הוציאו במרמה כספים ממשרד הביטחון – יחזירו מיליון שקלים

ביהמ"ש השלום בת"א חייב זוג אחרים בהשבת הכספים לאחר שבמשך כ-5 שנים דיווחו באופן כוזב כי הם מלווים את אביהם הנכה 12 שעות ביממה ועל כן זכאים לשכר
רונן לוי |
אילוסטרציה

שופטת בית המשפט השלום בת"א אפרת בוסני, חייבה זוג אחים להשיב מעל למיליון שקלים, שהוציאו במרמה ממשרד הביטחון, לאחר שבמשך כחמש שנים דיווחו באופן כוזב כי הם מלווים את אביהם הנכה 12 שעות ביממה ובתמורה לכך קיבלו שכר מצטבר של מעל למיליון שקלים כל אחד.

הפרקליטות הגישה תביעה כספית בשם משרד הביטחון, על סך כ 1.4 מיליון שקלים כנגד אבי וחיים שטרית, שהורשעו בפלילים בקבלת דבר במרמה. אביהם ז"ל של הנתבעים נפצע במהלך מלחמת יום הכיפורים והוכר כנכה צה"ל בשיעור של 100% הנזקק לטיפול וסיעוד של 24 שעות ביממה עד למועד פטירתו בשנת 2017. עוד כשאביהם היה בחיים, חתמו הנתבעים עם חברה המספקת למשרד הביטחון שירותי ליווי לנכי צה"ל והצהירו כי הם מלווים את אביהם הסיעודי. השניים קיבלו שכר חודשי בהתאם לשעות הליווי שעליהם דיווחו (אחד מהנתבעים אף הגדיל לעשות ודיווח על שעות ליווי, בעודו שוהה בחו"ל לצורך לימודים).

דיווחים כוזבים

כנגד השניים הוגש כתב אישום, במסגרתו נטען כי במשך מספר שנים דיווחו הנתבעים על 12 שעות ליווי ביום למרות שבפועל לא ליוו את אביהם, אלא שכרו מלווה בעלות מופחתת ושלשלו לכיסיהם את ההפרשים. במסגרת הליך גישור שהתקיים בין הצדדים בהליך הפלילי נחתם הסדר טיעון, שבמסגרתו הודו הנתבעים בעובדות כתב האישום והתחייבו לשלם פיצויים בגובה של מיליון שקלים. לאחר סיום ההליך הפלילי, תבע משרד הביטחון את השכר ששולם בגין מעשה המרמה.

בפסק הדין קבעה השופטת בוסני ממצאים אלה של הכרעת הדין בהליך הפלילי בו הורשעו הנתבעים, כוללים את עובדות כתב האישום בו הודו הנתבעים והורשעו על פי הודאתם מהווים ראייה חלוטה בהליך זה שאינה ניתנת לסתירה לעניין אחריות הנתבעים לקבלת כספים במרמה, הסכומים שהנתבעים קיבלו במרמה בעקבות דיווחי השווא שמסרו, התשלומים ששילם משרד הביטחון עבור הכספים שהנתבעים קיבלו במרמה והקשר הסיבתי בין הכספים שהתקבלו על ידי הנתבעים בעקבות מעשיהם לבין נזקי משרד הביטחון בכך הוכחה אחריות הנתבעים לנזק.

ישלמו גם שכר טרחה

"טענת הנתבעים", כתבה השופטת בוסני, "כי הם חתמו על הסדר הטיעון מתוך לחץ פסול ואיומים מפני הטלת קלון על עתידו המקצועי של חיים שלמד רפואה (וטרינריה), מוטב היה לה אלמלא באה לעולם. הנתבעים לא הציגו בדל של ראייה ללחץ פסול. הסכמתם להודות בעובדות כתב האישום על מנת להקל בעונשם, בדרך שתמנע קלון שיפגע בעתידו המקצועי של חיים, אין לראות בה לחץ פסול".

השופטת בוסני הוסיפה: "בחישובי נזקי התובעת, יש לקחת בחשבון את הכספים ששילם משרד הביטחון עבור עלות שכר הליווי שהנתבעים קיבלו במרמה כשכר עבודה, ולא רק את השכר נטו כטענת הנתבעים.. גם אם משרד הביטחון לא היה המעביד הישיר של הנתבעים , אלא חברת הליווי, משרד הביטחון הוא שנשא בעלות השכר ששולם לנתבעים בעקבות דיווחי הכזב שמסרו".

כאמור בסיכומו של דבר לאור האמור פסק בית המשפט כי הנתבעים ישלמו סך של כ 1.2 מיליון שקלים, יתרת הכספים שהועברו לנתבעים בניכוי הסכום ששולם בגין העסקת עובד מלווה ויישאו בשכ"ט בגובה של 60 אלף שקלים.

____________________________________________________________

לצפייה ודירוג כבוד השופטת אפרת בוסני

____________________________________________________________

עו"ד סיגל בראל

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות