המדינה נגד טבע: "הפרה זכויות במכירות הקופקסון"

לביהמ"ש המחוזי מרכז הוגשה תביעת ענק, בהיקף של 340 מיליון שקל, נגד ענקית התרופות בגין הפרת זכויות יוצרים על התרופה לטיפול בטרשת נפוצה
גילי סיוון-כהן |
מפעל טבע בשוהם. צילום: פלאש 90

מדינת ישראל הגישה לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה בסך של כ-340 מיליון שקלים נגד חברת "טבע" בגין הפרת זכויות של המדינה במכירות התכשיר קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה ואי תשלום תמלוגים ממכירת התכשיר בגרסתו המחודשת.

התרופה קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה פותחה על ידי מכון ויצמן וזכויות השיווק שלה שייכות לחברת טבע. התרופה ניתנה כזריקה תת-עורית של המטופל במשטר מינון חד-יומי של 20 מ"ג. בסמוך לפקיעת הפטנטים על החומר הפעיל, השיקה טבע את התרופה קופקסון בגרסה חדשה של משטר מינון 40 מ"ג שלוש פעמים בשבוע.

למשטר המינון החדש יתרונות משמעותיים לחולים, הוא משפר את היענות החולה לטיפול, מפחית תופעות לוואי וגם יש לו פרופיל בטיחותי משופר. הגרסה החדשה של התרופה אושרה על ידי ה-FDA, זכתה להצלחה גדולה ונמכרה לפי ההערכה בהיקפים כספיים של מיליארדי דולרים. טבע אף רשמה פטנטים ברחבי העולם המגנים על משטר המינון החדש של התרופה.

המדינה, טוענת בכתב תביעתה, כי בפיתוח ובשיווק הגרסה המחודשת של תכשיר הקופקסון, הפרה טבע וגזלה את זכויות הקנין הרוחני של המדינה ולא שילמה למדינה תמלוגים המוערכים במיליוני שקלים. בכתב התביעה נטען, כי "לא נותר למדינה מנוס אלא לנקוט בהליכים משפטיים כנגד חברת טבע על מנת לוודא שתקבל תמורה הולמת עבור שימוש במשאב ציבורי שהביא לטבע הכנסות בהיקפים גדולים מאד".

הפרת זכויות

המדינה סבורה, כי התכשיר החדש של קופקסון מבוסס על מחקר חלוצי ופורץ דרך שערכו פרופ' קורצ'ין (לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים איכילוב) וד"ר פלכטר (מנהל השירות הקליני לאבחון ומחקר בטרשת נפוצה בבית החולים אסף הרופא), שכל הזכויות בתוצריו נתונות למדינה. לעמדת המדינה, טבע הסתמכה על המחקר כהוכחת היתכנות למשטר המינון החדש, לרבות בבקשות פטנט שהגישה וכפי שגם נקבע בהליכים בארה"ב, אף בתמיכה לבקשה ל-FDA לאישור התכשיר במשטר המינון החדש.

בכתב התביעה נטען, כי טבע ניצלה את תוצרי המחקר במוצר, הגישה בקשת פטנט על שמה ולאחר מכן זנחה את הבקשה, וכל זאת מאחורי גבה של המדינה ומבלי לדווח למדינה או לקבל את הסכמתה ומבלי לשלם למדינה תמלוגים כמתחייב. במשך שנים ארוכות, המשיכה טבע להסתיר את גזל זכויות הקנין של המדינה, עד שהפרשה התגלתה למדינה במקרה בעקבות תביעה אישית שהגישו החוקרים נגד טבע בשנת 2018.

על פי כתב התביעה, "מעשיה של טבע הם גם מקרה מובהק של עשיית עושר ולא במשפט שכן טבע קיבלה, שלא על פי זכות שבדין, טובת הנאה בעלת ערך עצום – התוצרים והידע הנובעים מהמחקר פורץ הדרך של פרופ' קורצ'ין וד"ר פלכטר שהיוו הוכחת היתכנות למשטר המינון החדש שהיה בעל יתרונות רפואיים מובהקים ואפשר לטבע לשמור על בלעדיות של כמה שנים נוספות בשוק ששוויו מוערך במיליארדי דולרים. לפיכך, על טבע לשלם למזכה (המדינה) את שוויה של טובת ההנאה הנגזר במקרים מסוג זה מתשלום תמלוגים על מכירות".

______________________________________________

עו"ד יורם ליכטנשטיין

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות