כמה תפצה המדינה חשודים שנאזקו שלא כדין?

3 צעירים ש"נשלפו" ממיטותיהם באמצע הלילה והובלו אזוקים לתחנת המשטרה תבעו על פגיעה בזכויותיהם, השופט לא חסך ביקורת: "הפרה שיטתית של הנהלים"
דניאל בן חמו |
אילוסטרציה envato

שופט בית משפט השלום בירושלים, אהרן אורנשטיין, הורה למשטרה ולשב"ס, לפצות בכ-38 אלף שקלים, שלושה צעירים על הפרות גסות של זכויותיהם. בפסק הדין מתח השופט ביקורת נרחבת על התנהלותם. בין היתר, כך לפי ביהמ"ש, המשטרה ושב"ס הפרו את הזכויות של איזוק במקום ציבורי, אי מתן מזון כנדרש וחיפוש בהפשטה שלא לצורך.

המדובר בשלושה צעירים שנעצרו לפני כשנתיים בחשד להפרת צווים מנהליים. הצעירים, לפי הנטען, 'נשלפו' מבתיהם לפנות בוקר, הובאו לתחנת המשטרה במישור אדומים ולאחר מכן לבית משפט השלום בירושלים, שם שוחררו בתנאים בהמשך היום.

אזיקים ברחוב

בהחלטת השופט נכתב כי הצעיר הראשון הובל מביתו אל תחנת המשטרה הקרובה כשהוא אזוק ברחוב ציבורי, פעולה המנוגדת לחוק. גם התובע השני הובל מביתו לניידת, מהלך שני רחובות, כשהוא אזוק לעין כל, והשופט פסק לפצות את שניהם.

בהמשך, כך נטען בתביעתם, היו השלושה אזוקים במשך שעות בתחנת המשטרה במישור אדומים, בזמן שהמתינו לחקירתם. גם כשהובאו לבית משפט השלום בירושלים היו השלושה אזוקים, בניגוד לנהלים. השופט ציין כי החשש מבריחתם היה נמוך כיוון שהובאו לבית המשפט לצורך שחרורם בתנאים, ופסק פיצויים לשלושתם.

בנוסף, לא סיפקה המשטרה שום מזון לצעירים, אף שנלקחו מביתם לפנות בוקר. השופט תיאר בהחלטתו: "התובעים הוערו משנתם בשעת בוקר מוקדמת ונלקחו למעצר מבלי שבאה לפיהם פת שחרית… נוצר מצב שהחל מיום האתמול עד לשעות אחר הצהריים של יום המעצר לא בא מזון אל פיהם".

"הפרה שיטתית של הנהלים"

השופט הביא גם את עדות העד מטעם המשטרה "לפיה 'אין דבר כזה' ארוחות בוקר במשטרה", והביע דאגה לגבי קיומו של כשל רוחבי בהתנהלות המשטרה הגורם לפגיעה בזכויות כלואים רבים "מדובר על כשל רוחבי, בהינתן כי מעצרים רבים מתבצעים בשעות הבוקר המוקדמות". בהחלטתו כתב השופט כי "סבורני, בכל הכבוד, כי מקום בו הפרה המשטרה באופן רוחבי ושיטתי את נהליה שלה תוך גרימת סבל לתובעים מצריך פיצוי".

גם לגיבוי החיפוש בהפשטה לבוקסר שעברו השלושה על ידי שירות בתי הסוהר פסק השופט כי נעשה שלא כחוק, ויש לפצות את הצעירים. "לא ברור מה טעם יש בעריכת חיפוש ידני לאחר שכבר נערך חיפוש חזותי". בהמשך מתח השופט ביקורת על ההוראה לערוך לכולם חיפוש חזותי "התשובה 'כולם' איננה מתיישבת עם הפעלת שיקול הדעת", ופסק פיצויים לשלושה.

__________________________________________________________

לצפייה ודירוג כבוד השופט אהרן אורנשטיין

__________________________________________________________

משרד עוה”ד ניב & בידרמן

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות