זה בדרך כלל קורה ברגע אחד עם שיחה מפקידה בבנק שמודיעה שהגעתם לקצה הגבול שהוצב לכם, שאין יותר אפשרות להוראות קבע, אין יותר אופציה לקחת הלוואה והתרחקתם מאד מהאזור הבטוח שבו אתם יכולים להשתמש בכספכם באופן נזיל ותדיר.
ספקים, לקוחות ושאר נושים בדרך כלל יהיו נחמדים כל עוד הם בצד נותני השירות ואתם הלקוחות המשלמים. אבל המצב הופך נפיץ יותר כאשר אתם, כלקוחות, לא משלמים את החוב שלכם. אז, הנושים יעשו הכל על מנת להבטיח את החזרת כספם וייתכן ואפילו שינקטו בהליכים אגרסיביים של הוצאה לפועל ותביעות משפטיות.
כל צד שחייבים לו, רשאי לפעול מבחינה חוקית במספר דרכים במטרה לקבל את כספו. כאשר מפעילים בקשה להוצאה לפועל יחד עם תביעת משפטית, ישנן מספר סנקציות בהן ניתן לנקוט.
אלו הסנקציות:
- עיקול חשבון בנק במצב שבו הוא מערב את ההוצאה לפועל ואת בית המשפט, וכך יוצר לחייב שורה של סנקציות קשות כמו עיקול משכורת, עיקול חשבון הבנק ועיכוב רישיון הנהיגה.
- מניעת ביצוע פעולות פיננסיות פשוטות בבנק כמו הוצאת כסף ולקיחת הלוואה.
-
צווי עיכוב יציאה מהארץ – אם ישנה סכנה לבריחתו של החייב מהארץ בטרם שילם את חובותיו.
-
דירוג אשראי נמוך – "כתם" שעלול לגרוע מהחייב להצליח לקבל הלוואות או אישור למשכנתא בעתיד וקושי בהתנהלות מול חברות אשראי וביטוח שבודקות את הרקע של העמית.
להסדיר תשלום מול הנושים
מחיקה והסדרה של חובות היא תהליך במסגרתו המדינה מאפשרת לחייב לסדר מחדש את תשלום חובותיו מול הנושים ולפי ההסדר יוכרע כמה מכל חוב, יוכל החייב לשלם. בעבר ההנחה הרווחת הייתה שסידור שכזה, במסגרתו מוסדרים חובותיו של אדם היא נחלתם של מעטים ועליהם להיות טייקונים או בעלי שליטה או מפורסמים מאד כדי לקבל "תספורות" או קיצוצים משמעותיים החובות.
במציאות שלנו היום, המחוקק רואה את עניין הסדרת החובות כטובת שני הצדדים. גם המדינה מבינה שהתושבים בה נקלעים למצב בעייתי מכורח המציאות, ולכן מאפשרת להם לנהל תהליך שבסופו גם יצליחו לשלם את חובם וגם לפתוח דף נקי וחדש על מנת להשתקם ולחזור להתנהלות כלכלית רגילה, בין אם מדובר באדם פרטי או בין אם מדובר בתאגיד.
למען הסדר הטוב, מומלץ שתיקחו איתכם אל הבנק עורך דין מקצועי שיידע לנהל עבורכם את המו"מ אל מול הבנק ולהשיג עבורכם את התוצאה הטובה ביותר.