עוקץ הברקודים הגדול – עשרות גילו ששילמו על מוצרים שלא רכשו

על פי החשד במשטרה, הכנופיה ניצלה פרצת אבטחה, חדרה לחשבונות של לקוחות המחזיקים כרטיסים נטענים, והצליחה באמצעותם לרכוש מוצרים בעשרות אלפי שקלים
רונן לוי |
אילוסטרציה

המשטרה פענחה עשרות מקרים של עוקץ מחזיקי כרטיסים נטענים. השיטה: ניצול פרצת אבטחה ושימוש בברקודים זמניים לרכישה מרחוק בבתי עסק, באמצעות חדירת מחשב לחשבונות של מחזיקי הכרטיס שהובילה לרכישת מוצרים בקניונים בשווי של עשרות אלפי שקלים על חשבון אזרחים תמימים. לאחרונה, חמישה חשודים בביצוע מעשה ההונאה נחשפו ונעצרו לחקירה במשטרה. מחר (יום ה') צפויה המדינה להגיש כתב אישום נגד החשוד המרכזי בפרשה.

במהלך התקופה האחרונה התקבלו עשרות תלונות מאנשים שונים ברחבי הארץ ומחזיקים בכרטיס מועדון של אחד מארגוני העובדים הגדולים בישראל. מדובר בכרטיס נטען, המקנה רכישת מוצרים בהנחה בבתי עסק שונים, וכולל גם אופציה של רכישה ללא הכרטיס, זאת ע״י כניסה לאתר המועדון, הטענת כסף, קבלת ברקוד שתקף לזמן קצוב לטלפון הנייד והצגתו לקופאי בחנות לביצוע הרכישה.

עפ״י התלונות שהתקבלו במשטרה מבעלי כרטיסים רבים ברחבי הארץ, הם חויבו בתשלומים עבור רכישות מוצרים שלעולם לא ביצעו ובכסף שלא טענו בכרטיס. בעקבות התלונות וזיהוי התופעה והיקפה, יחידת ההונאה של מחוז ירושלים פתחה בחקירה מאומצת, במהלכה חוקרי המשטרה חשפו עשרות מקרים דומים ועשרות אנשים שנפלו קורבן למעשה העוקץ.

חשודים צעירים

תחילה החוקרים פנו לחברה המפעילה את הכרטיס ויזמו קשר עם אותם בעלי כרטיסים שנפלו קורבן למקרים דומים ושטרם התלוננו במשטרה. במקביל נאספו ממצאים וראיות ובוצעו מגוון פעולות חקירה, באמצעותם זוהו חשודים שונים המבצעים את הרכישות, כשבחלק מהמקרים הם היו עם מסיכות קורונה וכובעים במטרה להסוות את זהותם.

לאחר שימוש באמצעים טכנולוגיים שונים, את זהותם של שלושה מהחשודים העומדים מאחורי המעשים הפליליים- תושבי אשקלון בהווה או בעבר בני 18-19. שניים מהחשודים, הם אלו שהגיעו בפועל לבצע את הקנייה באמצעות אותם ברקודים שהונפקו במרמה תוך חדירת מחשב לחשבון של בעלי הכרטיסים במרמה והטענות כסף בו בלא ידיעתם ורשותם.

לפני כשבועיים נחקרו שניים מהחשודים שביצעו רכישות בשיטה זו. ממצאי החקירה הובילו לחשוד אחר (החשוד המרכזי) שהיה זה שהנפיק ושולח בזמן אמת את אותם ברקודים בכדי שיוכלו לשלם על המוצרים שרכשו במרמה. בשלב זה נעצר החשוד המרכזי באשקלון, ובמחשבו האישי נמצאו ראיות הקושרות אותו לחדירה למשתמשים והנפקת ברקודים בעשרות מקרים שונים ובסכום מצטבר של עשרות אלפי שקלים. כמו כן, נמצאו ע״י חוקרי המשטרה ראיות להונאה דומה שבוצעה כלפי משתמשים של אתר קניות אחר, זאת תוך הונאה וחדירה לחשבון של משתמשים אחרים שלא כדין ובמרמה.

מחיר מוזל בטלגרם

במהלך החקירה, התברר כי החשוד המרכזי היה גובה מהחשודים שנשלחו לביצוע הקנייה בפועל, עמלה בדמות כסף או לחילופין בתמורה לחלק מהסחורה שאותה רכשו במרמה. הרכישות בוצעו כאמור בעשרות מקרים בקניונים בירושלים, בת״א, באשקלון ועוד. בנוסף במחשבי החשוד המרכזי נמצאו מאגרים של מאות משתמשים ונתוניהם שעפ״י החשד יכלו לשמש או שימשו להונאות נוספות באותה השיטה ותוכנות ששימשו אותו לביצוע העבירה.

עוד התברר במשטרה שברקודים מסוג זה אף נמכרו במחיר מוזל באמצעות הטלגרם. בתוך כך, החוקרים איתרו וחקרו עוד שני חשודים נוספים באותם הגילאים שביצעו רכישות במרמה ובאופן זהה. במקביל לחקירה וחשיפת מנגנון ההונאה וזהות המעורבים, העבירו חוקרי המשטרה דיווח לחברה הנוגעת ולאתר אודות המקרה וזהות הלקוחות שנפלו קורבן למעשי החשודים- זאת בין היתר, לצורך תיקון פרצת האבטחה שאפשרה את ההונאה ומניעת הישנות מקרים דומים בעתיד.

___________________________________________________

עו"ד דניאל טורמן אזולאי

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות