שר המשפטים, ח"כ אבי ניסנקורן, פרסם תקנות שאושרו בוועדת החוקה של הכנסת, ושמטרתן למנוע הגבלת חשבונות של לקוחות, שהשיקים שלהם חזרו במהלך משבר הקורונה. התקנות החדשות נועדו להקל על הציבור בתהליך החזרה לשגרה ולסייע לאוכלוסיות המתקשות לשמור על יציבות כלכלית בעקבות משבר הקורונה.
מנתוני הפיקוח על הבנקים עולה, כי המאבק בקורונה הביא לעלייה בשיעור השיקים החוזרים, ובכללם אלה החוזרים מסיבת אין כיסוי מספיק, שגדלו פי 2.5 בשיא המשבר. בחודש האחרון קיימת מגמת ירידה בשיעור השיקים החוזרים מסיבת "אין כיסוי מספיק", אם כי זו עדיין גבוהה בהשוואה לשיגרה. כתוצאה מכך, אזרחים רבים שלא צפו את המשבר, וביניהם עצמאים ובעלי עסקים קטנים, עלולים היו למצוא את חשבונותיהם מוגבלים, באופן שיקשה על המשך התנהלותם הכלכלית.
חוק שיקים ללא כיסוי קובע שחשבון בנק יוגבל אם בתקופה של שנה חזרו 10 שיקים או יותר, כיוון שלא היה להם כיסוי מספיק בחשבון. להגבלת חשבון בנק משמעות מרחיקת לכת. כך, למשל, בעל החשבון לא יכול להוציא שיקים נוספים. בנוסף, הגבלת החשבון משבשת את פעילותו הכלכלית של בעל החשבון ופוגעת במוניטין שלו. על פי התקנות החדשות, שיק שהופקד החל מה 4.3.2020 ועד ליום 22.6.2020 וחזר מחמת היעדר כיסוי, לא יובא בחשבון בספירת השיקים לצורך הטלת הגבלה לפי החוק. עוד קובעות התקנות כי השיקים הללו גם לא יימנו לעניין משלוח התראות, שבנק נדרש לשלוח לבעל חשבון אם חזרו חמישה שיקים מחמת היעדר כיסוי.
עו״ד רני נויבואר, ראש אשכול משפט אזרחי בייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי), שהובילה את המהלך במשרד המשפטים, מבהירה כי ״התקנות שנחתמו משלימות את המהלך שהחל עם תחילת המשבר, ושנועד למנוע הגבלת חשבונות בנק של אותם לקוחות שהשיקים שלהם חזרו בגין הפגיעה בשגרה הכלכלית כתוצאה מהמאבק בקורונה. התקנות יאפשרו לאותם לקוחות להמשיך לנהל את עסקיהם ולהשתקם מהמשבר, והן מאזנות בין הצורך להגן על הלקוחות מצד אחד, ועל ההגנה על השיק כאמצעי תשלום מקובל ומשמעותי בישראל״.