סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער יביא ביום ראשון הקרוב לוועדת שרים לחקיקה תיקון היסטורי לריביות של חייבים בהוצאה לפועל – מהלך להפחתה דרמטית בריבית הפיגורים, והפיכתה לתמריץ מעודד תשלום במקום אמצעי שמייאש את החייבים ומנפח את חובותיהם. המהלך יוביל להפחתה של כ-60% עד 70% בשיעור התשלום שחייב יצטרך לשלם בגין איחור בתשלום החוב, אם יתמיד בפריסת התשלומים שנקבעה לו.
ועדת שרים לחקיקה צפויה לאשר שתי הצעות חוק ממשלתיות – הצעת החוק של שר המשפטים ושר האוצר לתיקון חוק פסיקת ריבית והצמדה, והצעת החוק של שר המשפטים לערוך תיקון היסטורי משלים בחוק ההוצאה לפועל. המהלך צפוי להשפיע באופן דרמטי על חלק גדול מאוד בציבור: למשל חייבים בהוצאה לפועל שתיקיהם נפתחו בגין פסקי דין, חוזי שכירות, חוזים צרכניים, ושיקים חוזרים, וכן חייבים רבים אחרים שהם צדדים לחוזים פרטיים שאימצו את מנגנוני הריבית שבחוק פסיקת ריבית והצמדה.
לריביות אלו השפעה משמעותית ביותר על מצבם של החייבים בישראל, על התמריצים שלהם לשלם את חובותיהם כמו גם על סיכוייהם להצליח לעשות זאת. יש להן כמובן השפעה משמעותית גם על הנושים בישראל ועל סיכוייהם לקבל את כספם בתוספת הפיצוי הראוי.
שינוי דרמטי
לדוגמא, אם יש חייב שיש לו חוב של 10 אלף שקלים, לפי המצב הקיים, החוב שלו יתפח לכ-15 אלף שקלים בחלוף חמש שנים ולכ-23 אלף שקלים בחלוף עשר שנים. לפי המוצע בטיוטות החוק, שינוי אופן חישוב דמי הפיגורים וביטול מנגנון ה"ריבית דריבית" על רכיב הפיגורים יפחיתו את קצב תפיחת החוב כך שבחלוף חמש שנים יעמוד החוב על 13 אלף שקלים ולאחר עשר שנים על כ-16 אלף שקלים.
בנוסף לכל אלו, אם החייב יתמיד בתשלום החוב לפי התשלומים שנקבעו לו, יגדל החוב רק לכ-12 אלף שקלים בחלוף חמש שנים ולכ-13 אלף שקלים בחלוף עשר שנים. כלומר, לפי החקיקה המוצעת, התוספת לחוב בגין ריבית ופיגורים עבור חייב שמתמיד בתשלומים תפחת ב 60-70% מהמצב הקיים היום.
עו"ד גיא קנפו: "שינוי מבורך"
עו"ד גיא קנפו, המתמחה בתחום חדלות הפירעון, התייחס לחקיקה, ואמר: מדובר בתיקון חשוב בחוק ההוצאה לפועל ובחוק פסיקת ריבית והצמדה. עד כה חייבים המשלמים את חובם בתשלומים חודשיים לא רואים את הסוף באמת כי כל תשלום נזקף לריבית הגבוהה, ריבית דריבית כאו ריבית אפקטיבית, המשמעות בשפת העם היא ריבית כפולה ומכופלת".
"מהלך זה קודם על אפם וחמתם של לוביסטים רבים של בנקים, חברות אשראי ומייצגיהם. טרם השינוי ישבה ועדה בין משרדית של האוצר, בנק ישראל רשות האכיפה והגביה ונציגי ציבור וקבעה את מסקנותיה שהובילו לשינוי החקיקה.
"קיבלתי את מסמך המדיניות וזכיתי למסור את התמצית ונייר עמדה שלי לשר המשפטים, כמקורבו ויועץ לו.
שמח על השינוי המבורך הזה שיטיב עם קהל החייבים המשלמים".