עוקץ קשישים: התחזה לשוטר וקיבל כספים במרמה

ייבגני ליטינסקי נאשם כי הערים על קשישים, מרביתם יוצאי בריה"מ לשעבר, תוך התחזות, וקיבל במרמה מעל 4 מיליון שקל מהקורבנות שהעבירו לו את פרטיהם האישיים
גילי סיוון-כהן |
אילוסטרציה Envato

"העוקץ הרוסי", כך כינו בפרקליטות, את המיוחס לייבגני ליטינסקי, בן 40 מפתח תקווה, העומד לדין על הונאת מבוגרים וקשישים וקיבל מהם במרמה למעלה מ-4 מיליון שקלים. כתב האישום שהוגש נגדו גולל 23 אישומים וייחס לו בין השאר עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, בצוותא חדא, התחזות כעובד ציבור ועוד. "חומר הראיות", כתבו נציגי הפרקליטות לבית המשפט, "מלמד על האכזריות של המשיב והאחרים שפגעו באנשים מבוגרים וקשישים, הסבו להם נזקים כלכליים כבדים, ולקחו להם במרמה כספי חסכונות, שהיו מיועדים לחיסכון לפנסיה, וגרמו להם לקחת הלוואות שיאלצו להמשיך ולשלם את התשלומים בגינן. מעבר לפגיעה הכלכלית הקשה, המשיב והאחרים הותירו את המתלוננים פגועים ומצולקים נפשית".

מכתב האישום שהוגש לבית המשפט המחוזי מרכז, עלה כי בין החודשים מאי לנובמבר 2022, ליטינסקי ואחרים, שזהותם לא ידועה, איתרו קורבנות דוברי רוסית ברחבי הארץ, לרוב מבוגרים וקשישים, אספו עליהם מידע ופרטים אישיים, ובאמצעותם, יצרו מצגים כוזבים שאפשרו להם לקבל כספים במרמה. לטובת קיום שיטת הפעולה, ליטינסקי והאחרים הפעילו מערך טכנולוגי של מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים ומכשיר המשמש כ"מרכזיה" שמציג כאילו השיחה מגיעה מתחנת משטרה או בנק.

כך, באופן שיטתי, יצרו קשר עם המתלוננים כשהם מתחזים לשוטרים, עובדי בנקים, חברות אשראי ואפילו שוטרים באינטרפול, וטענו שמשהו מנסה לגנוב כסף מהחשבון שלהם. על מנת למנוע מהגנבים לפעול, וכדי שיוכלו לסייע להם, היה על המתלוננים לנקוט בפעולות שונות של הוצאת כספים מחשבונותיהם, ולהעבירם לחשבון בנק אחר שיפתח עבורם בחו"ל, לעיתים דרך צ'יינג', או להעביר סכומים גדולים של מזומן לידיהם.

קורבנות מצולקים

הטענה, כך על פי האישום, הייתה שמדובר בהוצאה זמנית שנועדה לתפיסת הגנבים, ושכספם יוחזר בקרוב. כדי לחזק את אמינות המרמה, נאמר למתלוננים כי התהליך מלווה על ידי המשטרה, ואף נשלחה תמונה של תעודת שוטר מזויפת. בנוסף, המתלוננים נדרשו שלא לדווח על המתרחש לבנק, למשטרה או לבני משפחתם כדי לא לפגוע בתפיסת הגנבים. בחלק מהמקרים, ליטינסקי והאחרים הגדילו לעשות כשהחתימו מתלוננים על הסכם הלוואה שבו המתלוננים מצהירים כי לווה ממנו סכום כסף ולכן הם מבקשים להחזירו, וכי לא תהיה להם כל טענה כלפיו בעתיד.

כאמור, הכספים הועברו לידי ליטינסקי והאחרים באמצעות העברות בנקאיות לחשבונות בחו"ל, צ'קים, וכסף מזומן שנמסר על ידי המתלוננים, כשבחלק מהמקרים נאצלו לנסוע למרחקים ארוכים על חשבונם כדי למסור את המזומן או הצ'קים.

בבקשת המעצר עד תום ההליכים שהוגשה לבית המשפט ציינו נציגי הפרקליטות כי חומר הראיות בתיק "מלמד על האכזריות של המשיב והאחרים שפגעו באנשים מבוגרים וקשישים, הסבו להם נזקים כלכליים כבדים, ולקחו להם במרמה כספי חסכונות, שהיו מיועדים לחיסכון לפנסיה, וגרמו להם לקחת הלוואות שיאלצו להמשיך ולשלם את התשלומים בגינן. מעבר לפגיעה הכלכלית הקשה, המשיב והאחרים הותירו את המתלוננים פגועים ומצולקים נפשית".
____________________________________________________

עו"ד בן מעוז

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות