היום הבינלאומי לשוויון זכויות אנשים עם מוגבלות יצוין מחר (יום שישי), ברחבי העולם, בישראל חיים 1.6 מיליון אנשים עם מוגבלות, שהם 20% מהאוכלוסייה, מתוכם 326 אלף ילדים ו-751 אלף בגיל העבודה, כך עולה מסקר שנעשה לרגל היום הבינלאומי לקידום זכויות אנשים עם מוגבלות.
מהנתונים עולה כאמור, כי בישראל חיים כ-1.6 אנשים עם מוגבלות שהם כ-20% מהאוכלוסייה כ-525 אלף אנשים בגילאי 65+ (47% מהאנשים בגילאים אלה). מבחינת מאפייני המוגבלות בקרב אנשים מעל גיל 20, כחצי מיליון אנשים עם מוגבלות חמורה וכ-654 אלף אנשים עם מוגבלות מתונה. ל 40% מהם קושי בהליכה, ל-8% קושי בראייה ול-7% קושי בשמיעה.
בשנת 2020 57% מהאנשים עם מוגבלות היו מועסקים, וזאת לעומת 77% מהאנשים ללא מוגבלות. בקרב החברה הערבית הפערים גדולים עוד יותר כאשר רק 32% מהגברים עם מוגבלות מועסקים, לעומת 55% מהגברים ללא מוגבלות. קיימים גם פערי שכר: בקרב אנשים עם מוגבלות כשליש (34%) השתכרו עד 5000 שקלים נטו, לעומת רק כרבע (23%) מהאנשים ללא מוגבלות המשתכרים שכר זה.
תחושה של חוסר ודאות
מהסקר עלה כי כמחצית (48%) מהאנשים עם מוגבלות מעריכים כי אם יאבדו את מקום העבודה אין סיכוי או קיים סיכוי קטן בלבד שימצאו עבודה אחרת באותה רמת הכנסה, וזאת לעומת 31% בקרב אנשים ללא מוגבלות המעריכים כך ומצבם הכלכלי של אנשים עם מוגבלות גרוע יותר מזה של אנשים ללא מוגבלות: בשנת 2020 14% מהם דיווחו כי אינם יכולים לכסות את ההוצאות החודשיות לעומת 5% מאנשים ללא מוגבלות.
19% מהאנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה ויתרו על תרופות ו 15% ויתרו על ארוחה חמה בשל קשיים כלכליים, רק 32% מהאנשים עם מוגבלות בחברה הערבית מרוצים ממצבם הכלכלי, לעומת 49% מהאנשים ללא מוגבלות
בתחום החינוך, ל-40% מהאנשים עם מוגבלות השכלה תיכונית ומטה (ללא תעודת בגרות), וזאת לעומת 23% מהאנשים ללא מוגבלות. באופן דומה, רק ל 21% מהאנשים עם מוגבלות השכלה אקדמית, וזאת לעומת 36% בקרב אנשים ללא מוגבלות. בקרב החברה הערבית הפערים גדולים עוד יותר כאשר 66% מהם בעלי השכלה תיכונית ומטה (ללא תעודת בגרות), לעומת 40% מהאנשים ללא מוגבלות בחברה הערבית הממצאים מראים כי לנשים עם מוגבלות השכלה אקדמית בשיעור גבוה יותר מזו של גברים עם מוגבלות כאשר 26% מהן רכשו השכלה אקדמית, לעומת רק 16% מהגברים.
כך השפיעה הקורונה
מבחינת בדידות ומצב רגשי, בשנת 2020, השנה בה פרצה מגפת הקורונה, נרשמה עליה בשיעור האנשים בגיל העבודה שהעידו שאין אדם שהם יכולים לסמוך עליו בעת מצוקה ומשבר – 19% מהאנשים עם מוגבלות חמורה דיווחו על כך, לעומת רק 5% מאנשים ללא מוגבלות, 18% מהאנשים עם מוגבלות צופים שחייהם יהיו פחות טובים בשנים הקרובות, לעומת 5% מאנשים ללא מוגבלות.
בשל משבר הקורונה, נרשמה עליה בשימוש באינטרנט בקרב אנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה (20-64) , וכ-90% מהם דיווחו כי עושים שימוש באינטרנט. עם זאת, הפערים הדיגיטליים בין אנשים עם מוגבלות לבין אנשים ללא מוגבלות משמעותיים בעיקר בקרב אנשים בגילאי 65 ומעלה. בשנת 2020 נמצא שרק 60% מהאנשים עם מוגבלות בגילאים אלו מדווחים כי הם עושים שימוש באינטרנט באמצעות מחשב או טלפון נייד, לעומת 81% מהאוכלוסייה ללא מוגבלות. עוד עלה כי 42% מהאנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה דיווחו על קושי לרכוש מיומנויות טכנולוגיות חדשות ועל צורך בהכשרה והדרכה בשימוש באינטרנט.
_______________________________________________