אושר בטרומית: טיפול באמצעות אומנויות יוסדר כמקצוע בריאות

מליאת הכנסת אישרה ברוב של 68 תומכים את ההצעה שמטרתה להסדיר את התחום המגלגל מדי שנה למעלה ממיליארד שקלים ומספק מענה להתמודדות עם מגוון תופעות
נעמה כהן |
רשלנות רפואית בטיפול פסיכיאטרי - לפעול נכון
אילוסטרציה envato (למצולמים אין קשר לנאמר בידיעה)

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות (תיקון – טיפול באמצעות אמנויות), התשפ"ב-2021 של חברי הכנסת מיכל שיר סגמן, עלי סלאלחה, מופיד מרעי ויסמין פרידמן, אליה הוצמדו הצעות חוק של חברי הכנסת קרן ברק, מיכל וולדיגר, אמילי מואטי ויעקב אשר. 68 תמכו בהצעה, ללא מתנגדים, בהצבעה שמית, והיא תועבר לוועדת הבריאות.

החוק מציעה להסדיר טיפול באמצעות אומנויות כמקצוע בריאות, ולהעניק תעודת 'מטפל באמצעות אמנויות' למי שיעמוד בתנאים הקבועים בחוק המוצע ובכלל זה, בין היתר, תואר אקדמי שני בטיפול באמצעות אומנויות, הכשרה מעשית ועמידה בבחינות.

בדברי ההסבר נכתב, בין היתר כי "בכל שנה פונים בישראל למעלה ממיליון אנשים למטפלים באמצעות אמנויות לצורך קבלת טיפול. תחום הטיפול באמצעות אמנויות בישראל מגלגל למעלה ממיליארד שקלים חדשים בשנה והערכות מומחים גורסות שימשיך במגמת צמיחה לאור הגידול במודעות הציבורית לתופעות כגון קשיים רגשיים, הפרעות התנהגות, קשיי למידה, קשיי ריכוז ומשברים נפשיים בייחוד של צעירים ואוכלוסיות מוחלשות".

לדברי המציעים, בהיעדר חקיקה המסדירה מקצוע זה, "אין כל פיקוח, בקרה או מעקב על תנאי הכשירות לעיסוק במקצוע ועל התנאים בהם ניתנים הטיפולים". כמו כן, אין כיום כל יכולת מעקב אחר איכות הטיפולים, על התקנים בהם מועסקים המטפלים ואין מזור לאלו שנעשה להם עוול במסגרת קבלת טיפול רשלני בנושאים שעלולים להשפיע על נפשו של אדם.

סטנדרטים מקצועיים

התיקון המוצע לחוק יאפשר לקבוע תנאים וסטנדרטיזציה מקצועית, הנדרשים כתנאי לזכות להיקרא מטפל באמצעות אמנויות בישראל, לרבות תנאים לקבלת תעודת מקצוע ובהם תנאי כשירות, סדרי בחינות, חובות אמון וכללי אתיקה מקצועית, סדרי משמעת ועונשין, חובות כלפי מטופל, הגבלת פרסום מוטעה, פיקוח, אחריות רישום המטפלים ואחריות על הכרה בתעודות הכשרה ממוסדות בחוץ לארץ.

ח"כ מיכל שיר סגמן: "דמיינו את א', בת ה-15, שעברה פגיעה כלשהי בילדותה והחליטה ללכת לטיפול בטראומה והגיעה למטפל באומנות. אותו מטפל הוכשר בקורס מקוון, במספר בודד של מפגשים, והוא מטפל בה למרות שמעולם לא הוכשר לטפל בתחום הזה. הוא החליט לעשות לה סדרת טיפולים בעזרת ציור, שלא היו מקצועיים ורק הגבירו את הטראומה. הנזק גבר כי הוא לא מומחה לתחום ואין עליו לא פיקוח לא ליווי או הכוונה. לאחר כמה חודשים הוא גם יכול להחליט שהיא מוצאת חן בעינו ולהציע לה לצאת איתו, הרי הוא לא מחויב לשום קוד אתי, וגם יכול לספר על אותו מקרה של א' לחבריו כי אין לו מגבלות אתיות. הסדרת המקצוע החשוב הזה הוא אינטרס של כולנו, שכם למעלה ממיליון איש פונים על שנה לטיול באמצעות אמנויות. הערכות הן שהביקוש לטיפולים אלה עוד יגדל בשל עלייה במודעות לקשיים רגשיים ונפשיים, הפרעות איכלה ולמידה ועוד".

"הצעה עם אמירה"

עוד הוסיפה ח"כ שיר סגמן, כי "הצעת החוק תקבע תנאי סף לכניסה למקצוע שיבטיחו סטנדרט בסיסי ואיכותי, כללי אתיקה וחובות הכשרה. לצורך העניין, פדופיל מורשע יכול כבר מחר בוקר להוציא תעודת מטפל באינטרנט, וזה מחדל שיש לשים לו סוף. תודה רבה לח"כ קרן ברק שקידמה את הנושא גם בכנסות הקודמות והצעה שלה מוצמדת גם להצעה זו. אנא תמכו בחוק ושימו סוף לסאגה בת 15 שנים".

שר המודיעין, אלעזר שטרן, אמר כי הממשלה תומכת בהצעת החוק, בכפוף להצמדתה להצעת חוק ממשלתית אשר תוגש בנושא, והוסיף: "נפלה בחלקי הזכות לענות בשם הממשלה על ההצעה הזו, הצעת חוק שיש בה קואליציה ואופוזיציה ויש בה אמירה, עוד לפני התוכן, שעל דברים חשובים אנו יודעים להסכים ולא עסוקים במלחמות קרדיט".

"על פניו", הוסיף שטרן, "היה נכון שההצעה הזו תבוא לכאן כהצעת חוק ממשלתית, אבל על משרד הבריאות יש עומס גדול בימים אלה, ולכן המשרד תומך בהעברת הצעת החוק הזאת בקריאה טרומית, וגם על דעת המציעים, המשך הקידום כפוף לתיאום מול משרד הבריאות, כפי שראוי שיעשה בהצעת חוק חשובה כזו".

_______________________________________________________________

משרד עורכי דין שרייבר ושות'

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות