שרי המשפטים לשעבר, פרופ׳ דניאל פרידמן וציפי לבני, השתתפו בכנס השנתי של לשכת עורכי הדין במושב תחת הכותרת ״שרי המשפטים כמגן הדמוקרטיה״, אותו הנחתה העיתונאית תמר אלמוג. "פוליטיזציה של המערכת מחלישה את מערכת המשפט", אמרה לבני. השר לשעבר פרידמן: "אם רואים שאין ממשלה והשיטה לא עובדת, זה מערער את הדמוקרטיה".
"פוליטיזציה של המערכת"
שרת המשפטים לשעבר, ציפי לבני: ״פוליטיזציה של המערכת, התערבות של שר וכניסתו לעניינים פליליים שנמצאים על שולחנו של יועמ״ש, מחלישה את מערכת המשפט. לפעמים המערכת צריכה הגנה מפני שר המשפטים שמנסה להתערב. לא נורמלי ששר משפטים יתערב בתהליכים ובהחלטות של פרקליט המדינה על הגשת כתבי אישום".
לבני הוסיפה: "בעיני, לגיטימי ששר משפטים רוצה למנות שופטים שתפישתם החוקתית, מלבד היותם מוכשרים, היא על הציר של יותר שמרן מליברלי. הציק לי לשמוע חברה בוועדה למינוי שופטים לוקחת את זה צעד קדימה ואומרת 'אני אוודא למי הם מצביעים', זו כבר פוליטיזציה עמוקה של המערכת".
"מה שהפסיק להיות לגיטימי", כך לדברי לבני, "זה מתקפות ואמירות על בית המשפט העליון והתייחסות אליו כאל אויב. כשנאשם חושב שהוא יכול למנות את פרקליט המדינה, אלא דברים שלא עלו על הדעת וכעת מקבלים נורמליזציה״.
"הממשלה והכנסת נוהגות מחוץ למסלול"
שר המשפטים לשעבר, פרופ׳ דניאל פרידמן: ״יחסי הכנסת ובית המשפט היא שאלה שצריך להסביר. אנחנו נמצאים במצב שאחד מענפי השלטון סוטה מהמסלול. אם רואים שאין ממשלה והשיטה לא עובדת, זה מערער את הדמוקרטיה. היה מצב שהממשלה לא מעבירה תקציב מתוך רצון להכשיל רוטציה. זה לא מתקבל על הדעת. הממשלה והכנסת נוהגות מחוץ למסלול. זה צריך להיות מוסדר בחוק, לדעתי".
פרידמן הוסיף: "הייתה כאן מהפכה משפטית-הרחבה גדולה של סמכויות בית המשפט. זה הסתמך על חוק יסוד אמנם, אבל זה בא בעיקר ביוזמת בית המשפט. הטענה שבית המשפט אקטיביסטי מדי זו טענה שמרחפת כבר 25 שנה וצריך להרגיע את זה מכל הכיוונים. חוק יסוד החקיקה צריך להגיע לאסדרה, או לחשוב על חוקה שניתן לאשר אותה במשאל עם או על ידי רשויות מקומיות, כדי שרוב האזרחים יהיו מיוצגים".