בית המשפט המחוזי מרכז-לוד דן לאחרונה בתביעה שהוגשה על ידי אדם שעבר ניתוח לכריתת גידול שפיר בעמוד השדרה. לטענת התובע נגרם לו נזק גוף עקב רשלנות רפואית במהלך הניתוח, שבוצע בבית החולים 'שיבא' בתל השומר, שבבעלות המדינה.
המקרה החל כאשר התובע חש כאבים בגב שהלכו והחמירו. לאחר מספר בדיקות התברר כי התפתח לו גידול שפיר בעמוד השדרה. בשנת 2004 עבר התובע ניתוח להוצאת הגידול בבית החולים שיבא, שלאחריו שוחרר.
התובע טען בכתב התביעה כי הצוות הרפואי התרשל בכך שלא מסר לתובע את המידע הרלוונטי באשר לניתוח, ובכלל זה הסיכונים הכרוכים בו, ולא ניתנה מצדו הסכמה מדעת לביצוע הניתוח.
בנוסף, טען כי הצוות הרפואי התרשל באבחון הנגע ומיקומו לפני הניתוח. בעוד שעל פי ההערכה הטרום ניתוחית היה מדובר בגידול תוך דורלי, במהלך הניתוח התברר כי מדובר בליפומה תוך מדולרית ועובדה זו הייתה צריכה להיות ברורה לצוות הרפואי עובר לניתוח.
עוד הוסיף התובע כי כתוצאה מהניתוח הוא הפך לפראפלג, הוא אינו שולט בסוגרים ונגרמו לו בעיות נפשיות.
המדינה טענה בכתב הגנתה כי ניתנו לתובע כל ההסברים הנדרשים בנוגע לניתוח והוא נתן הסכמתו מדעת לביצועו. לעניין ההתרשלות טענו כי לא נפל רבב בהתנהלות הצוות הרפואי בביצוע הניתוח. הצוות העניק לתובע את הטיפול הנכון והמתאים למצבו, בהתאם לפרקטיקה הרפואית המקובלת, תוך הפעלת שיקול דעת מקצועי ונכון. עוד הוסיפו כי אין קשר סיבתי בין נזקי התובע לטיפול שקיבל.
השופטת חנה קיציס בחנה את חוות דעת המומחים שהוגשו וקבעה כי לא היתה התרשלות באבחון הגידול וגם לא בבחירת הטיפול. אלא שהשופטת סברה כי המנתח טעה כשהחליט להמשיך בניתוח ללא ניטור. כלומר, במהלך הניתוח התגלה כי הניתוח הפך להיות בתוך עמוד השדרה, ובנקודה זו היה על הרופא לעצור ולדאוג לניטור. משלא עשה כן – סטה מחובת הזהירות החלה עליו.
בנוסף לכך ציינה השופטת כי לפני הניתוח אחוזי הנכות של התובע עמדו על 44%, אך לאחר הניתוח אחוזי הנכות כמעת הכפילו את עצמם, וכיום עומדים על 83%. לאור זאת הטילה השופטת את האחריות להחמרה של 39% על המדינה.
בסיום פסק הדין חישבה השופטת את הפיצוי המגיע לתובע, שמורכב מהפסדי שכר, הוצאות רפואיות, כאב וסבל ועוד. בסכך העל העמידה השופטת את הפיצוי על 3 מיליון שקלים. לאחר ניכוי תגמולים שקיבל התובע מביטוח לאומי, יעמוד סך הפיצוי על 2 מיליון שקלים כאמור.