הרכב שופטי בית המשפט העליון, ניל הנדל, ענת ברון, ויוסף אלרון קיבלו את הערעור להחמרת העונש שנגזר על האזרח הישראלי, אמג'ד ג'בארין, אחד מארבעת המחבלים שביצעו פיגוע בהר הבית ביולי 2017, במהלכו נרצחו שני שוטרי משטרת ישראל רס"מ כמיל שנאן ז"ל ורס"מ האיל סתאווי ז"ל והעמידו אותו על 18 שנות מאסר. "מעורבות אזרחים ישראלים בפיגועי טרור היא אמנם תופעה חריגה, אך בכל היקף מדובר בתופעה מדאיגה, הראויה לכל גנאי, ושעל בתי המשפט לסייע בעקירתה מהשורש בענישה מחמירה – וכך נהגנו במקרים לא מעטים בשנים האחרונות", נכתב בפסק הדין.
- 4 שנות מאסר לבן 15 שביצע פיגוע דקירה
- הפרקליטות: להחמיר בעונשו של מחבל שהורשע בסיוע לרצח שני שוטרים
- הורשע בניהול מגע עם פעילי חיזבאללה – נידון ל-5 שנות מאסר
לפני למעלה משלוש וחצי שנים, ביצעו שלושה מחבלים, אזרחי ישראל תושבי אום אל-פחם, פיגוע טרור רצחני באזור הר הבית בירושלים באמצעות ירי קליעים רבים מתתי-מקלע שהוברחו לתוך מתחם הר הבית. כתוצאה מהפיגוע נרצחו שני שוטרי משטרת ישראל וכן נפגעו מספר שוטרים נוספים. כוחות הביטחון בהר הבית השיבו אש לעבר המחבלים והרגו אותם.
הנאשם, המחבל הרביעי בחוליית הטרור, אף הוא אזרח ישראל ותושב אום אל פאחם, סייע בידי שלושת המחבלים האחרים במשך כחודשיים עובר לפיגוע באופן מתמשך ומשמעותי ביותר, הן במישור האופרטיבי הן במישור הרוחני. בין היתר, השתתף במפגשים במסגד באום אל פאחם ובשיחות בעניין מתווה הפיגוע, וכן הסיע את המחבלים לאימוני ירי בכלי הנשק באמצעותם בוצע הפיגוע.
אף בליל הפיגוע, כך על פי הרשעתו של ג'בארין, הוא סייע לשלושת המחבלים האחרים, בין היתר בהסעתם ובנטילת חפציהם האישיים. מספר ימים לאחר הפיגוע, שיבש מהלכי משפט באופן שמחק ממכשיר הטלפון שלו את מספרי הטלפון של יתר המחבלים וכן החביא את החפצים האישיים שהותירו ברשותו. בהמשך, קשר קשר עם אחר למחוק את מכשיר ה-DVR של המסגד באום אל פאחם, וזאת על מנת למנוע חשיפת מעורבותו בפיגוע, אולם תוכניתם סוכלה בשל כך שהמשטרה הקדימה אותם ותפסה את המכשיר.
הנאשם הורשע בעבירות של סיוע לרצח השוטרים, פעולה בנשק למטרות טרור, שיבוש מהלכי משפט ובעבירות נוספות, ובית המשפט המחוזי בחיפה גזר עליו עונש של 16 שנות מאסר בפועל בלבד. המדינה הגישה ערעור על קולת העונש ואילו הנאשם ערער על הרשעתו.
בפסק הדין, בו החמירו שופטי העליון את עונשו של ג'בארין, נקבע: "מעורבות אזרחים ישראלים בפיגועי טרור היא אמנם תופעה חריגה, אך בכל היקף מדובר בתופעה מדאיגה, הראויה לכל גנאי, ושעל בתי המשפט לסייע בעקירתה מהשורש בענישה מחמירה – וכך נהגנו במקרים לא מעטים בשנים האחרונות. כפי שציינה המשיבה, הפיגוע לו סייע המערער כבר שימש לעידוד והסתה למעשים דומים, ולמול זאת, מחובת בית המשפט לשגר מסר הרתעתי חד וברור לכל המפגעים בכוח – מבצעים ומסייעים כאחד. אשר על כן, אציע לחבריי לדחות את ערעור המערער על שני חלקיו; ולקבל את ערעור המדינה על קולת העונש, באופן שעונש המאסר בפועל של המערער יעמוד על 18 שנות מאסר בפועל. יתר רכיבי הענישה יוותרו על כנם".
____________________________________________________