לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגש כתב אישום נגד עמרם בזאנסון, 45, נתן גהסי, 40, נתן סולומון, 51, ברק ברבר, 48, נחמן משה, 36, וכן נגד עמותת כאייל תערוג, חברת ברסלב שבטי ישראל בע"מ ועמותת מרכז עזרה וחסד בגין עבירות מס והלבנת הון אותן ביצעו במסגרת עסק אותו הפעיל אליעזר ברלנד במתן שירותים שונים תמורת תשלום.
על פי כתב האישום, אליעזר ברלנד שימש כראש קהילת "שובו בנים" המונה אלפי מאמינים והיווה עבור חברי קהילתו סמכות רבנית ורוחנית אשר יש לפעול על פי פסיקותיה והוראותיה. תוך שימוש במעמד זה עסק ברלנד בין השנים 2020-2010 במתן שירותים שונים תמורת תשלום ובהם, עריכת טקסי "פדיון נפש", מתן ברכות, ייעוץ בתחומים שונים וכן קיים חוגי בית. לצורך כך הקים ברלנד מנגנון גיוס לקוחות, גביה וניהול הכספים ועוד, אשר התנהל כעסק כלכלי לכל דבר שגרף סכומי עתק. במסגרת מנגנון זה העסיק ברלנד עובדים רבים, תמורת שכר, שלא דיווחו על הכנסותיהם מעיסוק זה.
כתב האישום הנו חלק מהפרשה בה הורשע ברלנד, על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, עושק, ניסיון לאיום ועבירות מס והלבנת הון. הנאשמים בכתב אישום זה לקחו חלק במנגנון הפעולה העברייני אותו הקים והפעיל ברלנד.
הכוורת הקרובה
הנאשמים בפרשה הינם עמרם בזאנסון, 45, כיהן כעוזרו הקרוב של ברלנד, מנהל העסק ומנהל הכספים מטעמו של ברלנד. במסגרת תפקידו היה אמון, בין היתר, על סדר יומו של ברלנד וניהול העובדים בעסק. הגבאים נתן גהסי, 40, נתן סולומון, 51, ברק ברבר, 48,היו אמונים, בין היתר, לאתר ולהביא לקוחות לעסק, להרחיב את מעגל הפונים לעסק, לרכז את הפניות לברלנד עבור מתן ברכות או טקסי "פדיון נפש" לארגן חוגי בית בתשלום, וכן לגבות את התשלום עבור שירותי העסק השונים. תמורת עבודתם קיבלו שכר שנגזר מהיקף הכספים שגבו מלקוחות. נחמן משה, 36, עמד בראש חברת "ברסלב שבטי ישראל בע"מ" אשר הפעילה "נותן שירותי מטבע".
לצורך טשטוש הכנסותיו של ברלנד במסגרת העסק שהפעיל ובמטרה להסוות את מקור הכספים בעבירה אפשרו משה והחברה אשר בבעלותו לאליעזר ברלנד לפעול בחברה באמצעות בזאנסון וגהסי תוך שהפעולות לא ירשמו על שמו ותוך דיווח כוזב אודות זהות הנהנה בכספים ועמותת "כאייל תערוג", הינה עמותה הרשומה בפנקס העמותות בישראל אשר נוהלה על ידי ברק ברבר. לצד פעילותה הלגיטימית של העמותה, כאשר ברלנד שהה בחו"ל, החלה העמותה באמצעות ברבר לסייע בידו של ברלנד לממן את הוצאות הגנתו המשפטית בהליכים משפטיים שונים שננקטו כנגדו.
ברבר והעמותה אפשרו לברלנד להשתמש בעמותה ולעשות בה כבשלו וזאת על אף שברלנד לא שימש כחבר, מנהל, או נושא משרה כל שהיא בעמותה כדין, בהתאם לחוק העמותות. בתוך כך, פעל ברלנד באמצעות בזנאסון להעביר את ההכנסות אותם קיבל במסגרת העסק לעמותה תוך ששלט בנעשה בהם, ותוך שהנחה את ברבר באמצעותו לשלם משם הוצאות אישיות.
סייעו לביצוע העבירות
עמותת "עזרה וחסד", עמותה הרשומה בפנקס העמותות בישראל בהתאם לחוק העמותות. לאחר יסוד העמותה החל ברלנד להעביר ולהפקיד את כלל הכנסותיו מהעסק לידיה ולהסתירם שם, העמותה שימשה עבור ברלנד כ"ארנק" וממנה שולמו הוצאותיו האישיות. ברלנד שלט בעמותה באמצעות בזאנסון אשר הכווין את פעילותה בשליחותו של ברלנד, וזאת מבלי שיהיה בעל מעמד כלשהוא בעמותה בעוד חברי העמותה הרשומים כחוק כלל לא היו מודעים לטיב פעילותה.
כמפורט באישומים 1-4, נמנעו ברלנד והנאשמים מלדווח על הכנסותיהם לרשויות המס, ופעלו בדרכים שונות לצורך הסתרת הכספים שצמחו מהעסק. כחלק מפעולות ההסתרה פעל ברלנד באמצעות בזאנסון וגהסי וחברת ברסלב שבטי ישראל בע"מ להפעיל "נותן שירותי מטבע" (צ'יינג'), שלא תחת פרטי זהותו, וכן השתמש ב"עמותת כאייל תערוג" ו"עמותת מרכז עזרה" להסתיר דרכן חלק מהכנסותיו, העמותות וחברת ברסלב שבטי ישראל בע"מ שימשו עבורו להלבנת הכספים שהסתיר מרשויות המס, תוך הסתרת חלקו, עובדת היותו נהנה מכספים אלו ותוך שימוש בנאשמים, כל אחד לפי חלקו.
כפי שמפורט באישומים במסגרת עיסוקם של גהסי וסולומון בעסקו של ברלנד, הם ניצלו את תפקידם ומעמדם לצורך ביצוע עבירות מרמה ועושק תוך הצגת מצג שווא בנוגע ליכולותיו של ברלנד. חלק מהעבירות בוצעו בצוותא חדא עם ברלנד.
כתב האישום מייחס לנאשמים (כל אחד על פי חלקו) ביצוע עבירות של מרמה ערמה או תחבולה מתוך כוונה להתחמק ממס, מרמה ערמה או תחבולה מתוך כוונה לסייע לאחר להתחמק ממס, קבלת דבר במרמה, זיוף, שימוש במסמך מזויף, איסור פעולה ברכוש אסור, דיווח כוזב בנוגע לרכוש אסור, הכשלת דיווח לרשות להלבנת הון, הכשלת דיווח בנוגע לרכוש אסור, איסור פעולה ברכוש אסור, דיווח כוזב, שימוש במסמך מזויף על מנת לקבל באמצעותו דבר, עושק, ניסיון קבלת דבר במרמה, ניסיון עושק.
________________________________________________