בית הדין לעבודה בנצרת קיבל בקשה לנהל תביעה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית, בשאלה האם עובדות כוח-עזר בחדרי ניתוח מופלות לרעה בשכרן בהשוואה לסניטרים בחדרי הניתוח.
הפרשה עוסקת בשני תפקידים שעיקרם בניקיון חדר הניתוח ובשינוע המטופלים אל חדר הניתוח וממנו.
תפקיד השינוע מבוצע בכל בתי החולים רק על ידי עובדים גברים, המכונים 'סניטרים'.
תפקיד ניקיון חדרי הניתוח מבוצע בכל בתי החולים לרוב על ידי עובדות נשים, והן מכונות 'כוח-עזר'.
בבתי החולים פועלים חדרי הניתוח בכל שעות היממה, ובחלקם מתבצעים בשעות אחה"צ ניתוחים מתוכננים, והם מכונים 'קיצור תורים' (קצ"ת).
תקציב ניתוחי קצ"ת מתקבל בבתי החולים ממשרד הבריאות.
התגמול בגין עבודת קצ"ת בכל בית חולים נקבע על פי סוג הניתוח, ומשתנה בין ניתוח לניתוח.
התגמול שמשולם לסניטר בגין כל ניתוח קצ"ת גבוה מהתשלום שמשולם לעובדת כוח-עזר.
כך לדוגמה על פי נתוני בי"ח כרמל לשנת 2021, בגין ניתוח כיס מרה או קיבוע שבר בירך, הסניטר מקבל 115 שקלים ואילו העובדת מקבלת 60 שקלים פר ניתוח.
חשיבות תקדימית
לאור פערים אלו בשכר, הוגשה הבקשה לאישור תובענה ייצוגית, במסגרתה נטען כי יש לראות בשני התפקידים כעבודה שוות ערך, ולכן להשוות את השכר בגין הניתוחים.
בהחלטה נקבע, כי נוכח מאפיינים דומים הקיימים בשני התפקידים, לרבות מאמץ פיזי ועבודה בסביבה אינטנסיבית ולחוצה, המסייעת להתנהלות השוטפת של חדרי הניתוח – לכאורה מדובר בעבודות שוות ערך.
עוד נקבע כי קיימים פערים בשכר, שלא הוצג להם בשלב זה צידוק לגיטימי, ולכן יש לבחון האם אכן מדובר בהפליה מגדרית והאם חלחלו להחלטות הכלכליות של בתי החולים שיקולים לא ענייניים, במודע או שלא במודע.
הבחירה להקצות פחות משאבים לקבוצה זו אחידה ברוב בתי החולים, כך שאין מדובר בהתנהלות נקודתית בבית חולים זה או אחר.
על כן, נקבע על ידי בית המשפט, ניהול התביעה כייצוגית, במקום תביעות אישיות בכל בית חולים בנפרד, יאפשר בחינה רוחבית של דפוסי חשיבה אודות דירוגי שכר. "במובן זה", נכתב, "מדובר בהליך בעל חשיבות תקדימית לבירור טענת הפליה בשכר באופן רוחבי, בפרט כאשר מדובר במגזר הציבורי ובמקום עבודה החולש על מספר יחידות תעסוקתיות".