התובעים הסדרתיים הורחקו למשך 6 שנים מבתי המשפט

העליון הוציא צו חוסם נגד בני זוג שהציפו במהלך השנים האחרונות את הערכאות ב-240 הליכים משפטיים נגד שופטים, רשמים ופרקליטים: "עשו שימוש לרעה בהליכי משפט"
גילי סיוון-כהן |
מסמכי תביעה, ארכיון. צילום: פלאש 90

בית המשפט העליון החליט היום (יום א') כי לבית משפט נתונה סמכות להוציא צו מניעה האוסר על מתדיין טרדן לנקוט הליכים משפטיים בערכאות בישראל, וכי בנסיבות העניין, יש להוציא צו חוסם כאמור נגד אברהם ובת ציון סימון, כך שיאסר עליהם להגיש תביעות או הליכים משפטיים בבקשה לבטל החלטות קודמות חלוטות, או להגיש תביעות או הליכים משפטיים בגין הליכים משפטיים תלויים ועומדים, או כאלה שהסתיימו. הצו יעמוד בתוקפו למשך 6 שנים, ועד ינואר 2027, כך קבע ביהמ"ש שציין כי השניים פתחו במהלך השנים האחרונות בלא פחות מ-240 הליכים.

ראשית ההליכים בהמרצת פתיחה שהגישה המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים, בבקשה להוציא 'צו חוסם' נגד המשיבים, בני הזוג סימון, בהיותם תובעים טרדניים, אשר עושים שימוש לרעה בהליכים משפטיים באופן תדיר. נטען, כי במשך למעלה מעשור-שנים, מנהלים סימון הליכים משפטיים רבים מאד, בבתי משפט בכל רחבי הארץ, שבמסגרתם נתבעים באופן אישי עשרות שופטים, רשמים ופרקליטים, תוך מִחזוּר אותן טענות, שוב ושוב, והטרדת בית המשפט והצדדים להליך, ללא הצדקה.

בית המשפט המחוזי הגיע לכלל מסקנה כי הוא אינו מוסמך להוציא צו כמבוקש, ועל כן דחה את בקשת המדינה. נגד פסק הדין הגישה המדינה את הערעור דנן.

60 הליכים בשנתיים

השופט נעם סולברג, בהסכמת המשנה לנשיאה ניל הנדל והשופט אלכס שטיין, קיבל באופן חלקי את ערעור המדינה. ראשית, הובהר, כי אין לבית המשפט סמכות להורות למזכירות בית המשפט שלא לקבל לרישום תביעות או בקשות חדשות של מתדיין, טרדן ככל שיהיה, וכי הוראה מסוג זה – אי-קבלה לרישום – תוכל להינתן על-ידי בית המשפט רק לאחר שהתיק נדון והוכרע, והטיפול בו הסתיים (או על-ידי מזכיר משפטי, כאמור בתקנה 33).

יחד עם זאת, שלא כמסקנת בית המשפט המחוזי, נקבע כי בית המשפט מוסמך להוציא צו מניעה אישי נגד אדם, שיאסור עליו לנקוט בהליכים משפטיים נוספים בערכאות בישראל, כאשר הפרה של הצו השיפוטי, עשויה להביא לנקיטת הליכים לפי פקודת בזיון בית משפט. הודגש, כי צו מניעה-חוסם מסוג זה ינתן במקרים חריגים וקיצוניים בלבד, אם שוכנע בית המשפט כי לפניו אכן ניצב מתדיין טרדן, העושה שימוש לרעה בהליכי משפט, ואם ניתן להבטיח כי פגיעת הצו בזכות הגישה לערכאות שיפוטיות תהא מידתית, בהתאם לנסיבות.

יוכלו לערער על ההחלטה

באשר לעניינם הפרטני של אברהם ובת ציון סימון, נמצא, כי "אכן הוכח שהתנהלותם מעידה על היותם מתדיינים טרדניים העושים שימוש לרעה בהליכי משפט, וכי אין בכלים הדיוניים המוכרים – דוגמת חיוב בערובה ובהוצאות משפט – כדי לגרום להם לחדול ממעשיהם. במרוצת השנים, נקטו סימון בכ-240 הליכים, ב-18 ערכאות שיפוטיות ברחבי הארץ, בתי משפט שלום ומחוזיים כאחד. בנוסף לאלה, בבית המשפט העליון לבדו אמונים סימון על פתיחתם של למעלה מ-150 הליכים, מהם כ-60 שנפתחו רק בשנתיים האחרונות".

על כן, הורה בית המשפט כי יֵאסר על סימון להגיש בכל ערכאה משפטית תביעות או הליכים משפטיים בבקשה לבטל החלטות חלוטות, או להגיש תביעות או הליכים משפטיים בגין הליכים משפטיים תלויים ועומדים, או כאלה שהסתיימו, וזאת עד ליום ה-1 בינואר 2027. הובהר כי הצו לא יחול על שימוש בזכות ערעור המעוגנת בדין, וכן לא על הליכים משפטיים תלויים ועומדים, שנפתחו על-ידי סימון בעבר.

_______________________________________________________________

לצפייה ודירוג כבוד השופט נעם סולברג

________________________________________________________________

עו"ד אורי גמר

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות