עו"ד זהבית דבי
הליך הגירושין הוא זמן קשה וטעון עבור רוב הזוגות ובפרט כשמגיעים לשאלות של חלוקת הרכוש של השניים. כאשר בני זוג מבקשים להתגרש וצריכים לחלק ביניהם נכסים כמו דירה, עסק משותף, דברים מוחשיים אשר ניתן לכמת בכסף, החוקים הם ברורים למדי, אך מה יש לעשות במקרה בו מדובר בנכסים יותר ערטילאיים ופחות קלים לכימות, אבל אשר הינם בעלי ערך רב ופוטנציאל לרווחים בעתיד? בתחום ההייטק למשל, בו מחזיקים הרבה מהעובדים באופציות, הנסיון להעריך את שוויין ברגע הפרידה מורכב ביותר.
האתגר הקשה ביותר, העומד בפני בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לגירושי הייטק, היא הניסיון לחשב את ערכם האמיתי של סטארט-אפים, קרי, פיתוח ייחודי של מוצר או תוכנה. שווי נכסים אלה עלול להיות ביום אחד מאות אלפי דולרים, וביום אחר עלולים לאבד מערכם בצורה קיצונית.
על פי חוקי הממון – אם אחד מבני הזוג הוא בעל אופציות בחברה, בעת גירושין זכאי בן הזוג השני לשווי חצי מהאופציות בו מחזיק. לרוב נהוג להעביר סכום שווה ערך לאופציות ולא את האופציות עצמן שכן צעד זה הופך את הגרוש לשותף בחברה. כאשר מגיעים לכמת את שווי אותן אופציות יש להחליט האם מדובר בשווי שלהן בזמן הגירושין או אולי לפי ערכן בעת מכירת החברה. מדובר בהערכה לא פשוטה לביצוע, שכן, פעמים רבות, אחד מבני הזוג נושא בנטל הפרנסה, הטיפול בילדים, או שניהם, בזמן שהשני בונה חברה מאפס ונאבק במשך שנים, עד שלבסוף שווה החברה מיליונים.
אחד העקרונות לפיו מחלקים רכוש בין זוג מתגרש, הוא שהרכוש שהיה שלך לפני שנישאת הוא שלך ומה שצברתם בזמן הנישואין יש לחלק בין בני הזוג. אך במקרים של גירושין בתעשיית ההייטק הפסיקה היא אחרת. אם מדובר בתקופה נישואין של חמש שנים או פחות, עלול לפסוק בית המשפט שאין לבצע חלוקת רכוש כלל. במקרה של עובד הייטק אשר מכר את החברה בעבור הון ייתכן כי יחליט בית המשפט לא לחלק אותו באופן שווה בין בני הזוג.
כאשר מדובר בנישואין של מעל לחמש שנים, יבצע בית המשפט חישוב של ערך הסטארט אפ מעת הנישואין ועד עת הפרידה ויכפיל מספר זה במספר שנות הנישואין של הזוג. בצורה זו יכמת בית המשפט את הרכוש המשותף הקיים בנכס ואותו יחלקו בין השניים שווה בשווה.
כדי להימנע ממצב סבוך זה ועל מנת למנוע עוד עוגמת נפש מיותרת בין בני הזוג, ניתן להחליט על חלוקת הנכסים הנזילים בעת חתימת הסכם הגירושין, אך לבצע אותה בפועל רק בעת מימוש הנכס.
החלטה זו עלולה לגרור עמה את המשך שמירה על קשר בין בני הזוג על מנת להביא את התהליך אל סיימו, אך בסופו של דבר, רב הסיכוי שהאינטרס הכלכלי של השניים יישמר והחלוקה לא תסתכם בחוסר צדק כלפי אחד הצדדים.
לסיכום, תהליך הגירושין עלול להיות מורכב וכואב עבור בני הזוג ומכאן חשיבותו הגדולה של ייעוץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה. על אחת כמה וכמה שמדובר בגירושין של אנשי הייטק שמצבם מסבך את החלוקה בין השניים אף יותר. כל מקרה בו ניגשים לחלוקה של אופציות, קניין רוחני וקביעת נכסי מוניטין יש לבחון בפני עצמו. מומלץ שלא להיוועץ עם חברים ולא לחלוק מידע לגבי אופציות וכו', ולאפשר לעורך הדין לשמור על היתרון הכלכלי של בן הזוג אותו הוא מייצג.
עורכת הדין זהבית דבי היא מומחית לדיני משפחה