האם אל-על מפלה את לקוחותיה הדרוזים?

בתביעה ע"ס 200 אלף שקלים נטען כי חברת התעופה "השפילה" את הנוסעים "באופן גזעני" במהלך הבידוק הביטחוני שעברו בטרם עלו לטיסה מיוהנסבורג לישראל
גילי סיוון-כהן |
ייבוא סם
אילוסטרציה envato

לבית משפט השלום בנתניה, הוגשה תביעה בסך 200 אלף שקלים, נגד חברת אל-על, בשם שני זוגות המשתייכים לעדה הדרוזית, בגין בידוק בטחוני לפני טיסה שעברו על ידי עובד החברה, אשר נעשה, על פי כתב התביעה, באופן משפיל וגזעני, תוך רמיסת כבודם של התובעים, אך ורק על רקע מוצאם. התנהלות עובדי החברה מהווה הפרה של חוק איסור הפליה ופגיעה חמורה בשוויון, ואף פגיעה מהותית בכבוד האדם של התובעים", נכתב בתביעה שהוגשה לבית המשפט.

מכתב התביעה עלה שכאשר שני בני הזוג הגיעו במסגרת טיול מאורגן לשדה התעופה ביוהנסבורג והמתינו בתור לבידוק ביטחוני לפני עלייה לטיסה חזרה לארץ. בעודם עומדים בתור יחד עם חברי הקבוצה, ניגש אליהם ממלא מקום הקב"ט במקום מטעם חברת אל-על, ביקש מהם לצאת מהתור ודרש מהם להציג מסמכי זהות שונים, נוסף על הדרכון שהיה מצוי ברשותם, ובין היתר ביקש מהם להציג תעודה המעידה על שירות ביטחון.

עבר עשיר בשירות הביטחון

על פי התביעה, כאשר הארבעה שאלו מדוע יש צורך בתעודות מעידות על שירות ביטחון מעבר לדרכון המהווה זיהוי עבור כל אזרח ישראלי בעת שהותו בחו"ל, החל ממלא מקום הקב"ט להרים את קולו תוך שהוא אומר להם "אתם תמציאו את המסמכים כי כך אני החלטתי", ואף השיב בבוטות לשאר חברי הקבוצה שניסו להרגיע אותו.

בשלב זה, נטען עוד, הציג אחד מהגברים תעודת גמלאי של משטרת ישראל, אולם ממלא מקום הקב"ט לא הסתפק בכך ודרש תעודה דומה גם מהגבר השני, בעוד הוא לא דורש כל דרישה דומה משאר חברי הקבוצה ששהו עימם, ואף המשיך בהתנהלות כוחנית זו עד להגעת איש ביטחון נוסף אשר ביקש לסייע לארבעה, תוך שהוא מציין כי התנהלותו של ממלא מקום הקב"ט לא הייתה תקינה.

שני התובעים, כך הם מציינים בתביעתם, הם בעברם אנשי שירות הביטחון. השניים שירתו במשך עשרות שנים במשטרה ובשרות בתי הסוהר וכיהנו בתפקידים בכירים. אחד מהם, שהשתחרר בדרגת גונדר משירות בתי הסוהר לאחר שמילא שורה ארוכה של תפקידים בהם מנהל בתי סוהר, מפקד מחוזות וראש אגף מבצעים בשב"ס, אף חווה בעברו מקרה דומה של הפלייה בעברו מול נציגים של חברת אל-על, אשר בעקבותיו הוזמן להעביר הרצאה בנושא בפני קורס קב"טים של החברה.

זאת ועוד, לדבריהם, במהלך יציאת הקבוצה מהארץ זיהה הקב"ט הקבוע בשדה התעופה ביוהנסבורג את האיש כמי שהעביר את אותה הרצאה בעבר בפני אנשי הביטחון של החברה, ובמהלך המפגש ביניהם אף התחייב בפניו שמקרה מסוג זה עליו דיבר בהרצאתו לא יישנה. על אף כל זאת, כאמור בעת שעשו את דרכם חזרה ארצה, התרחש האירוע המתואר בתביעה.

"רמסו את הכבוד"

לאחר ששבו לארץ פנו הארבעה ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים ונציגיה נפגשו עימם, קיבלו את פרטי האירוע והעבירו את הפנייה לטיפול הסיוע המשפטי. בהמשך לכך פנתה עו"ד מוסקוביץ' לחברת אל-על וביקשה בשם הארבעה להגיע עם החברה להסדר אשר ייתר את ההליך המשפטי, אולם מצד חברת התעופה לא היה שיתוף פעולה ונשלחה מטעמה תגובה לקונית בלבד, במסגרתה דחתה את טענות התובעים.

על רקע דברים אלו הגישו לפני מספר ימים את התביעה נגד חברת אל-על. בתביעה נטען כי התנהלותו של ממלא מקום הקב"ט מהווה הפרה של חוק איסור הפליה ופגיעה חמורה בשוויון, ואף פגיעה מהותית בכבוד האדם של התובעים. במסגרת התביעה נדרשת חברת התעופה לשלם לכל אחד מהתובעים פיצוי בסך 50 אלף שקלים, ללא הוכחת נזק, בגין הפרת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים.

_____________________________________________________________

עורך דין יריב ואקנין

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות