קשיש ערירי נסחט על ידי שני עבריינים

מעשה מקומם נחשף בפעילות משותפת של הרשויות, כאשר התברר ששני עבריינים השתלטו על רכושו וחייו של קשיש ערירי, חיו בדירתו (עם מטפלת) והוציאו במרמה מאות אלפי שקלים בחשבונותיו. הדבר התגלה בטרם הספיקו להעביר את דירתו לרשותם 
%d7%a0%d7%a2%d7%9e%d7%94-%d7%9b%d7%94%d7%9f |
קשיש זקן טלפון

פעילות משולבת של האפוטרופוס הכללי והסיוע המשפטי במשרד המשפטים חשפה ניצול ועושק חמור ומתמשך של קשיש ערירי, על ידי שני גברים בעלי עבר פלילי שניסו להשתלט על כספיו ונכסיו.

שני הגברים עברו לגור בדירתו של הקשיש בן ה-92, משכו מחשבון הבנק שלו מאות אלפי שקלים ואף החתימו אותו על צוואה וייפוי כוח מבלי שהיה מודע להשלכות מעשיו, ביהמ"ש הוציא צו הרחקה נגד השניים, המשטרה פתחה בחקירה.

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב התיר לפרסום פרשה חמורה של חשד לעושק וניצול קשיש, ניצול שואה, על ידי שני גברים בעלי עבר פלילי שניסו להשתלט על נכסיו, הוציאו מחשבון הבנק שלו מאות אלפי כספים תוך מצג שווא שהמעשים בהסכמתו, ואף עברו להתגורר בדירתו, כל זאת כשהוא אינו מסוגל להתנגד ואף אינו מודע להשלכות המהלכים שנעשים על ידי השניים.

בעקבות התערבות האפוטרופוס הכללי והסיוע המשפטי במשרד המשפטים, כל הפעולות שהשניים ביקשו לבצע בנכסיו ובכספיו של הקשיש נחשפו ונבלמו, נאסר עליהם להתקרב אליו והמשטרה פתחה בחקירה.

הפרשה, שנחקרת בימים אלו על ידי חוקרי יחידת הונאה במשטרה וחלקים ממנה הותרו כעת לפרסום, נתגלתה לראשונה במהלך תקופת התפשטות הקורונה.

הקשיש, ערירי וחסר ישע בן 92, המרותק לכסא גלגלים, הגיע מספר פעמים לסניף בנק בדרום תל אביב כשהוא מלווה על ידי שני גברים, וביקש למשוך כספים בסכומים גבוהים מחשבונו.

עובדי הבנק חשדו כי משהו אינו כשורה וביקשו מהשניים להזדהות, ואלו הציגו ייפוי כוח מתמשך אשר לטענתם מאפשר להם לנהל את ענייניו של הקשיש מבחינה חוקית. לאור החשש כי מדובר במקרה של ניצול הקשיש נציג הבנק פנה לאפוטרופוס הכללי, ובבירור מהיר שנעשה התברר כי ייפוי הכוח אמנם הופקד אך מעולם לא הופעל, ועל כן אינו תקף מבחינה חוקית, והמלווים אינם מוסמכים לפעול מכוחו. בנוסף, כאשר הקשיש נותר ביחידות עם מנהל הבנק, הוא לחש בפחד לאוזניו: "אני מפחד ממנו, אל תצרפו אותו לחשבון".

עם היוודע פרטים אלו, אנשי האפ"כ עירבו את הסיוע המשפטי, ובאופן מיידי מונה עו"ד יפתח עצמון, מטעם מערך ייצוג זקנה וכשרות משפטית בסיוע המשפטי, כדי לייצג את הקשיש ולהגן עליו מבחינה משפטית.

עו"ד עצמון פנה בבהילות לבית המשפט בבקשה לקבלת צווי מניעה שיגבילו את המשיכות מחשבון הבנק וימנעו דיספוזיציה (העברת זכות שימוש בנכס) בדירה שאותרה כנכס מקרקעין הרשום בבעלות הקשיש.

לאור הנסיבות הקשות שתוארו, בית המשפט אישר עוד באותו יום את הבקשות אף ללא נוכחות הקשיש בדיון. בנוסף, עו"ד עצמון רשם הערה בטאבו בעניין זה ומסר באופן ידני את הצו לבנק, על מנת לוודא כי לא תהיינה משיכות נוספות מהחשבון.

בבדיקה של דפי הבנק מתקופה של חצי השנה האחרונה, מצא עו"ד עצמון משיכות בסכומים של מאות אלפי שקלים מחשבונו של הקשיש, ודיווח על כך לבית המשפט ולאפוטרופוס הכללי.

נוכח נסיבות העניין והפרטים שהתגלו, פעל האפוטרופוס הכללי לביטול ההפקדה של ייפוי הכוח המתמשך במסגרתו 'מינה' הקשיש את אחד מהשניים כמיופה כוחו.

בסמוך לכך, הגיע עו"ד עצמון יחד עם עו"ס משירותי הרווחה הקהילתיים, שהייתה לה היכרות מוקדמת עם הקשיש, לביתו. בבית נכחו הקשיש ומטפלת, שהתברר כי שירותיה נשכרו ע"י שני הגברים. במהלך הביקור הבחינו עורך הדין והעובדת הסוציאלית כי ניכר שדיירים נוספים מתגוררים בדירה, שהייתה כולה מרושתת במכשור האזנה ובמצלמות.

בשיחה עם המטפלת עלה כי השניים מתגוררים וישנים בדירה ככל הנראה כבר זמן רב.

הקשיש נמצא כשהוא מבולבל מאוד ולא זכר דבר על ביקוריו בבנק בלווית הגברים, או על המשיכות שביצע לאחרונה בסכומים ובתדירות גבוהים. שכנה מדירה סמוכה סיפרה לעורך הדין ולעו"סית על מעשי ניצול וסחטנות נמשכים שנעשים מצד שני האנשים כלפי הקשיש, ובקשה מהם שיסייעו לו.

ממצאי הביקור הקשים דווחו לבית המשפט, ולבקשת עו"ד עצמון המייצג את הקשיש מבחינה משפטית, מונה גם אפוטרופוס על הקשיש – עו"ד אמיר זבולון – שאחראי לניהולו האישי וניהול רכושו.

בהמשך לכך הוגשה בקשה למניעת הטרדה מאיימת (צו הרחקה) בשם הקשיש כנגד השניים, ובית המשפט קיבל את הבקשה, קבע כי נאסר עליהם להיכנס לדירתו של הקשיש והורה על ניתוק המצלמות המותקנות בדירה.

יתרה מכך, במהלך ניסיון נוסף של עורכי הדין מטעם הסיוע המשפטי ונציגת הרווחה לבקר את הקשיש בדירה הם נתקלו בסירוב של המטפלת לפתוח את דלת הדירה.

השניים הזמינו איש מקצוע שפרץ את הדירה, והמטפלת שכאמור הושמה בדירה על ידי שני הגברים הוחלפה על ידי האפוטרופסים והובאה מטפלת שדוברת רומנית, שפת האם של הקשיש, וזו שהוא משתמש בה גם כיום.

מבדיקה שביצעו באפוטרופוס הכללי ובסיוע המשפטי עלה כי לשני הגברים שניסו להשתלט על נכסיו של הקשיש עבר פלילי משמעותי, אחד מהם בעל עברי פלילי מתחום האלימות והמרמה ובעברו ריצה מאסר בכלא,  והשני בעל עבר פלילי שהורשע בגין קבלת כספים במרמה מאזרחים עריריים תוך שהוא מתחזה לשוטר. כל פרטי הפרשה ושמות המעורבים הועברו למשטרה, שפתחה בחקירה.


 

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות