מה קורה כאשר קטין הינו חלק מצו ירושה?

ביהמ"ש לענייני משפחה בת"א מתח ביקורת חריפה על ב"כ היועמ"ש שהעלתה חשדות כלפי אם לקטינה שירשה נכס מקרקעין: "רוב ההורים נוהגים כחוק, אין טעם להפוך אותם חשודים בכוח"
דניאל בן חמו |
מה קורה כאשר קטין הינו חלק מצו ירושה?
אילוסטרציה envato

שופט בית משפט לענייני משפחה בתל אביב, ארז שני, קיבל בקשה לאישור הסכם בין יורשים הכולל עסקת מכירה הנוגעת לשני נכסי מקרקעין כאשר אחת מן הצדדים היא קטינה. ברגיל כנראה לא היה הדבר בא לפתחו של בית המשפט כלל, אלא מאחר ואחת מן המיועדות לירושה היא קטינה לא ניתן להתחייב בשמה לשום עסקה מהותית בלא אישורו של בית המשפט.

המדובר בבקשות לאשר הסכם בין הרשומים בירושה גם עסקת מכירה הנוגעת לשני נכסי מקרקעין, בדיקתו של ביהמ"ש אם לאשר עסקה עבור קטין אם לאו נוגעת אך ורק בנוגע לשאלתו הרחבה של הקטין, אם תרצה ולדוגמא – יאשר ביהמ"ש בקלות הפיכת חלק מנכס מקרקעין לסכומים נזילים שקל יהא למסרם לידי קטין בעתיד והוא לא יאשר ויתור של קטין על זכויותיו או הכבדה על זכויותיו.

אין מקום ל"תחושות"

באת כוח היועמ"ש שהיא גם צד בהליך, ביקשה מבית המשפט לבדוק לעומק את הפעולה של ההורה שהפך להיות האפוטרופוס של הקטינה, זאת לדבריה על פי תחושותיה. השופט שני דחה את אותן התחושות וציין כי: "הבה נאמר אמת פשוטה – רוב ההורים נוהגים כחוק ואין טעם להפוך אותם לחשודים בכוח או לצמצם מזכויותיהם בשל מה שכינתה באת כוח היועמ"ש בשם 'תחושות'".

"בוודאי", הוסיף השופט שני, "שטכנית אנו יכולים להחליט כי כל פעולה של הורה נתונה לחשד ולבדיקת עומק כפי שמציעה באת כוח היועמ"ש, אלא שלא כך הם פניו של הדין ואם כך ננהג, כמעט ופגענו בזכויות היסוד של הורה ובזכויות היסוד של הקטין כי מעשיו יוחלטו על-ידי הורהו".

השופט הוסיף: "באת כוח היועמ"ש מתנגדת למבוקש והיא חוזרת על כמה טעמים – הטעם הראשון הוא שהיא מבקשת כי אמנה אפוטרופוס לדין. אלא שאפוטרופוס כדין, מעשה שטן, גם היא מסכימה למבוקש".

רשות המסים יודעת לעמוד על שלה

גם את הטיעון הנוסף של באת כוח היועמ"ש, לפיו היא לא שוכנעה היא שהעסקאות לא נועדו לפגוע באינטרסים של רשות המסים, דחה השופט שני מכל וכל. "דומני כי שגגה נפלה אצל באת כוח היועמ"ש. במדינת ישראל רשות מסים מפותחת היודעת היטב לבדוק עסקאות ולעמוד על זכויות רשות המסים. בתי המשפט אינם 'זרוע' נוספת של רשות המסים אשר צריכה לתור למען רשות המסים אחר פוטנציאל מס".

לדברי השופט, רשות המסים אינה צד להסכם היורשים גם לא לאישור המכר. "כשיובאו בפני רשות המסים הדיווחים המתאימים", כך כתב, "תבדוק היא את סוגיות המס כפי שהיא עושה בכל עסקה ואין אני מצליח להבין מדוע עסקה שאחד מהצדדים לה הוא אינטרס של קטינה, צריכה בדיקה שונה של רשות המסים לעניין המס מאשר עסקה בין בגירים שכלל אינה מחייבת בדיקה של בית המשפט".
________________________________________________________

לצפייה ודירוג כבוד השופטת ארז שני

_______________________________________________________

עו"ד שירה צור

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות