שוויון בהעסקת אנשים מוגבלות? הדרך עוד ארוכה

מפעל הפיס, בנק ישראל, מוזיאון ת"א והרשות לניירות ערך הם חלק מהגופים הציבורים שלא עומדים ביעד להעסקת אנשים עם מוגבלות
גילי סיוון-כהן |
רשות ניירות ערך, צילום: פלאש 90
רשות ניירות ערך, לא עמדו ביעד. צילום: פלאש 90

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות פירסמה נתונים אודות ייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות בגופים ציבוריים גדולים ומהנתונים עולה שיותר משליש מהגופים הציבוריים ומהרשויות המקומיות, 39 אחוזים, לא עומדים ביעד של 5 אחוזים להעסקת אנשים עם מוגבלות, בין שאר הגופים שלא עומדים ביעד מפעל הפיס, בנק ישראל, מוזיאון תל אביב והרשות לניירות ערך, עיריית בני ברק, שהם.

הנתונים שפורסמו הינם מעודכנים אודות ייצוג ההולם של אנשים עם מוגבלות בגופים ציבוריים גדולים בשנת 2020. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קובע כי גופים ציבוריים המעסיקים 100 עובדים לפחות, מחויבים לפעול להעסקה של לפחות 5% אנשים עם מוגבלות משמעותית כהגדרתה בחוק. החוק נועד לסייע בקידום העסקה של אנשים עם מוגבלות אשר נתקלים לא אחת בחסמים ובקושי להשתלב בשוק העבודה, ולפתוח עבורם את דלתות המעסיקים הגדולים.

יש שיפור

מהנתונים עלה כי מבין 312 גופים ציבוריים גדולים 61% (189 גופים ציבוריים) עומדים ביעד ההעסקה של 5%, 26% (82 גופים ציבוריים) עומדים ברמה בינונית (5%-3.5%), 12% (39 גופים) עומדים ברמה נמוכה (3.5%-2%), ו1% (2 גופים ציבוריים) אינם עומדים ביעד כלל. בין הגופים הציבוריים שעמדו ביעד העסקת אנשים עם מוגבלות, ברמה נמוכה: בנק ישראל, מוזיאון תל אביב לאומנות, מפעל הפיס, החברה לפיתוח בית"ר עילית, החברה לחינוך תרבות ופנאי בחבל מודיעין והרשות ניירות ערך.

הנתונים מעידים על כך כי על אף משבר הקורונה אשר השפיע בצורה משמעותית על שוק התעסוקה, שיעורי העמידה בייצוג ההולם נשמרו ואף ניתן לראות שיפור בנתונים כאשר פחות גופים נמצאים ברמת אי עמידה או ברמה נמוכה. כמו כן, מניתוח הנתונים עולה כי גם השנה נשמר המאזן החיובי כאשר 35 גופים ציבוריים עלו ברמת העמידה ביעד לעומת 31 גופים ציבוריים שירדו ברמת העמידה. זאת בהמשך לשנה שעברה, בה 40 גופים ציבוריים עלו ברמת העמידה ביעד לעומת 27 גופים שירדו ברמת העמידה.

גם ברשויות המקומיות לא מקפידים על החוק

בקרב הרשויות המקומיות, המהוות כ-72% מרשימת הגופים הציבוריים הגדולים (224 רשויות מתוך 312), נמצא כי 61% עומדות ביעד הייצוג ההולם, 28% עומדות ברמה בינונית, 10.5% עומדות ברמה נמוכה ו- 0.5% לא עומדות ביעד. כמו כן, בקרב מועצות אזוריות רק 49% מהמועצות עומדות ביעד הייצוג ברמה של עמידה מלאה, ובקרב מועצות מקומיות רק 55% מהמועצות המקומיות כעומדות ביעד באופן מלא, זאת על אף עלייה של 2% (4 גופים) ביחס לשנה שעברה.

בין הרשויות המקומיות שעמדו ביעד העסקת אנשים עם מוגבלות, ברמה נמוכה: שהם, קרית ארבע, כפר ורדים, עיריית בני ברק, תל שבע, מועצה אזורית עמק הירדן, מועצה אזורית חוף השרון. מועצה דתית מטה בנימין ומועצה דתית קדומים אינם עומדים כלל ביעד ההעסקה המינימלי של אנשים עם מוגבלות זו שנה רביעית ברציפות.

פעולות אכיפה

על פי החוק, מעסיקים נדרשים לבצע שורה של פעולות לקידום הייצוג ההולם בקרב עובדיהם וביניהם מינוי ממונה תעסוקה שיהיה אמון על הנושא. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מקנה לנציבות סמכויות פיקוח ואכיפה, ומכוחן פועלת הנציבות כלפי הגופים שלא עמדו בחובותיהם על-פי החוק.

בשנה החולפת הוציאה הנציבות מכתבי התראה ל-67 גופים שלא עמדו ביעד הייצוג ההולם ובנוסף לא מילאו את חובותיהם למנות ממונה תעסוקה ולהכין תכנית שנתית לקידום העסקתם של אנשים עם מוגבלות. רוב הגופים, להם הוצאו מכתבי התראה, מילאו את חובותיהם, ואילו ל-24 גופים שלא מילאו את ההנחיות במכתב ההתראה הוצא צו. בהמשך לפעולות האכיפה, כל הגופים הציבוריים שלא עמדו ביעד הייצוג ההולם הכינו תכנית שנתית ומינו ממונה תעסוקה.

_________________________________________________________________

עו”ד יגאל גבאי

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות