ארגון "שקיפות בינלאומית" (Transparency International) אשר עוסק במאבק העולמי נגד שחיתות, דירג בפעם השנייה ברציפות את ישראל בדירוג הטוב ביותר במדד "המאבק בשחיתות בעסקאות בינלאומיות". יחד עם ישראל נמצאות בקבוצת הדירוג הגבוהה ביותר שלוש מדינות נוספות בלבד – ארה"ב, בריטניה ושוויץ.
לארגון, אשר חברות בו מעל 100 מדינות, סניף ישראלי – עמותת שקיפות בינלאומית ישראל (שבי"ל), בראשה עומדת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, השופטת בדימוס נילי ארד. העמותה, בשיתוף פעולה עם המחלקה למשפט פלילי בייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, הציגה בפני קובעי הדירוג בארגון העולמי את הצעדים הננקטים בישראל בתחום המאבק בעבירת השוחד לעובדי ציבור זרים.
במסגרת דוח בינלאומי מקיף שפרסם היום הארגון, הוכרו המאמצים שישראל נוקטת לאכיפת ההגינות בעסקאות הבינ"ל. הטיפול בנושא זה מוסדר במסגרת הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה ומתואם במסגרת צוות בין-משרדי בראשות המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית), וחברים בו נציגי פרקליטות, ייעוץ וחקיקה, משטרת ישראל, רשות המיסים ורשות לאיסור הלבנת הון.
תיקי חקירה בעבירה זו נחקרים ע"י מחלק מיוחד שהוקם לשם כך ביאח"ה (להב 433), חלקם בשיתוף עם מחלקת החקירות ברשות ני"ע, ומטופלים על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה.
הדו"ח שפורסם היום מציין לחיוב את הנחיות פרקליט המדינה מאוקטובר 2019, אשר מתוות את מדיניות התביעה בשיקולי העמדה לדין של תאגיד ובגיבוש עמדתה ביחס לדרכי הענישה של תאגידים. עוד צוין בדוח כי בין השנים 2019-2016 נפתחו בישראל עשר חקירות, הוגש כתב אישום אחד ושלושה תיקים הסתיימו עם הטלת סנקציות. פרשה מרכזית אליה מתייחס הדו"ח הינה פרשת שיכון ובינוי, אשר במסגרתה נחשפו חשדות מבוססים למתן שוחד בהיקפי עתק לעובדי ציבור זרים לאורך שנים ארוכות על ידי חברת שיכון ובינוי בע"מ וחברות בנות שלה.
לאחרונה הורה בית המשפט על הארכת תוקף תפיסת רכוש החברות בהיקף של 250 מיליון ש"ח, תוך שקבע כי המדינה הניחה תשתית ראייתית מבוססת ביותר "על כך ש'תרבות' תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים במדינות בהן פעלה החברה הבת הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש מחד גיסא, תוך הסתרה מכוונת שנועדה להסוות את העבירות מגורמי הרגולציה ואכיפת החוק, וכפועל יוצא גם ממשקיעים בחברה, מאידך גיסא".