המונח "עבירות צווארון לבן" הוא למעשה מונח סוציולוגי. הגדיר אותו לראשונה הסוציולוג האמריקאי אדווין סאת'רלנד. ההגדרה המקורית של המונח הייתה בעיקרה כינוי בלתי פורמלי לאנשים המשתייכים למעמד הבינוני-גבוה שלמקום עבודתם יש קוד לבוש של חולצות עם צווארון לבן ואשר מבצעים עבירות כחלק מעיסוקם המקצועי.
אולי יעניין אותך:
- נתפס עם יותר מ-16 קילו גראס שגידל – שוחרר ממעצר
- מבדיקת קורונה לעבירת סמים
- שוקלים הלבנת הון? לא באיחוד האמירויות
כיום אין הגדרה ברורה וחוקית למונח זה. המעמד החברתי-כלכלי אינו רלוונטי במציאות של ימינו, וההתייחסות לעבירה כעבירת צווארון לבן עניינה במהות העבירה ולא בטיב העבריין.
בשונה מעבירות הנתפסות בעיני רוב האנשים "כפליליות יותר" כמו אונס, גניבה, רצח ותקיפה, לרוב מבצעי עבירות הצווארון הלבן הינם אנשים נורמטיביים, אשר זו להם מעידה ראשונה, בדרך כלל הם אינם בקיאים בהליך הפלילי ובהשלכות שיש למסירת גרסתם הראשונית במשטרה. במצבים רבים שמם הטוב נפגע, וישנה השפעה ישירה על העסקתם, קידומם או מעמדם החברתי.
עבירות צווארון לבן כוללות, בין היתר:
- עבירות של הלבנת הון
- עבירות מחשב
- עבירות מס
- עבירות מרמה והפרת אמונים
- עבירות שוחד
- עבירות של קבלת דבר במרמה
- זיוף מסמכים
- רישום כוזב במסמכי תאגיד
ככל, במסגרת עבירות צווארון לבן, מבצע העבירה נוטל כספים ו/או רכוש ו/או טובות הנאה, תוך הפרת אמון, בדרך- כלל, בדרכי מרמה, הונאה ו/או זיוף. כך למשל מעילת הענק אשר ביצעה אתי אלון, סגנית מנהלת מחלקת השקעות בבנק למסחר אשר גרפה לכיסה כרבע מיליארד שקלים, הינה עבירה קלאסית בתחום הצווארון הלבן.
חשיבות הקנס הכספי
בדרך כלל, אדם המורשע בביצוע עבירות צווארון לבן צפוי לעונש מאסר וקנס כספי – בכפוף לחומרת העבירה ולהיקפה הפיננסי. ניתן לראות, כי המגמה הרווחת בשנים האחרונות היא הנהגת מדיניות ענישה מחמירה, בעיקר כאשר מדובר בתיקים בהם מעורבת מעילה באמון הציבור על ידי נושא משרה כזה או אחר ומאסרים ממושכים יוטלו על עובדי ציבור שיורשעו.
כאשר עולה חשד בדבר עבירת צווארון לבן כלשהי, קיימת חשיבות קריטית להתייעצות עם עורך דין המתמחה בעבירות מסוג זה. מומלץ כבר מהשלבים הראשונים של החקירה המשטרתית, להיעזר בליווי משפטי. בלא מעט מקרים, מדובר בתיקים מורכבים בעלי היקף חומר ראייתי רב, הדורשים בחינת מכלול הראיות באופן יסודי ולכך נדרש עורך דין מקצועי היכול לשנות את מצבו של הנאשם מקצה לקצה.