פשרה: 115 מיליון שקלים פיצוי על הזיהום נחל אשלים

חברת רותם אמפרט נגב, חברה בת של כי"ל, תשלם את הסכום עבור שיקום הנחל ועבור הנזק האקולוגי שנגרם לציבור, זאת במסגרת פשרה בתביעות הייצוגיות שהוגשו נגדה
גילי סיוון-כהן |
300 שופטים בשלוש שנים. אילוסטרציה shutterstock
אילוסטרציה shutterstock

בעקבות אירוע זיהום נחל אשלים וסביבתו שהתרחש ביוני 2017, כתוצאה מדליפה וקריסה של דופן בריכת פוספוגבס של חברת רותם אמפרט נגב בע"מ, חברה-בת של חברת כי"ל, החברה המזהמת תשלם סכום כולל של 115 מיליון שקלים עבור שיקום הנחל וסביבותיו, פיצוי בגין נזק אקולוגי שנגרם לכלל הציבור והוצאות משפט, זאת לאחר שנחתם עם החברות הסדר גישור בתביעות הייצוגיות שהוגשה נגדה.

כזכור, ב-30 ביוני 2017 עקבות קריסה של דופן בבריכת פוספוגבס שבחזקת חברת רותם אמפרט החלה גלישה מסיבית של 100-250 אלף קוב נוזלים חומציים מהבריכה לנחל אשלים ולסביבה למשך כ-48 שעות ולאורך יותר מ-20 ק"מ, תוך גרימת נזק אקולוגי ונזק לחי ולצומח בנחל אשלים וסביבתו.

הנחל הוצף לכל אורכו בנוזלים חומציים, בין היתר חומצה זרחתית, מתכות כבדות כגון ארסן, קדמיום וניקל, ותכולה מסוימת של חומצה פלואורוסליצית, וכן מלחים כלורידים, סולפאטים ופלואורידים. הנחשול שהציף את הנחל גרם לפגיעה אקולוגית קיצונית, להרג רב בחי ובצומח, פגע בזמינות המזון לבעלי-החיים לאורך הזמן ולפגיעה חמורה בתפקוד האקולוגי של הנחל. מלבד הנזק המיידי והחמור לטבע והפגיעה בצומח ובחי, נגרם נזק לטווח הארוך באופן שיכולת השרידה והרביה של מיני צמחים ואוכלוסיית בעלי חיים בנחל נפגעה קשות.

הקרקע לאורך מקטעי הנחל השונים זוהמה באופן נרחב ואף מעבר לגדותיו, באורח אשר חייב את סגירת האזור לכניסת מטיילים, והוא נותר סגור עד ליוני 2020. רק בתום בדיקות ולאחר השלמת סקר סיכונים מקיף, שנערך בהתאם להנחיות ולנהלי המשרד להגנת הסביבה, ולאחר שממצאי הסקר נבחנו על ידי מומחים במשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ורשות הטבע והגנים ונקבע כי הכניסה לנחל אינה כרוכה עוד בסיכון בלתי קביל לבני אדם, נפתח הנחל מחדש למטיילים.

ייצוגית בשם כל תושבי ישראל

בעקבות אירוע הזיהום החמור, הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית בשם כל תושבי מדינת ישראל, על יסוד עמדתה כי היא פועלת כנאמן הציבור, על-מנת לזכות בשם הציבור בפיצוי שיושת על מי שגרם לזיהום של הסביבה, לרבות ובפרט בנוגע לשיקום נחל אשלים וסביבתו ולפיצוי בגין נזקים סביבתיים ואקולוגיים שנגרמו. במסגרת ההליך הצדדים פנו להליך גישור אשר נמשך כשלוש שנים והסתיים כאמור בהסכם פשרה.

במסגרת הסכם הפשרה, הוסכם שכי"ל תישא בעלות תוצאותיו של האירוע ותעמיד סכום כולל של כ-115 מיליון שקל עבור עלויות פעולות שיקום הנחל וסביבתו, פיצוי לטובת הציבור והקבוצות עבור הנזק האקולוגי שנגרם לכלל הציבור עקב הפגיעה בסביבה הטבעית והפגיעה בשירותי המערכת האקולוגית, וכן עבור הוצאות משפטיות. כל זאת, מבלי להגביל את המשרד להגנת הסביבה בהגשת הליכים פליליים ובקשה להטלת סנקציות במסגרת הליכים אלה. כזכור, בעקבות האירוע פתחה המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה בחקירת האירוע ונסיבותיו.

סכום הפיצוי כולל סך של 65 מיליון שקל שיועבר לרשות הטבע והגנים לצורך המשך מימון פעולות השיקום בנחל וסביבתו בשנים הקרובות, וכן 10 מיליון שקל שכבר הוצאו על ידי חברת רותם אמפרט לאחר האירוע, בגין פעולות לשיקום הנחל ולמחקר, בהתאם להנחיית המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ורשויות מדינה נוספות.

15 מיליון שקל גמול לתובעים הפרטיים

בנוסף למימון פעולות השיקום, תשלם החברה סכום של 25 מיליון שקל כפיצוי עבור הנזק האקולוגי לכלל הציבור, אשר חלקו יועבר לקרן לניהול ולחלוקת כספים לפי חוק תובענות ייצוגיות, כפיצוי לטובת כלל הציבור וייועד למטרות סביבתיות שונות עליהן תחליט הקרן, כגון – המשך מחקר וניטור, חינוך סביבתי, קידום תיירות סביבתית ותמיכה בפרויקטים שונים, הן בסביבת מדבר יהודה והערבה התיכונה הקרובה לנחל אשלים, והן באזורים גאוגרפיים מרוחקים יותר. סכום של 1.5 מיליון שקל יועבר כפיצוי ישיר לתושבי האזור, באמצעות חשבון נאמנות, עבור פרויקטים סביבתיים לרווחת תושבי עין תמר, נאות הכיכר, נווה זוהר ותושבי אזור מדבר יהודה.

בנוסף, החברה המזהמת תישא בהוצאות שכר טרחה וגמול לתובעים הפרטיים בסכום של כ-15 מיליון שקל, כאשר מתוך סכום זה שכר הטרחה של באי כח המדינה – 7 מיליון שקל, יועבר גם הוא לקרן לניהול ולחלוקת כספים לפי חוק תובענות ייצוגיות, כחלק מבסיס הפיצוי בגין הנזק האקולוגי שנגרם לציבור בכללותו, ויוקצה לתמיכה בפרויקטים סביבתיים לטובת שיקום מערכות אקולוגיות בנחלים וזיהום המים בנחלים. כך, סכום הפיצוי עבור הנזק האקולוגי שנגרם לציבור יעמוד על סך כולל של 32 מיליון שקל.

_____________________________________

עו"ד רונן בן צבי

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות