מעתה – פטור מתקינה רשמית על מוצרים המיועדים למחקר ופיתוח או ליצוא

רפורמת היבוא של משרד הכלכלה והתעשייה מבקשת להוריד את הנטל מהחברות: ההקלות צפויות לסייע לתעשייה המקומית ולהאצת פעילות בסטראטפים
דנה לווינסקי |
אילוסטרציה envato

רפורמת היבוא, אותה מוביל משרד הכלכלה והתעשייה, צפויה להיכנס לתוקף ב-1 יוני השנה, אך עוד בטרם כניסתה לתוקף, פועל משרד הכלכלה לקדם שינויים, אשר יקלו על פעילות המשק וניתן ליישמם מיידית. אחד ממרכיבי הרפורמה, הנו הענקת פטור מחובת עמידה בדרישות התקנים הרשמיים, ככל שהדבר נוגע ליצור ויבוא מוצרים המיועדים ליצוא ולמחקר ולפיתוח. תיקון זה משנה את המצב היום לפיו מוצרים לייעודים אלו, מחויבים לעמוד בתנאי התקינה הרשמית ובכך מהווה נטל לעסקים. שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי אמרה כי "רפורמת היבוא תשפיע באופן משמעותי על המשק כולו – יצרנים, יבואנים וצרכנים. אנחנו לא ממתינים לכניסה הרשמית של הרפורמה לתוקף, ומבצעים מיידית כל תיקון שיכול להקל. הקלות נוספות צפויות כבר בשבועות הקרובים".

לפי משרד הכלכלה המחקר והפיתוח (מו"פ) בישראל הנו אחד המרכיבים המשמעותיים והחשובים לכלכלה ובעל תרומה משמעותית לצמיחה, לתעסוקה ולפריון. הפעילות בתחומים אלו מכוונת ליצירת חידושים טכנולוגיים או מוצרים חדשים, ועל כן אין לצפות או לדרוש ממוצרים אלו לעמוד ברגולציה, כל עוד הם בהליך מחקר או פיתוח ולא מיועדים לצריכה. מתוך רציונל זה, הוחלט לפטור יבוא זה מכל צורך לעמוד ברגולציה.

"המציאות החדשה", אומרים במשרד, "תקטין את הבירוקרטיה ותגדיל את הוודאות עבור העסקים, שהיא חשובה ביותר עבור פעילות בתחום מחקר ופיתוח שנמצא בתחרות גלובאלית מתמדת. צעד זה מהווה גם הקלה לסטארט-אפים צעירים, שרגולציה מיותרת יכולה להשפיע רבות על הפעילות שלהם".

נלחמים בעודף רגולציה

עוד צוין בהודעת המשרד, כי עודף רגולציה והתנהלות הבירוקרטית מהווה גם שיקול חשוב עבור חברות בעת קביעת מיקום מרכז הפיתוח או המחקר שלהן. לפיכך, ההחלטה למתן פטור משמעותית ביותר ויכולה להוות את גורם משמעותי בהליך קבלות ההחלטות לבחירת מיקום המרכז והעדפת ישראל על פני מדינות אחרות.

נדבך נוסף חשוב בכלכלה הישראלית הוא היצוא. בחוק נקבע כי יצור ויבוא של טובין המיועדים ליצוא, יהיה גם הוא פטור מתקינה רשמית ולא יחויב יותר לעמוד ברגולציה, מתוך הבנה כי הפעילות מיועדת לשווקים אחרים בהם חלה רגולציה אחרת. על כן, אנו פועלים לצמצם את הרגולציה ביצור ויבוא מסוג זה עבור התעשייה המייצאת.

במשרד הכלכלה והתעשייה מציינים כי עד כה, יבוא לשם יצוא היה כרוך בהליך של הגשת בקשה לקבלת פטור מחוקיות היבוא ובחינה פרטנית של כל בקשה. משרד הכלכלה מטפל בממוצע בכ-2,500 בקשות פטור בשנה. מעתה, פרוצדורה זו מתייתרת והאישור יינתן באופן אוטומטי על בסיס הצהרה.

כדי ליישם את הפטור, יוצא משרד הכלכלה והתעשייה בתהליך חדש, שיופעל באופן אוטומטי ויחייב הגשת הצהרה בלבד עבור אישורים חד פעמיים, ללא צורך במסמכים נוספים. עם הגשת ההצהרה, יקבל המגיש, אישור מידי שיועבר במקביל למכס במטרה לשחרר את הטובין. יבואנים שיבקשו אישור שנתי דרכו יוכלו לשחרר טובין במשך שנה ללא הגשת בקשות פרטניות, יחויבו להגיש תצהיר.

הנוהל יופעל, כאמור, באופן מיידי בפורמט זה. במקביל, יפעל משרד הכלכלה והתעשייה במהלך השנה הקרובה לעדכן את מערכות המחשוב, כך שיתאפשר שחרור המוצרים המיועדים למו"פ או ליצוא, במכס, באמצעות הגשת הבקשה במערכת בלבד.


עו"ד אור חיים

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות