חקירה פלילית בעקבות אירוע דליפת הבנזן במפרץ חיפה

בשבוע שעבר תקרית במסוף הכימיקלים הצפוני במפרץ חיפה שבמהלכה, על-פי החשד, התרחשה פריצת בנזן מצינור בעת טעינת מכלית כימיקלים – המשרד להגנת הסביבה פתח בחקירה
גילי סיוון-כהן |
דליפת הבנזן במפרץ חיפה

המשרד להגנת הסביבה פתח בחקירה פלילית בעקבות אירוע דליפת הבנזן ממסוף הכימיקלים הצפוני במפרץ חיפה, בשבוע שעבר. לאחר חקירת צוות האונייה המזהמת, היא שוחררה בערבות בסך 100 אלף דולר.

בשבוע שעבר אירעה תקרית זיהום חמורה במסוף הכימיקלים הצפוני במפרץ חיפה שבמהלכה, על-פי החשד, התרחשה פריצת בנזן מצינור, בעת טעינת מכלית הכימיקלים YM EARTH. מכלית זו נחכרה על ידי מפעל גדיב מקבוצת בז"ן, לטובת ייצוא בנזן.

בעקבות התקרית, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, פתחה בחקירה פלילית. פעולות החקירה נמשכות, על-מנת להגיע לכל הראיות באירוע חמור זה, שבו נשפך חומר מסוכן ורעיל מסוג בנזן לאוויר ולים – גם אם בכמויות קטנות יחסית.

המעורבים מכחישים

בשלב זה, ולמרות הכחשת המעורבים, יש בידי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה ראיות לכך שהבנזן שדלף אכן הגיע לים. בינתיים חקירת צוות האונייה הושלמה, ועל-פי החוק וכללי הימאות במקרים אלו, שוחררה האונייה לדרכה בערבות של 100 אלף דולר.

ניר לוינסקי, מנהל התחנה הצפונית של היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה אמר כי: "אירוע זיהום הים בחומר מסוכן שהתרחש בנמל חיפה הוא חמור, והחקירה נמצאת בעיצומה. נפעיל את מלוא סמכויותינו בכל מקרה של רשלנות שמשמעותה זיהומי ים ואוויר, על-מנת להבטיח את בריאות הציבור והסביבה".

בגלל הפרות – תאגיד המיחזור נקנס

אתמול (יום ד') פורסם כי המשרד להגנת הסביבה ביצע פעולות ממוקדות לפיקוח ולבקרה על תאגידי מיחזור לפסולת אלקטרונית בישראל וגילה הפרות משמעותיות של ההוראות, והטיל עיצום כספי של 1.8 מיליון שקל על תאגיד אקומיוניטי ושל 100 אלף שקל על תאגיד מאי. העיצום על תאגיד אקומיוניטי הוטל בגין 13 הפרות, בהן הפרה אחת חוזרת, שבגינה כבר קיבל התאגיד עיצום כספי בשנת 2019.

בעקבות היקף ההפרות, ישקול המנהל המוסמך במשרד להגנת הסביבה את המשך צעדיו נגד גוף היישום אקומיוניטי, בכפוף לסמכויותיו בחוק. מחצית הבעלות על תאגיד אקמיוניטי היא בידי ERP (European Recycling Platform), והמחצית השנייה מוחזקת בידי אקולוגיה לקהילה מוגנת.

בלי הסברה

בין נושאי ההפרות של אקיומיוניטי – מערכת מידע שלא לפי דרישות המשרד להגנת הסביבה וחוסר בשליטה על פסולת חשמלית ואלקטרונית שמועברת למפעלי מיחזור, חוסר בפעילות הסברה מקומית וארצית שלא לפי החוק, והסברה ברמה הארצית שנעשתה שלא לפי החוק, חוסר בפריסת מוקדי איסוף ומרכזי איסוף לפסולת ברשויות המקומיות, שינויים בחוזי ההתקשרות בין התאגיד לבין רשויות מקומיות, בתי עסק ומשווקים ללא קבלת אישור מהמשרד להגנת הסביבה, פרסום שינויים בחוזים באתר האינטרנט של התאגיד באופן מטעה, פעילות תאגידית בניגוד לחוק ולתנאי ההכרה, יצירת תחרות שלילית בשוק הפסולת, פרסום מחירון דמי טיפול ליצרנים וליבואנים לשנת 2021 שלא לפי תנאי ההכרה.

המשרד להגנת הסביבה הוציא את העיצומים כספיים מכוח חוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, לשני גופי היישום (תאגידי המיחזור) המוכרים, אקומיוניטי ומאי, שקיבלו תנאי הכרה בחודש ינואר 2019. זאת, בעקבות פעולות פיקוח ואכיפה שבהן נמצא כי תאגיד אקומיוניטי מפר את החוק ואת תנאי ההכרה (תנאי הפעולה שאושרו על-ידי הממונה) באופן שעלול לגרום לזיהום הסביבה, ואינו פועל באופן מספק להנגשת התשתית לאיסוף הפסולת ברשויות המקומיות ולהסברה לפי חוק. על תאגיד מאי הוטל עיצום כספי בגובה של 100 אלף שקל, בגין פרסום מחירון לשנת 2021, שהיה לא לפי תנאי ההכרה.

___________________________________________________

עו”ד אפרת טרוים

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות