שופטת בית משפט השלום בתל אביב, פנינה נויבירט, הורתה לרשת ניו פארם של השופרסל לפצות אישה טרנסג'נדרית, ב-32.5 אלף שקלים כולל שכר טרחת עו"ד לאחר שהמוכרת בסניף לא הסכימה לפנות אליה בלשון נקבה ואף אמרה לה ש: "לפי הקול אתה זכר".
השופטת קיבלה את טענת באות כוחה עורכות הדין שני רופא ואורית חיון כי מדובר בהתבטאויות העולות כדי לשון הרע. לאחר מתן פסק הדין אמרו השתיים כי "בזכות תביעתה, זכתה החברה בפסק דין תקדימי אשר יביא לשינוי חברתי וקבלת האחר".
על פי התביעה, בל רש, המגדירה את עצמה כאישה טרנסג'נדר, נכנסה לפני כשלוש שנים, לחנות ניו פארם, שבבעלות שופרסל, וביקשה לקבל שירות ממוכרת בבית המרקחת בחנות. המוכרת פנתה אל רש בלשון זכר, והיא עמדה על כך שהמוכרת תפנה אליה בלשון נקבה, אך המוכרת המשיכה לפנות אליה בלשון זכר.
בתביעה, אותה הגישו עורכות הדין שני רופא ואורית חיון, בשמה של רש, נטען כי פניית המוכרת אליה בלשון זכר, על אף שביקשה ממנה לפנות אליה בלשון נקבה מהווה לשון הרע אסורה ופגיעה בפרטיות ובנוסף, נטען על ידן, כי האדם הסביר אף היה פונה לדמות הלבושה בבגדי נשים בלשון נקבה ולמצער מתעניין לפי איזה מגדר היתה מעוניינת שיפנו אליה ונמנע מלחזור על אמירותיו בלשון זכר לאחר שהנפגע העיר לו על כך.
עורכות הדין אף הציגו בפני בית המשפט את תמלול השיחה בין השתיים
רש: למה את מדברת אלי בלשון זכר? אני נראית לך גבר?
מוכרת: מה, אתה בא להתווכח איתי? אני לא מבינה
רש: אני לא הבנתי אותך
מוכרת: לפי הקול אתה זכר, אני לא יודעת, ככה אני חושבת לא?
רש: אני רוצה שתכבדי אותי אני טרנסקסואל
מוכרת: למה אתה חושב שאני לא מכבדת אותך
רש: למה את פונה אלי בלשון זכר כשאני מדברת בלשון נקבה
מוכרת: אז פניתי אליך בלשון זכר וטעיתי, נו אז מה קרה
רש: את ממשיכה עכשיו, את לא מתקנת את עצמך
שופרסל: "מינה הביולוגי של רש הוא גבר"
מנגד, נטען על ידי רשת השופרסל כי רש לא הופלתה על ידי המוכרת כי המוכרת לא סירבה למכור לה מוצר או לתת לה שירות ופניית המוכרת בלשון זכר אל הלקוחה, אינה מהווה לשון הרע וכן מינה הביולוגי של רש היא גבר, בעוד היא בחרה להגדיר עצמה כאישה.
על כן, פנייה בהתאם למינה הביולוגי אינה משפילה או מבזה, בהתאם לאמות מידה אובייקטיביות.
כאמור, השופטת נויבירט, קיבלה את התביעה בחלקה וקבעה כי דברי המוכרת אל רש עולים כדי פרסום לשון הרע, אך לא אפלייה אסור ופגיעה בפרטיות.
"רש הבהירה ושבה והבהירה כי היא מבקשת כי יפנו אליה כאישה, ואף אמרה כי הפניה אליה בלשון זכר אינה מכבדת אותה. אך המוכרת לא כיבדה את מבוקשה, המשיכה לפנות אליה בלשון זכר, ואף לעגה לה במרומז", כתבה השופטת בפסק הדין והוסיפה: "אני מתרשמת כי התבטאויות המוכרת, שייחסו לרש זהות מגדרית שונה מהזהות המגדרית שהיא מבקשת כי יכירו בה, תוך התעלמות מרצונה המופגן ומבקשותיה עולות כדי לשון הרע. אמירותיה של המוכרת לא נאמרו בחלל ריק, כי אם בחנות, בנוכחות אנשים".
עוה"ד רופא וחיון: "פסק דין תקדימי שיביא לשינוי חברתי"
עורכות הדין שני רופא ואורית חיון מסרו בתגובה: "בל האמיצה, הנה פורצת דרך אשר לא היתה מוכנה עוד לשתוק על היחס הפוגעני, המשפיל שהינו מנת חלקה. בזכות תביעתה, זכתה החברה בפסק דין תקדימי אשר יביא לשינוי חברתי וקבלת האחר".
לאתר שני רופא – משרד עורכי דין לחצו כאן.
לצפייה ודירוג כבוד השופטת ד"ר פנינה נויבירט