האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי במשרד המשפטים הגיש לבית המשפט המחוזי בחיפה, עתירה מנהלית כנגד: עירית קריית ביאליק, עירית קריית ים, עיריית מוצקין, הועדה המקומית לתכנון ובניה קריות והמועצה הדתית קרית ים, במטרה לחייבן לנקוט בהליכי הפקעה של מקרקעין פרטיים של נספי שואה ונעדרים, אשר על חלקם הוקם בית העלמין 'אפק', שבשכונת צור שלום בעיר קרית ביאליק.
"עניינה של העתירה", כתבו נציגי משרד המשפטים לביהמ"ש, "נוגע להתנהלות בלתי ברורה של רשויות ציבוריות, הפוגעת בזכויות קניין במקרקעין של אנשים פרטיים, תוך ניצול העובדה שמדובר בנספי שואה".
במשך עשרות שנים נעשה שימוש על ידי הרשויות במקרקעין של נספי השואה באופן בלתי חוקי, כך לפי העתירה. בשנת 2013 פעלה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה כנגד הרשויות ובית המשפט פסק כי הרשויות עושות שימוש במשך שנים רבות שלא כדין, תוך השתלטות על נכסים של נספי שואה.
בשנת 2016 אושרה תכנית מפורטת אותה יזמו הרשויות המקומיות, שתכליתה להסדיר כחוק את העיוות ההיסטורי שנוצר, ונקבעו במסגרתה הוראות מפורשות של הפקעת המקרקעין ופיצוי בעלי הקרקע.
"למרבה הצער וחרף פניות חוזרות ונשנות", כך נכתב בעתירה, "הרשויות המקומיות ממשיכות לעשות שימוש במקרקעין תוך מכירת קברים ועשיית רווח על חשבונם של נספי השואה ומבלי לשלם להם פיצויים. בנסיבות אלה נאלץ האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי, בתפקידו כמנהל נכסי נספי השואה והנעדרים, לנקוט בהליכים משפטיים כנגד הרשויות".