוזי בת"א דחה בקשה לאישור ייצוגית בנושא וקבע כי התקנות אינן מחייבות נותן שירות מסחרי לספק כיסא מותאם בשטח שאינו בהחזקתו או ברשותו
גילי סיוון-כהן |
דוכן לוטו (למצולמים אין קשר לנאמר בידיעה), צילום: פלאש 90

שופט בית משפט המחוזי בתל אביב, עודד מאור, דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד מפעל הפיס מכוח תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות המחייבות ששירות מסחרי יספק כיסא מותאם לבקשת אדם עם מוגבלות, וקבע שקריאת התקנה כחלק ממסגרת נורמטיבית שלמה, לא מאפשרת להורות לנותן שירות מסחרי לספק כיסא מותאם שיוצב בשטח שאינו בהחזקתו או ברשותו, במיוחד כשהדבר עלול להוות מפגע לציבור.

השופט מאור הדגיש את חשיבותה של הזכות לשוויון וכבוד של אנשים עם מוגבלות "אשר יונקת את חיותה לא אך מכוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אלא מזכותו הבסיסית של אדם לכבוד ומההכרה שאדם נברא בצלם, שהם ערכי יסוד טבעיים של אדם" עם זאת, ציין השופט מאור כי על אף חשיבותה של זכות זו, אין לאפשר שימוש בחוק השוויון באופן שעלול להוביל לתוצאות אבסורדיות ואף לפגיעה חברתית רחבה.

בית המשפט הדגיש שפעולת רכישת הכרטיס נעשית במרחב הציבורי ולא בשטח שבהחזקת נותן השירות המסחרי, באופן המזכיר רכישת מוצרים בדוכנים בשוק או רכישת מוצרים בשירותים מקוונים. בנוסף, עמד מאור על ההמתנה הקצרה הנדרשת באופן סטנדרטי לרכישת כרטיס הגרלה בדוכני מפעל הפיס, שנעשית לרוב כ"פעולה קצרת מועד, אגבית".

נשמת חייו של החוק

ביהמ"ש הזהיר כי קריאה פורמליסטית-מילולית של לשון תקנה 52(ב) לתקנות השוויון עלולה להוביל למצבים בלתי אפשריים שלא יעלו על הדעת, למשל שכשאדם מנהל שיחה טלפונית עם מי שמספק לו שירות מסחר, הוא יוכל לדרוש ממנו שיספק לו כסא מותאם בביתו שמא יימצא כמפר חוק.

מכאן, עמד השופט מאור על כך שיש לקרוא את הוראות הדין קריאה ריאלית-מהותית: "לא ניתן להתעלם מנשמתו של החוק; רק על ידי שנופחים לתוך מילות החוק נשמת חיים, הופך הוא לנפש חיה, מתחיל הוא לפעול את פעולתו, וכך מתקיים רצונו של המחוקק … לא די בקריאה המילולית של הוראת הדין אלא עלינו לבחון גם את נשמתה של ההוראה החוקית; אין גוף ללא נשמה; אין חיים ללא נשמה. גוף בלא נשמה הוא ריק, חלול וחסר".

מכאן קבע ביהמ"ש כי קריאה רחבה של חוק השוויון כחלק ממסגרת נורמטיבית שלמה אינה מאפשרת להורות למפעל הפיס לספק כיסא מותאם שיוצב בשטח שאינו בהחזקתו או ברשותו, במיוחד כשהדבר עלול להוות מפגע, מטרד, או אף שיהיה בניגוד להוראות דין אחר. כלומר, "יש לערוך איזון בין החובה להנגשה… לבין המידתיות והאפשרות החוקית לעשות כן, כאשר חובה זו יכולה להתקיים רק בשטח שהוא נמצא פיזית בשליטת נותן השירות".


לצפייה ודירוג כבוד השופט עודד מאור


עו"ד יוסף-חי אביעזיז

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות