תביעת השתקה של רשת ויקטורי לא הצליחה

הרשת הקמעונאית תבעה דיבה מצעיר ממוצא אתיופי שטען ברשתות החברתיות להפליה מצידה, אך ביהמ"ש פסק כי דווקא היא תשלם לו פיצויים בסך 100 אלף שקלים
%d7%9e%d7%a2%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%91%d7%99%d7%90 |
סופרמרקט של רשת ויקטורי. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

שופטת בית המשפט השלום בירושלים, קרן מילר, דחתה את תביעות לשון הרע שהגישו רשת "ויקטורי" ומנהל סניף בחברה נגד הצעיר שפרסם פוסט בפייסבוק בטענה להפליה וקיבלה את התביעות שכנגד שהגיש הצעיר נגד "ויקטורי" ומנהל הסניף לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים שישלמו לו 100 אלף שקלים כולל הוצאות משפט. "הפיצוי הניתן כאשר מופר חוק איסור הפליה צריך להיות גבוה יותר מקום בו מדובר על הפליה של קבוצות "חלשות" שסובלות מהפליה היסטורית, כגון המשתייכים לעדה האתיופית. הפגיעה במקרה זה היא אף קשה יותר ובעלת מסר חברתי שלילי, שכן היא מבוססת על סטריאוטיפ קשה וחמור", כתבה השופטת בפסק הדין.

עוד בנושא לשון הרע:

המקרה עצמו התרחש בתחילת שנת 2018, כאשר יובל מקוריה הגיע לסניף "ויקטורי" בבית שמש על מנת לבצע קניות כאשר הוא נושא תיק גב. השומר בכניסה לסניף ביקש ממנו להשאיר את התיק בכניסה ולא להיכנס עמו, אולם לאחר שיובל הבחין שבתוך המרכול נמצאים אנשים הנושאים תיקים שונים, הוא פנה למנהל הסניף לקבלת הבהרות. בתום השיחה השתכנע יובל כי הוא הופלה במרכול באותו יום, ואף במקרים קודמים, על בסיס מוצאו, ובעקבות האירוע צילם סרטון בטלפון הנייד שלו בו הוא מספר את מה שאירע לו בסניף מנקודת מבטו ופרסם אותו בפייסבוק. הסרטון זכה למאות אלפי תגובות ושיתופים ברשת.

לאחר הפרסומים ברשת, מנהל הסניף הגיש נגד מקוריה תביעה בסך של 100 אלף שקלים בגין הפרת חוק איסור לשון הרע, ורשת "ויקטורי" הגישה נגדו תביעה דומה בסך של 70 אלף שקלים. יובל פנה לסיוע המשפטי לצורך קבלת הגנה מפני תביעות לשון הרע.

לאחר בחינת התיק ונסיבותיו הוחלט בסיוע המשפטי כי מלבד התקיימותן של עילות הגנה לפי חוק איסור לשון הרע, קיימת גם עילה משפטית להגשת תביעות שכנגד בגין התנהלות הרשת ומנהל הסניף, המהווה הפליה לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים. במסגרת ההליכים המשפטיים הועלתה בין היתר גם טענה שלפיה התביעות שהוגשו הן תביעות השתקה לאור פערי הכוחות בין הצדדים.

"תביעת השתקה"

לאחר הליך משפטי שנמשך למעלה משלוש שנים, ניתן בשבוע שעבר, פסק דינה של השופטת מילר שדחה את התביעות שהוגשו נגד יובל, תוך קביעה כי התביעות שהוגשו הן בעלות מאפיינים של תביעת השתקה.

מנגד, השופטת קיבלה את התביעות שכנגד שהוגשו על ידי מקוריה, ופסקה כי הרשת ומנהל הסניף ישלמו לו פיצויים בסך של 75 אלף שקלים וכן שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך של 25 אלף שקלים.

"תביעות השתקה", כתבה השופטת בפסק הדין, "הן תביעות דיבה שמוגשות על ידי בעלי כוח או ממון במטרה להשתיק ביקורת או מאבק ציבורי הפוגע בהם. דומה כי אכן מתקיימים היבטים מסוימים המלמדים שאחד המניעים של התביעות שהוגשו הוא השתקה והרתעה, הן של יובל והן של מי שירצה להביע ביקורת ציבורית בעתיד כנגד 'ויקטורי'".

"הפלייה היא עניין ציבורי"

השופטת מילר הוסיפה: "עדותו של מקוריה נמצאה מהימנה בכללותה, שעה שמדובר בעדות עקבית, מתונה וזהירה. התרשמתי מבחור צעיר, נבון ושקול, שלא צפה את גודל הסערה שיעורר ואשר היה מעדיף לוותר על כלל ההליכים סביב האירוע. מנגד נמצא, כי עדויות העדים מטעם 'ויקטורי' היו מוכוונות מטרה ורצופות סתירות והתחמקויות, כך שקשה להסתמך על מהימנותן".

עוד הוסיפה השופטת כי הוכח שלקוחות רבים, גברים ונשים שאינם משתייכים לעדה האתיופית, נכנסו למרכולים של "ויקטורי" כאשר הם נושאים תיקים ולא נדרשו להשאיר את התיק בכניסה למרכול וציינה כי נראה שההבחנה לגבי יובל נבעה מהיותו גבר או בחור ממוצא אתיופי. "הפליית קבוצות אוכלוסייה על ידי רשת מרכולים גדולה היא בוודאי עניין ציבורי שמצדיק דיון וביקורת ציבורית. כמו כן, הפליית בני העדה האתיופית היא נושא כאוב ורגיש שעולה מפעם לפעם לדיון ציבורי ותקשורתי", סיכמה השופטת.


לצפייה ודירוג כבוד השופטת קרן מילר

 

השמיצו אותך ברשתות החברתיות?
החוק קובע כי מגיעים לך עד 150,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

[gravityform id="17" title="false" description="false" ajax="true"]

 

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות