עובד משרד הגנת הסביבה שראייתו התדרדרה ורישיונו נלקח, הפסיק לקבל הוצאות אחזקת רכב מהמדינה על אף שאשתו מסיעה אותו לפגישות מטעם תפקידו – נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים הגישה תביעה בשמו שהובילה להסכם פשרה, לפיה המדינה תשלם לתובע מדי חודש תשלום של פי 2.5 ממה ששילם עבור תחבורה ציבורית לנסיעות בתפקיד בתקרה של 1,500 שקלים.
זו הפעם הראשונה שנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מגישה תביעה כנגד המדינה כמעסיקה.
עקב הידרדרות בליקוי הראייה של עובד במשרד להגנת הסביבה, נשלל רישיון הנהיגה שלו, וכפועל יוצא מכך, המדינה הפסיקה לשלם לו הוצאות אחזקת רכב. זאת, למרות שהוא המשיך לבצע נסיעות בתפקיד באמצעות אשתו, שהסיעה אותו ליעדים הרלוונטיים.
פשרה מוסכמת
ההחלטה להפסיק את תשלום ההוצאות היתה בהתאם להוראות החשב הכללי, לפיהן רק עובד שיש לו רישיון נהיגה יקבל אחזקת רכב.
נדגיש, כי מדובר בתשלום עבור נסיעות בתפקיד (להבדיל מנסיעות מהבית לעבודה ובחזרה).
בעקבות כך, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים הגישה תביעה בשם העובד בטענה, כי משהוא עושה שימוש בפועל ברכבו הפרטי לצורך הנסיעות, גם אם ידיה של אשתו הן על ההגה, הרי שהוא זכאי לאחזקת רכב, ומדובר בהתאמה לפי חוק השוויון, שיש לבצע בנהלים.
הרציונל והמטרה של אחזקת הרכב מתקיימים – השימוש ברכב הפרטי לצורך העבודה.
הדיון המוקדם התקיים בבית הדין האזורי לעבודה בנצרת.
לאחר הגשת התצהירים, פנתה הפרקליטות, שייצגה את המדינה, לנציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות לצורך הגעה לפשרה.
בסופו של דבר, התקבלה פשרה, לפיה המדינה תשלם כאמור לתובע מדי חודש תשלום של פי 2.5 ממה ששילם עבור תחבורה ציבורית לנסיעות בתפקיד בתקרה של 1,500 שקלים.
היועמ"שית מתנגדת להסדר פשרה בייצוגית: "אין פיצוי לקבוצה"
מוקדם יותר היום |(יום א') פורסם כי היועצת המשפטית לממשלה הגישה לבית המשפט מחוזי מרכז, את התנגדותה לאישור הסדר פשרה שהוגש במסגרת הבקשה לניהול תובענה כייצוגית נגד עיריית כפר יונה, התנגדות להסדר מאחר שנקבע בו כי העיריה תקיים את החובות שמוטלות עליה על פי הדין ואינו כולל פיצוי לחברי הקבוצה.
במסגרת הבקשה, טען המבקש כי ניסה לבצע פעולות באתר המרשתת של העירייה, אך גילה כי זה אינו נגיש וזאת בניגוד לחוק.
עוד לפני שהוגשה תשובת המשיבה לבקשה, הצדדים העדיפו ליישב את הסכסוך ביניהם מחוץ לכותלי בית המשפט.
במסגרת הסדר הפשרה התחייבה העירייה, בין היתר, לבצע התאמות נגישות באתר שלה, לרבות בכלל המסמכים הקיימים באתר ואשר יועלו בעתיד לאתר בהתאם להוראות הדין, בתוך שלושים ימים ממועד הגשת הסדר הפשרה.
באשר לפיצוי חברי הקבוצה, המשיבה התחייבה כי בתוך שישים ימים ממועד הגשת ההסדר, תצא במכרז ייעודי לצורך העסקה של "רכז נגישות" שמטרתו לקדם את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות. בנוסף, יקבל המבקש גמול בסך של 5,500 שקלים כולל מע"מ ושכר טרחה לעורך דין על סך של 52,540 שקלים בתוספת מע"מ.