מחקר חדש שפורסם לאחרונה בדק מה יקרה כאשר אל בית המשפט יגיעו אשכנזים, מזרחים או ערבים בבואם לקבל פיצוי על תאונת דרכים שהתרחשה במעורבותם. מתברר כי ההבדלים בין הפיצויים שיקבלו כל אחד מאלה שנפגעו באותה תאונה יהיו ככל הנראה הבדלים גדולים מאוד.
עורכות המחקר, פרופ' יפעת ביטון, חוקרת שוויון ונשיאת המכללה האקדמית אחווה, וד"ר תמר קריכלי כץ מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, בדקו 1,000 פסקי דין שדנו בפיצויים על פגיעה בתאונות דרכים שהתרחשו בין השנים 1978 ל־2018.
מתוך התיקים שבדקו שלפו החוקרות את האנשים בעלי המאפיינים העדתיים המובהקים וסיווגו אותם לאשכנזים, מזרחיים, ערבים, נשים וגברים.
בתיקים, בהם תבעו כאלה שעברו תאונות דרכים את חברות הביטוח שלהם, הושגה תוצאה ברורה ומדהימה למדי: כך למשל התגלו פערים גדולים בין אשכנזים למזרחיים – כאשר אשכנזים קיבלו פיצוי גבוה יותר בעקבות התאונה.
גם יהודים קיבלו פיצוי גבוה יותר מערבים, אם כי נמוך ביחס למדד הראשון. הפער בין נשים לגברים היה גם הוא קטן יותר לעומת הפרמטר הראשון. כך מתברר כי על פי המחקר, מאפייני זהות משפיעים על גובה הפיצוי – אשכנזים מעל מזרחים, גברים מעל נשים.
בין היתר, המחקר בחן אם בתי המשפט מתייחסים באופן שונה להשתכרותם העתידית הפוטנציאלית של יהודים ממוצא מזרחי, ערבים ונשים, שנפגעו בתאונות דרכים, וזאת בהשוואה לגברים יהודים ממוצא אשכנזי נפגעי תאונות – והגילוי הוא כי הדבר אכן משפיע וגורם הלכה למעשה לאפליה.