הצעת החוק להרחבת הסיוע המשפטי שניתן כיום לנפגעי עבירות מין, אושרה פה אחד בוועדת שרים לחקיקה, כך שיחול ללא מבחן זכאות כלכלית והחל משלב החקירה בהליך הפלילי ואף בהליך אזרחי שנובע כתוצאה מהפגיעה. בשנת 2021 התקבלו בסיוע המשפטי במשרד המשפטים 570 פניות חדשות של נפגעות ונפגעי עבירות מין.
הרחבת הסיוע המשפטי לנפגעי עבירות מין נובעת מההבנה כי תקיפה מינית היא פגיעה קשה, ייחודית וטראומתית. נפגעות ונפגעי העבירה מתקשים בחשיפה הכרוכה בניהול הליכים משפטיים ולכן לא אחת מתקשים להתלונן או לשמור על קשר רציף עם רשויות האכיפה. הסיוע המשפטי נועד כדי לאפשר לנפגעות ולנפגעי עבירות המין למצות את זכויותיהם בהליך הפלילי כבר משלב החקירה וכדי לסייע בתיווך העולם המשפטי עבורם.
עלות התקציבית לתיקון מוערכת בכ-12 מיליון ש״ח בשנה והוא עולה בקנה אחד עם המלצות דו״ח הוועדה הבין-משרדית לבחינת הטיפול בנפגעי עבירות מין בהליך הפלילי בראשות השופטת ברלינר בכך שהוא מאפשר ליווי רציף לאורך כל ההליך הפלילי.
570 פניות בשנה
על פי נתוני הסיוע המשפטי, בשנת 2021 התקבלו בסיוע המשפטי במשרד המשפטים 570 פניות חדשות של נפגעות ונפגעי עבירות מין, קטינים ובגירים – עלייה של כ-30% ביחס לנתוני שנת 2020. יש לציין כי מדובר בהמשך מגמה, כשבשנת 2020 נרשמה עלייה בשיעור של 65% בפניות לייצוג בהשוואה לשנת 2019.
מאז הוקם מערך ייצוג נפגעי עבירות המין בסיוע המשפטי באוגוסט 2017 ועד לסוף שנת 2021, התקבלו פניותיהם של מעל 1,500 נפגעות ונפגעי עבירות מין. בחלוקה לתחומי הייצוג, 56% מהפניות היו לייצוג במהלך הליכים פליליים נגד הפוגע, 32% לייצוג בהליכים אזרחיים ו-12% לייצוג בהוצאת צו מגבלות המרחיק את הפוגע לאחר שחרורו ממאסר מלשוב לסביבת חייו של הנפגע.
כיום, כאמור, הסיוע המשפטי לנפגעות ונפגעי עבירות מין ניתן במקרה של עבירות חמורות בלבד ורק לאחר הגשת כתב אישום נגד הפוגע, ככל שהוגש. עם אישור הרחבת חוק הסיוע המשפטי, הייצוג יינתן גם לנפגעים ונפגעות עבירות מין נוספות, וכבר משלב הגשת התלונה, וזאת ללא מבחן זכאות כלכלית.
___________________________________________________________________