"נקטה בשיטות אסורות להגדיל את הביקוש לאלכוג'ל"

בבקשה לייצוגית שהוגשה למחוזי ת"א נטען כי החברה ניצלה את הביקוש המוגבר למוצר, על רקע התפרצות הקורונה, ויצרה מצג שווא לפיו התכשיר יעיל להתמודדות מול הנגיף
רונן לוי |
אילוסטרציה envato

לבית משפט המחוזי בתל אביב, הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית במיליוני שקלים, נגד חברת פישר תעשיות פרמצבטיות בע״מ, זאת לטענת המבקשים, בגין העובדה שהחברה, בעלת המותג ד"ר פישר, ניצלה את הביקוש המוגבר למוצרי האלכוג׳ל ואת האמרת מחיריהם ונקטה בשיטות אסורות ובפרקטיקות מטעות על מנת להגדיל באופן מלאכותי את הביקוש לאלכוג׳ל, או לנתבו להיצע המוצרים שלה.

עוד בנושא צרכנות:

על פי הבקשה, בצל מגפת הקורונה, חלה גאות במכירות מוצרים לשמירה על היגיינה אישית מסוג אלכוהול ג׳ל. העלייה במכירות האלכוג׳ל נבעה, מטבעם של הדברים, כתוצאה מעלייה בביקוש האמיתי לצריכת מוצרי הגייינה על רקע מגפת הקורונה והנחיות משרד הבריאות להקפדה יתרה על היגיינה אישית, ניקיון הידיים וסביבת המחייה. ידיעות שונות בתקשורת תיעדו את הביקוש העז למוצרי האלכוג׳ל ואת הזינוק במחירו, בנקודת זמן שונות בהן התפרץ נגיף הקורונה בישראל.

פרקטיקות מטעות

המבקשים טוענים בתביעה כי חברת פישר תעשיות פרמצבטיות בע״מ, ניצלה את הביקוש המוגבר למוצרי האלכוג׳ל ואת האמרת מחיריהם ונקטה בשיטות אסורות ובפרקטיקות מטעות על מנת להגדיל באופן מלאכותי את הביקוש לאלכוג׳ל, או לנתבו להיצע המוצרים שלה.

בכלל זה, כך נטען, פעלה החברה בדרכים פסולות של הפרת חובת הגילוי ושל הטעית צרכנית, תוך חריגה מתנאי הרישיון שניתן למוצר. זאת בין היתר, באמצעות "יצירת מצג שווא המרמז, במישרין או בעקיפין, על יכולת של המוצר להילחם בנגיף הקורונה, או בנגיפים ובחיידקים אחרים או לשמש לחיטוי מפניהם ולהשמידם. הכל, כאמור, תוך הפרת רישיון משרד הבריאות שניתן למוצר", לשון התביעה.

קנסות בהיקף של 2.3 מיליון שקלים

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן פרסמה הודעה כי לאחר מבצע אכיפה משותף לה ולמשרד הבריאות על כוונתה להטיל קנסות בסך כולל של 2.316 מיליון שקלים על 22 חברות שונות העוסקות בייצור ובשיווק ג'ל אלכוהול ובהודעה זו נקבע בין היתר ש"בחלק מהחברות נמצא כי, החברות השמיטו והוסיפו מסרים על גבי תווית המוצר, בניגוד לתנאים ולהגבלות הנלווים לרישיון המוצר".

אלכוג'ל של ד"ר פישר

לדוגמא, אי ציון על גבי המוצר שאינו מיועד לחיטוי, בעוד שבהתאם לרישיון המוצר היו מחויבים לכך. "חלק מהחברות", נכתב בתביעה, "אשר השמיטו את ההתניות המפורטות ברישיון המוצר, ציינו על גבי המוצר כי הוא מאושר על ידי משרד הבריאות, אך רישיון המוצר לא בתוקף ללא התווית המאושרת הכוללת את כל ההתניות הנדרשות. ומשכך הצגת המוצר כבעל רישיון חינו מעשה העלול להטעות את הצרכן. חלק מהחברות הוסיפו איורים המרמזים על הגנה מחיידקים או וירוסים על גבי המוצר. זאת בעוד שבהתאם לרישיון המוצר, החברה הייתה מחויבת להשמיט את האיור המרמז על הגנה כזו".

הפרת תנאי הרישיון

בבקשה המשיכו וציינו המבקשים כי הרשות הגנת הצרכן ומשרד הבריאות לא פרסמו האם פעלו במסגרת מבצע האכיפה כנגד המשיבה. זאת למרות שהמשיבה מציגה על תמרוקים שאותם היא מייצרת את אותם המצגים המטעים המייחסים למוצרי האלכוג׳ל שמתוצרתה סגולות ויכולות לחטא, להשמיד או למנוע נגיפים וחיידקים שונים, שחלקם מרמזים לנגיף הקורונה, וזאת, כפי שנקבע בהודעת הרשות להגנת הצרכן, תוך הפרה של רישיון משרד הבריאות. כאשר, המשיבה מייצרת אלכוג׳ל הנמכרים במספר סוגי מוצרים בהם סדרת תמרוקים בשם ALCO-GEL שעל פי רישיון משרד הבריאות ייעודם לניקוי ידיים, אולם על תווית המוצר איור המרמז ליכולות נוספות של המוצר ובהן חיטוי ומניעת הדבקה בחיידקים ובנגיפים.

"באמצעות המצג המטעה שלעיל", נכתב עוד לבית המשפט, "והפרת תנאיו של רישיון משרד הבריאות, המשיבה יצרה רושם מוטעה כאילו רישיון משרד הבריאות שניתן למוצר מעיד על היותו בעל סגולות חיטוי ובעל יכולת למנוע הדבקה בנגיף הקורונה; בעוד שלמעשה למוצר ניתן רישיון כתמרוק בלבד, שמיועד לניקוי ידיים", נכתב בבקשת האישור, "בכך ניצלה המשיבה באופן ציני את גלי הקורונה לצורך התעשרות שלא כדין על חשבון הציבור בישראל, ששיווע לרכוש תכשירים שהוכחה יעילותם בהתמודדות עם נגיף הקורונה ושקיבלו גושפנקא רשמית ככאלה; אך בפועל סיפקה המשיבה תמרוק שאינו מיועד להיגיינת הידיים ואינו מיועד לחיטוי או להשמדת חיידקים ונגיפים וגם לא אושר ככזה על ידי משרד הבריאות, אלא להפך – נאסר להציגו ככזה".

עוד צוין בבקשה כי בהודעת הרשות להגנת הצרכן לא צוין כי במסגרת מבצע האכיפה הרחב של שבוצע כנגד 22 חברות המייצרות אלכוג׳ל, ננקטו פעולות אכיפה כנגד המשיבה. בין אם ננקטו צעדי אכיפה מנהליים כנגד המשיבה (ואלו לא פורסמו) ובין אם לא ננקטו, המשיבה היא היצרנית הגדולה ביותר במשק של מוצר האלכוג׳ל, והדבר מצביע על חשיבות אישור הבקשה כתובענה ייצוגית, על מנת להביא לאכיפת הוראות הדין, מקום בו לא ידוע האם המאסדרים נקטו בפעולות הנדרשות בשל האופן בו מפירה המשיבה את הוראות הדין ותנאי רישיון משרד הבריאות.

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות