שינוי לטובה לאפוטרופוסים, והקלה בבירוקרטיה: הורה או בן זוג שמשמש אפוטרופוס לא יצטרך להגיש דיווח שנתי לאפוטרופוס הכללי זאת במסגרת רפורמה כוללת בתחום הפיקוח על אפוטרופוסים וביטול תשלום אגרה.
כיום ישנם כ-42 אלף איש במדינת ישראל, שבית המשפט מינה להם אפוטרופוס משום שאינם יכולים לנהל את ענייניהם. כולם או חלקם, בשל מוגבלות קוגניטיבית, לרבות כזו הנגרמת ממחלות זקנה, כדוגמת דמנציה או אלצהיימר.
סגן רה"מ ושר המשפטים, גדעון סער, פרסם השבוע, יחד עם האפוטרופוס הכללי, עו"ד סיגל יעקובי, את נוהל הפיקוח הדיפרנציאלי, שלפיו יינתן לאפוטרופוס שהוא בן משפחה פטור מהחובה להגיש דיווחים שנתיים, אם מדובר באפוטרופוס שהוא הורה של האדם או בן זוגו בקשר ממושך;
כמו כן, אם לאדם אשר מונה לו אפוטרופוס יש רכוש מועט, או אם כל יתר בני המשפחה נתנו הסכמתם כי אין צורך בפיקוח (עד היקף רכוש מסוים). זאת, אחרי בדיקת הדיווח הראשוני של האפוטרופוס ויתר נסיבות התיק.
בקרוב גם ללא אגרה?
מדיניות זו נשענת על תפיסה ערכית, לפיה נכון לצמצם את הפיקוח על בני משפחה קרובה וכן על תפיסה רגולטורית – למיקוד משאבי הפיקוח למקרים בהם קיים סיכון רב יותר להתנהלות לא תקינה או לניצול לרעה.
ראוי לציין, כי אדם כשיר יכול להימנע מכך שימונה לו אפוטרופוס במידת הצורך ולתכנן מראש למצב עתידי, שבו עשויה להיפגע כשירותו, בדרך של הפקדת מסמך ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי.
במסמך זה קובע הממנה – עורך המסמך, מי ינהל את ענייניו כשלא יוכל לעשות כן ואיך יעשה זאת.
למעלה מ-70 אלף ייפויי כוח כאלה הופקדו בשנים האחרונות. ייפוי הכוח נכנס לתוקף רק כאשר הממנה הפך למי שאינו מבין בדבר, ולאחר שמיופה הכוח מסר על כך הודעה לאפוטרופוס הכללי, בדרך כלל בצירוף חוות דעת רפואית.
עד היום נכנסו לתוקף כ-2,400 ייפויי כוח.
במובחן ממיופה הכוח, שאינו נתון לפיקוח שוטף של האפוטרופוס הכללי, אפוטרופוס שמינה בית המשפט נתון לפיקוחו של האפוטרופוס הכללי.
האפוטרופוס מחויב בדיווח על נכסי האדם – בסמוך למינוי ומדי שנה. כ- 85% מהאפוטרופוסים המתמנים הינם בני משפחה של האדם.
בנוסף, פורסם להערות הציבור את טיוטת תקנות האפוטרופוס הכללי שמבטלת את חובת תשלום האגרה בגין הגשת דיווחים של האפוטרופוס לאפוטרופוס הכללי (למי שעדיין יהיה מחויב בהגשתם).
במקרים בהם לאדם רכוש משמעותי יכול שהאפוטרופוס יידרש להסתייע בבעל מקצוע לעריכת הדיווח לאפוטרופוס הכללי.