למה חברת קווים תשלם 136 אלף שקלים?

ביהמ"ש העליון אישר למשרד להגנת הסביבה להטיל עיצום כספי על חברת התחבורה בגלל שלא פרסמה לציבור את נתוני זיהום האוויר שלה ולא הכלילה את המידע בדוח השנתי
דניאל בן חמו |
תחנת אוטובוס, צילום ארכיון: נתי שוחט, פלאש 90

בית המשפט העליון אישר לאחרונה עיצום כספי שהטיל המשרד להגנת הסביבה, בגובה של 136 אלף שקל על חברת קווים תחבורה ציבורית. העיצום הוטל על החברה בגין אי פרסום לציבור של דוח שנתי, המכיל את נתוני זיהום האוויר של האוטובוסים בחברה. בית המשפט הורה על תשלום העיצום וביטול ההוצאות שהוטלו לחובת המשרד וקבע כי החברה תישא בהוצאות העתירה, בסך 25 אלף שקל.

בעקבות עיצום כספי שהטיל המשרד להגנת הסביבה על חברת קווים, היא הגישה לביהמ"ש המחוזי עתירה מנהלית בבקשה לבטל את העיצום הכספי. בית המשפט המחוזי קבע כי יש לבטל את העיצום הכספי באופן חלקי, והותיר על כנו רק את העיצום כספי שהטיל המשרד על החברה על אי טיפול בתלונות ציבור שהתקבלו על פליטת עשן הנראה לעין מאוטובוסים של החברה.

המשרד להגנת הסביבה, הגיש ערעור על קביעה זו ועל נימוקיה לבית המשפט העליון. השופט עוזי פוגלמן, אשר דן בעתירה יחד עם השופטים יעל וילנר ואלכס שטיין, חלק על קביעתו של בית המשפט המחוזי וקיבל את ערעור המשרד להגנת הסביבה.

השופטים קבעו, כי המשרד להגנת הסביבה ביסס את החלטתו להטלת עיצום על תשתית עובדתית מלאה ורלוונטית שהצטברה במשך מספר חודשים, וכי השיקולים שמנה בית המשפט המחוזי לביסוס החלטתו אינם מוליכים למסקנה כי החלטת הממונה חורגת ממתחם הסבירות. עוד קבע כי אין לקבל את הטענה כי מדובר בהפרה "טכנית", וכי פרסום דוח באתר האינטרנט של החברה מגשים תכליות נוספות ובהן הפיקוח הציבורי על עבודת הרגולטור.

עוד נקבע כי חובת הפרסום והנגשת המידע הסביבתי הם חלק משמעותי וחשוב ברגולציה הסביבתית, והבאת הנתונים לידיעת הציבור מאפשרת לקיים ביקורת ציבורית אפקטיבית ולשמש בהפעלת לחץ על מזהמים לפעול באופן שעולה בקנה אחד עם ערכים סביבתיים. מרגע שמצא הממונה כי הופרו ההוראות, והוחלט כי מוצדק להטיל עיצום כספי על החברה בגין הפרה זו, שיקול הדעת בדבר גובה העיצום הוא מוגבל, ואין מקום לקבוע כי שיעורו של העיצום היה צריך להניא את הממונה מההחלטה להטיל עיצום כספי.

לאור נימוקים אלה, נקבע כי: "החלטת הממונה להטיל עיצום כספי על המשיבה… מצויה במתחם הסבירות, ולא קמה עילה להתערב בה. הפרת חובת הפרסום הקבועה בהוראות החברה אינה הפרה טכנית ואין מקום להקל בה ראש. הבאת המידע הסביבתי לידיעת הציבור היא נדבך מרכזי ברגולציה הסביבתית הקיימת, והיא נועדה לקידום תכליותיו של חוק אוויר נקי. החלטת הממונה במקרה דנן התקבלה בהתאם לסמכותו בחוק ובהתאם לסכום העיצום שנקבע בגדרו".

_________________________________________________

לצפייה ודירוג כבוד השופט עוזי פוגלמן

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות