אנו חיים במציאות יומיומית רוויות סכנות. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עולה כי 371 בני אדם קיפחו את חייהם בתאונות דרכים בשנת 2016. אולם הסכנות אינן אורבות רק בכבישים אלא בכל מקום (בפרט כאשר מדובר במדינה בה פיגועים הם דבר שבשגרה).
על פי חוק הירושה, כל עוד בני הזוג רשומים כנשואים באופן פורמלי, בן הזוג נחשב ליורש הטבעי של העיזבון, משום שהנישואים טרם הותרו על פי דין וזאת על אף שככל הנראה אם היו שואלים את הנפטר, הוא לא היה מעוניין כי בן הזוג עמו הוא מצוי בהליכי גירושים יירש אותו. המשמעות היא שייתכן וייווצר מצב אבסורדי לפיו בני הזוג נמצאים בהליכי גירושין, אולם בשל מותו של אחד מהם יועברו נכסיו לגרוש המיועד וזאת עוד בטרם סיום הליך הגירושים.
הבעיה: חוק הירושה
לאורך השנים שמרה הפסיקה על פרשנות מצומצמת של חוק הירושה, במסגרתה נקבע כי גם אם בן הזוג נפטר יום אחד לפני היום בו נקבע סידור הגט על ידי בית הדין הרבני, הרי שבן זוגו יירש אותו על פי דין. ההיגיון מאחורי פרשנות דווקנית זו של החוק טמון באפשרות שלולא מת הנפטר, ההנחה הרווחת היא שהזוג היה מיישב את המחלוקות ביניהם ומבטל את הגירושים.
הפיתרון: צוואה
על מנת שאפשר יהיה להימנע ממצב לפיו בני זוג, אשר טרם סיימו את הליכי הגירושים, יורשים זה את זה במקרה של מות אחד הצדדים, יש לערוך צוואה במסגרתה יוגדרו כל היורשים הפוטנציאליים. הכוונה היא לאותם יורשים (דוגמת ילדים, נכדים) אשר אחד מן הצדדים להליך הגירושים מעוניין שיירשו אותו במידה וימצא את מותו בטרם סיום ההליכים. במילים פשוטות – עריכת הצוואה למעשה מנשלת מהירושה את בן הזוג מולו מתנהלים הליכי הגירושין. את עריכת הצוואה יש לבצע לפני סידור הגט, שכן החל ממועד זה הגרוש ממילא אינו זכאי לרשת את הנפטר על פי חוק הירושה.
מי יכלכל את הילדים? הזכות לתשלומי מזונות
במקרה בו המנוח מותיר אחריו ילדים מתחת לגיל 18, זכותם לקבל תשלום מזונות כפי שקבוע ומוגדר בחוק. לכן, גם במידה והאב נפטר יהיה ניתן לתבוע את המזונות מעיזבונו של המנוח.
חוק הירושה קובע כי זכות המזונות של ילדי הנפטר אינה קשורה לשאלה האם מדובר בירושה על פי דין או מכוח צוואה שהותיר אביהם. יתר על כן, תשלומי המזונות מוגדרים כחוב של עיזבון המנוח ועל כן הם קודמים לתשלומים שיינתנו מכוח הירושה.
בכדי שבית המשפט יכיר בזכותו של ילד לקבל מזונות מכוח עיזבונו של המנוח, עליו להיווכח כי הוא זכאי לקבלת מזונות ילדים, כהגדרת החוק.
במקרים מעין אלה, מומלץ לפנות באופן מיידי לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין המתמחה בדיני משפחה אשר יבחן את נסיבות המקרה ויגיש בשם הקטינים את תביעת המזונות וזאת, בכדי למנוע מצב לפיו יורשים אחרים יקדימו להגיש בקשות בעניין העיזבון ובהמשך יחלק בית המשפט את כספי העיזבון ביניהם.
בדיון על השאלה האם לקבוע תשלום מזונות מכוח העיזבון יבחן בית המשפט האם בן הזוג שנותר בחיים מסוגל לכלכל בעצמו את ילדיו ולדאוג לרווחתם, תוך שהוא מביא בחשבון גם את קצבת הביטוח לאומי אשר תשולם לילדים הקטינים.
לסיכום, על אף שבזמן האחרון קיימת מגמה בפסיקה לפיה בני זוג לא יוכרו כנשואים וזאת למרות שלא סיימו את הליך הגירושים באופן פורמלי, מומלץ ואף רצוי שזוג אשר בוחר להתגרש, לערוך הסכם צוואה וזאת בכדי לא להימנע למצב של בלבול ואי ודאות לגבי זהות היורשים.
חשוב להגיש כי זכויות בן הזוג הנותר בחיים באשר לחלוקת רכוש בגירושים אותו צברו הצדדים במהלך נישואיהם עדיין יהיו בתוקף ובמידה ותוגש תביעה כנגד העיזבון ע"י בן הזוג הנותר בחיים, הוא יהיה רשאי לדרוש איזון משאבים (חלוקה שווה של כלל הרכוש), לגבי המחצית לה הוא זכאי בכלל הנכסים המשותפים.